Ktorým rodičom to najlepšie klape v posteli?

Ktorým rodičom to najlepšie
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2015-08-27 00:30:51 |

Mnohí to poznáte – po mesiacoch randenia sa rozhodnete pre bábätko a rozpúta sa peklo. Romantické noci vystrieda nekonečný plač, okakané plienky a kŕmenie. A prídu hádky...

Veru, veru, bábätko, na ktoré mnohí tak túžobne čakajú, dokáže narobiť vo vzťahu riadne zmeny. Už to nie je iba o ja a ty, ale o my. Prebdené noci, choroby, nedostatok času na seba a na partnera sa neraz podpíšu pod vzťahové krízy, z ktorých sa niektoré páry už nikdy nedostanú. Príchod drobčeka na svet mnohých naozaj negatívne zaskočí. Nechcete sa k nim zaradiť? Tak počúvajte vedu. Experti z Georgie totiž odkryli tajomstvo na udržanie vášho puta!

Podľa najnovšieho výskumu sa najlepšie darí vo vzťahu tým rodičom, ktorí si starostlivosť o domácnosť a rodičovské povinnosti rozdeľujú rovnomerne (každý partner venuje domácnosti a deťom 40 až 60 percent času). Týmto dvojiciam sa najlepšie spolu darí vo všetkých oblastiach, vrátane sexuálneho života. Platí to tak pre zosobášené, ako aj nezosobášené rodičovské páry.

Údaje, ktoré vedci spracovali, sú z roku 2006. Kým páry s rovnomerným rozdelením povinností v rodine dopadli najlepšie, najhoršie výsledky vo všetkých oblastiach rodinného spolužitia sa ukázali vo vzťahoch, kde žena mala na starosti podstatnú časť starostlivosti o deti. Vo vzťahoch, kde starostlivosť o deti spočíva najmä na otcovi, je vo všeobecnosti miera spokojnosti vysoká. Avšak, kým ženy v týchto vzťahoch zhodnotili kvalitu ich sexuálneho života ako najvyššiu spomedzi všetkých žien v štúdii, muži naopak uviedli, že majú najnižšiu kvalitu sexuálneho života. Dôvody tohto rozdielneho vnímania sexuálneho uspokojenia nie sú vedcom jasné.


Kedy bábätko vzťah utuží a kedy skôr rozbije?


To, kto starostlivosti o deti venuj viac času – obaja, otec alebo mama, nijako neovplyvnilo frekvenciu pohlavných stykov ani v jednej z troch skupín. Rozdiel uvádzali v už spomínanej kvalite a ako najspokojnejší vyšli rodičia s rovnomerným rozdelením starostlivosti.

Rovnocenné rozdelenie starostlivosti o deti vyžaduje medzi partnermi komunikáciu, podporu a koordináciu, čo podľa vedcov výrazne vplýva na ich porozumenie si vo všetkých oblastiach.

Zaujímavosťou je, že podľa predchádzajúceho prieskumu je rovnomerné rozdelenie starostlivosti o deti a domácnosť škodlivé pre vzťah a sexuálne uspokojenie. Vedci sa domnievajú, že tieto závery ovplyvnil najmä fakt, že štúdia vychádzala z údajov zhromaždených v polovici 90-tych rokov. „Páry v 80-tych a 90-tych rokoch boli iné ako dnešné páry,“ konštatuje vedúci autor aktuálnej štúdie Dan Carlson. 

Prečítajte si tiež:

Tridsať vecí, ktoré sa naučíme ako rodičia

Riešenie krízových situácií: Prvé verzus posledné dieťa

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia