Pracujete viac, no obdiv si odnáša otecko?

Pracujete viac, no obdiv
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2016-02-12 00:30:44 |

Máte doma dokonalého otecka? Deti ho zbožňujú, kamarátky vám ho závidia a len vy viete, že až taký úžasný nie je. Ako je to možné?

Myslíte, že aj váš manžel či partner patrí do skupiny otcov, ktorí sa šikovne vyhýbajú bežným povinnostiam, no berú všetky zásluhy? Psychologička Jo Hemmings hovorí, že existuje päť znakov, podľa ktorých to ľahko zistíte. Patrí medzi ne napríklad čítanie rozprávok na dobrú noc deťom či servírovanie obeda, zatiaľ čo na mame zostávajú také nevďačné úlohy, akými sú umývanie riadu alebo vysávanie.

Kým deti na otcovi lipnú a kamarátky na ihrisku idú puknúť od závisti, akého úžasného muža sa vám podarilo nájsť, vy občas nemáte pocit, že by sa v domácnosti  išiel roztrhnúť tak, ako to navonok vyzerá? Podľa odborníkov je to typickejšie pre vyššie postavených oteckov, ktorí sú zvyknutí na uznanie a potrebujú ho aj doma.

Máme za sebou dlhú cestu, čo sa týka delenia prác v domácnosti – kým podľa viacerých štúdií v súčasnosti môžeme hovoriť o delení domácich povinností takmer pol na pol, napríklad v roku 1961 sa pri varení realizovalo len 21 percent mužov, pri upratovaní 20 a na starostlivosti o deti sa podieľalo 27 percent oteckov. No podľa Hemmings nie je všetko tak, ako to navonok vyzerá. „Zatiaľ čo množstvo vecí je medzi pohlaviami rozdelených stále rovnomernejšie,  zdá sa, že domáce práce to nie sú,“ vyhlásila.

Muži podľa nej majú tendenciu vyberať si jednoduchšie povinnosti s viditeľnejším výsledkom a ženám zostávajú na pleciach všedné, rutinné úlohy, za ktoré ich nikto neobdivuje tak ako oteckov. „Počas dlhého prechodného obdobia pohybujúceho sa smerom k spravodlivejšiemu deleniu domácich prác ženy mali tendenciu obetovať príjemnejšie a jednoduchšie činnosti v prospech mužov a tak to aj zostalo,“ vysvetľuje to psychologickými dôvodmi.

I keď obaja partneri strávia v práci podobne dlhý čas a každý pracuje na svojej kariére, len málo oteckov zvykne počas týždňa uvariť večeru, poumývať podlahy, povysávať, vyčistiť narýchlo toaletu či kúpeľňu, oprať, žehliť a podobne. „Kým mama varí, venuje sa muž vlastným veciam, no keď príde čas večere, hneď je k dispozícii, zvoláva rodinu a stáva sa stredobodom pozornosti,“ opisuje, ako to funguje.  


Prečo to mamy majú ťažšie ako otcovia?


Ktorých päť znakov napovedá o tom, že váš ocino sa vie šikovne vyhnúť bežným povinnostiam, no rád si vychutnáva slávu?

1. Bežné nákupy a varenie necháva na vás, no keď je všetko pripravené na stole, kradne si všetku pozornosť detí pri stole na seba.

2. Vozí deti do školy či zo školy, komunikuje s učiteľmi a vychovávateľmi, no každodenné písanie domácich úloh s deťmi, kontrolovanie školských tašiek, chystanie pyžamka do škôlky či pomoc s upratovaním detskej izby sa ho netýka.  

3. Keď je deťom treba dohovoriť, nájde si inú činnosť. Radšej je za toho dobrého rodiča.

4. Kým vy upratujete izbu po izbe, utierate prach, umývate podlahy a podobne, otecko si vyberie jednu, na prvý pohľad ťažšie prácu, pri ktorej strávi takmer celý deň – napríklad čistenie rúry, umývačky či umývanie auta a potom sa hrdo pred všetkými výsledkom svojej práce chváli.

5. Keď si chcete ísť posedieť s kamarátkami, ochotne deti postráži, no vy ich predtým nakŕmite, osprchujete a pripravíte do postele, aby s nimi nemal žiadne starosti navyše. Keď sa von chystá otecko, ani jedno z toho mu nenapadne urobiť...

Ak vám to neprekáža, je to podľa psychologičky v poriadku. Ak však máte pocit, že otecko viac berie ako dáva, je čas konať. Nabudúce vám ponúkneme jej päť spôsobov, ako to možno riešiť. 

Prečítajte si tiež:

Ako byť naj otcom, keď ste viac v práci ako doma?

Tri najčastejšie chyby otcov batoliat

 

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia