Zachovajte chladnú hlavu, aj keď sa dieťa zraní

Zachovajte chladnú hlavu, aj
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2015-08-28 00:30:22 |

Ak sa aj dieťaťu stane úraz, treba zhodnotiť situáciu a pokúsiť sa zachovať chladnú hlavu. Panikou mu nijako nepomôžete, upozorňujú záchranári!

Počas tohto leta záchranári ošetrili 1 337 detí, čo je oproti vlaňajšku nárast o 200 prípadov a o 100 viac ako v roku 2013. Najviac zranení si deti privodili v Prešovskom kraji, až 274 úrazov a najmenej zranení, 99, evidovali v Trnavskom kraji.

V lete ošetrili záchranári priemerne 22 detí denne, ktoré skončili v ich opatere. Ako informoval hovorca záchranárov Boris Chmel, tento počet sa oproti minulým rokom zvyšuje. „Pred posledným víkendom by si preto mali rodičia dať na svoje ratolesti pozor," uviedol Chmel a dodal, že aj napriek snahe ich neustále sledovať sa vždy môže prihodiť nešťastie.

„Stačí len pár sekúnd, malá nepozornosť a zranenie, často aj vážne, je na svete. A zvyčajne ide o úraz, ktorý nikto nečaká a nepredvída," skonštatoval. Aj keď najčastejšie sú v lete odreniny, ktoré ošetríte aj doma, nikdy neviete, kedy sa prihodí niečo vážnejšie.

Ak sa aj dieťaťu stane úraz, treba zhodnotiť situáciu a pokúsiť sa zachovať chladnú hlavu. „Najprv vizuálne zhodnoťte, či je situácia vážna a je nutné zavolať pomoc. Ak áno, treba vytočiť číslo 155, kde musíte jasne a presne popísať situáciu. Počúvať otázky operátora a hovoriť zrozumiteľne, aby dokázal čo rýchlejšie vyhodnotiť situáciu a poslať pomoc. A do príchodu záchranárov poskytovať prvú pomoc," vysvetlil hovorca. Ako doplnil, pri prvej pomoci postupujeme od najhoršieho, čiže zastavenia masívneho krvácania, uvoľnenia dýchacích ciest, resuscitácie nedýchajúceho, uloženia ho do stabilizovanej polohy a až potom ošetrujeme iné poranenia.

 

Prečítajte si tiež:

Riskantné hry: Prečo ich deti milujú a potrebujú?

Na výbere kolobežky si dajte záležať: Deťom hrozia zranenia!

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: SITA

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia