Modrý koník: Maminám pomôžu v anonymnej poradni

Modrý koník: Maminám pomôžu
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2016-02-07 00:30:08 |

Rodinné problémy, starosti s deťmi či duševné poruchy – aj toto bude možné riešiť v online poradni, ktorú spúšťa Liga za duševné zdravie spoločne s portálom Modrý koník.

Rodiny sa stretávajú v živote nielen s bežnými problémami, ale niekedy riešia aj také, ktoré si vyžadujú odbornú pomoc. Často sa však hanbia vyhľadať odbornú pomoc, nemajú na to čas alebo nevedia, na koho sa obrátiť. Niekedy pritom nie je riešenie až také zložité, ako si myslia. Pomocou by im mala byť online poradňa, ktorú od pondelka 8. februára spúšťa Liga za duševné zdravie (LDZ) s portálom Modrý koník na webstránke www.dusevnezdravie.sk. Elektronická komunikácia s odborníkmi na psychologické, sociálne či právne problémy na www.dusevnezdravie.sk bude anonymná. „Každý dostane odpoveď len pre seba, nie je to typické internetové fórum. Naši odborníci by vám mali odpovedať do 24 hodín, maximálne 36, reakcia by mala byť pomerne rýchla," povedala pre TASR Oľga Valentová. „Nikto netvrdí, že vyriešime všetky problémy, ale určite prvú pomoc tam dostanete," uzavrela.

A prečo sa k myšlienke online poradne pridal Modrý koník? Dá sa predpokladať, že veľkú časť tých, ktorí sa obrátia na poradňu s problémom, budú tvoriť práve mamy z tohto portálu. „Sledujem témy, viem, že veľa mamičiek rieši duševné poruchy, rodinné problémy, veľakrát je tam otvorená téma depresie, pritom tie mamičky ani nevedia exaktne, čo depresia je. Možnosť, že sa budú môcť obrátiť na odborníkov, je veľmi dôležitá," vysvetľuje psychologička, ambasádorka LDZ Martina Wäldl, ktorá bude "spojkou" medzi online poradňou a mamičkami na Modrom koníku. Bude tiež moderátorkou svojpomocných diskusií a užívateľky portálu môže v správnom čase nasmerovať na pomoc konkrétnych odborníkov.


V novej online poradni bude pracovať šesť odborníkov. Medzi nimi je psychológ pre dospelých, aj detské, rodičovské a školské problémy, špecialista na závislosti, partnerské, vzťahové, sociálne i právne problémy. „Svojpomocná poradňa môže byť škodlivá, pretože to, čo vyhovuje jednému, druhému nieže nemusí pomôcť, ale môže mu uškodiť," upozornila Jolana Kusá, terapeutka, ktorá bude v poradni podávať informácie a reagovať na otázky rodinných a partnerských problémov. Ďalšími odborníkmi, ktorí budú pokrývať poradenstvo, sú Zuzana Polťáková, Jozef Ďanovský, Eva Černičková, Katarína Vitková a Zuzana Vasičáková Očenášová.

Prečítajte si tiež:

Výprask nemá žiadny pozitívny efekt, ničí detskú dušu

10 zásad, ktorých by sme sa mali držať pri výchove

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: TASR, az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia