Otcovstvo robí mužov tlstejšími!

Otcovstvo robí mužov tlstejšími!
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2015-08-02 00:30:17 |

S kilami po pôrode bojujú nielen mamičky. Podľa najnovších štúdií naberú po narodení prvého potomka aj ockovia. Do roka sa na nich nalepia v priemere zhruba dve kilá.

Nové mamičky vedia, aké ťažké je dostať sa po pôrode do formy, no zdá sa, že pozor na miery v oblasti pása by si mali dávať aj novopečené otcovia. Podľa zistení vedcov je veľmi pravdepodobné, že tuk sa nalepí aj na nich. Odborníci sledoval 10 000 mužov počas dvoch desaťročí – v mladistvom veku, v dvadsiatke a v tridsiatke. Zistili, že tí, ktorí sa stali v ktoromkoľvek veku otcami, do roka po narodení prvého potomka pribrali. Muži bez detí na váhe skôr strácali.

Výskumníci upozorňujú, že vyššie množstvo tuku, najmä v oblasti pása, prináša vyššie riziko zdravotných problémov. „Vyšší index telesnej hmotnosti znamená väčšie riziko rozvoja chorôb srdca, rovnako aj cukrovky a rakoviny,“ konštatuje vedúci autor štúdie, doktor Craig Garfield z Northwestern University v Chicagu. Dôvody vyššej hmotnosti u čerstvých otcov tím expertov podrobne neštudoval, no predpokladajú, že súvisí so zmenou životného štýlu. „Prichádzajú nové povinnosti a ľudia nemajú toľko času starať sa o seba ako kedysi. Prioritou sa stáva rodina a jej potreby, nie telesná schránka,“ vysvetľuje Garfield.

S príchodom detí sa obvykle menia aj stravovacie návyky – rodičia častejšie jedia zmrzlinu, čokoládu a sušienky než ich bezdetní rovesníci. Predovšetkým je však dôvodom to, že rodičia často dojedajú po deťoch.

Zaujímavosťou však je, že priberajú aj otcovia, ktorí s deťmi nežijú, no  o niečo pomalšie.

 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: dailymail.co.uk, az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia