Stačia 3 minúty tejto aktivity každú pol hodinu a odrazí sa to na zdraví

Stačia 3 minúty tejto
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-09-08 20:00:00 |

Začiatok školy často znamená, že deti trávia viac času v školskej lavici či doma pri písaní úloh. Dlhé sedenie je potrebné prerušovať krátkodobým chodením.

Ak vám záleží na zdraví dieťaťa, poraďte mu, aby prestávky v škole, ale aj počas písania domácich úloh, využilo na chodenie. Vedci to radia ako najjednoduchší spôsob udržiavania zdravia aj vtedy, keď nie je možnosť popreťahovať si celé telo na ihrisku či pri nejakom športe.

Vedci skúmali deti vo veku 7 až 11 rokov a zistili, že pri troch minútach chôdze každú pol hodinu počas trojhodinového sedenia sa im zlepšil metabolizmus na rozdiel od toho, keď spomínané tri hodiny presedeli bez týchto krátkych prestávok na poprechádzanie sa. „Aj keď už dávno vieme, že 30 minút a viac mierne intenzívneho cvičenia zlepšuje zdravie a metabolizmus detí, teraz môžeme s istotou povedať, že aj krátke prestávky spojené s poprechádzaním sa prinášajú určité zdravotné benefity,“ hovorí hlavný autor štúdie, pediater Jack A. Yanovsky.

Zdá sa teda, že prestávky medzi vyučovacími hodinami majú väčší význam ako by sa zdalo a mali by ste deti povzbudiť, aby sa počas každej jednej dvihli zo stoličky a poprechádzali sa. Len zostať sedieť a lenivo si vymeniť knihy na školskej lavici nestačí. Tri minúty prechádzania sa ich naozaj neunaví, no ako tvrdia vedci, zdravie im utuží, aj keď nemajú toľko pohybu ako v lete alebo počas víkendu.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia