Vyrátajte ideálny čas na spánok pre vaše dieťa

Vyrátajte ideálny čas na
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2015-01-19 00:30:06 |

Otázka, kedy dieťa uložiť, aby ráno vstalo čerstvé a súsmevom, zamestnáva mnohých rodičov. Online kalkulačka vám napovie, kedy je ten správny čas!

Výpočet je založený na dĺžke spánkového cyklu, ktorý sa mení s vekom. Tiež berie do úvahy čas potrebný na to, aby sa dieťa dostalo do hlbokého spánku. Jedným z predpokladov pri výpočte je to, že dieťa sa cíti šťastnejšie, keď sa zobudí vo vhodnom čase medzi spánkovými cyklami.  

Tajomstvo detí, ktoré sa každé ráno budia v dobre nálade spočíva podľa odborníkov v tom, že  chodia spať v čase pre ne ideálnom. Táto online kalkulačka s výpočtami pre deti od 4 do 18 rokov vám pomôže určiť, kedy to je. Stačí do nej zadať vek dieťaťa a čas, o koľkej má ráno vstať.

Napriek všeobecnému presvedčeniu, že čím skôr ide dieťa spať, tým čerstvejšie sa ráno zobudí, nie je to podľa autorov tejto kalkulačky tak. Dieťa je vyspaté lepšie, keď sa prebudí medzi spánkovými cyklami, než keď sa práve nachádza vo fáze hlbokého spánku.  

Ideálny spánok je založený na dĺžke spánkového cyklu dieťaťa, ktorý sa mení s vekom a čase potrebnom na to, aby sa dostalo do hlbokého spánku. Webová stránka, na ktorej sa kalkulačka nachádza, uvádza priemernú dobu 14 minút. Pripravili ju lekári a odborníci na spánok.


Spánok bábätiek je "hlučný", neľakajte sa


 „Bez ohľadu na dĺžku spánku, prebudenie v dobe, ktorá nepreruší hlboký spánok, zaručuje najlepší štart do nového dňa," hovorí certifikovaná spánková konzultantka Lucy Shrimpton.

Podľa kalkulačky, 4-ročné dieťa, ktoré potrebuje vstávať ráno o siedmej, by mali rodičia uložiť do postele o  17:46, 18:16, 18:46,, 19:16 alebo o 19:46, čo je založené na 30-minútových spánkových cykloch. „Naše spánkové cykly sa skladajú z REM fázy a ďalších štyroch fáz. Keď sa zobudíme vtedy, keď prechádzame z fázy do fázy, máme pocit, že sme prirodzene svieži a pripravení zobudiť sa,“ vysvetľuje odborníčka.  Naopak, keď nás niekto prebudí  vtedy, keď sme vo fáze hlbokého spánku, cítime sa malátni a neprebratí.

 

Osemnásťročných študentov, ktorí napríklad nemajú ráno školu, ale chystajú sa na nejakú skúšku popoludní, sa určite poteší, že ak chcú vstávať o 11:30, tak im stačí ísť spať najskôr o 02:16. Ďalšími vhodnými navrhovanými možnosťami sú časy 03:46 a 05:16. „Osemnásťroční mladí ľudia nepotrebujú 12 hodín spánku, to je dôvod tohto výpočtu,“ konštatuje Lucy.

 

Takže, je možné dopátrať sa vďaka pár klikom k tomu, aby naše deti vstávali každé ráno so šťastným úsmevom na perách?

„Výpočty sú založené na správnej teórii, ale som skeptická k tomu, či kalkulačka dokáže chrliť perfektné odpovede pre každého. Existuje toľko individuálnych rozdielov, že to úplne možné jednoducho nie je,“ upozorňuje expertka na spánok.

Organizmus každého dieťaťa je jedinečný. Niektoré potrebuje 12 a viac hodín spánku každú noc, inému stačí oveľa menej. Výpočty na kalkulačke sa spoliehajú na spánkové vzorce, ktoré súvisia so spánkovými cyklami. Kým napríklad každý spánkový cyklus u 4-ročných detí trvá 30 minút, u 8-ročných je to 50 minút. Zaspávanie detí trvá v priemere 14 minút, čo je vo výpočtoch tiež zahrnuté. Expertka radí vyskúšať každú z viacerých možností, ktoré kalkulačka pre jednotlivé vekové kategórie ponúka.

Prečítajte si:

Ráno postele neustieľajte, radia vedci

Viete, koľko spánku vaše dieťa potrebuje?

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: dailymail.co.uk, az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia