Ktoré ryby sú pre deti bezpečné?

Ktoré ryby sú pre
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2015-07-06 00:30:45 |

Aj vy máte z rýb zmiešané pocity? Na jednej strane viete, že sú výživné, na druhej odvšadiaľ počúvate, že sú kontaminované ťažkými kovmi . Ako to teda je?

Okrem rozporuplných názorov na ryby mnohých rodičov od prípravy rýb odrádza aj to, že je otázne, či sa ryby, za ktorú utratili nemalé peniaze a strávili kopec času prípravou, dieťa vôbec dotkne. Experti však radia deťom ich ponúkať. V tomto prípade podľa nich pozitíva výrazne prevyšujú prípadné riziká a existuje zopár jednoduchých pravidiel, vďaka ktorým sa riziko dá minimalizovať. Počas leta mnohí zamierite do prímorských letovísk, kde je výber rýb naozaj bohatý a bola by škoda nevyskúšať ich.

Faktom je, že väčšina rýb obsahuje isté množstvo metylortute. Ide o formu ortute, ktorá vo veľkom množstvo môže byť pre náš mozog toxická. U veľkých druhov rýb, ktoré žijú dlho, existuje vyššia pravdepodobnosť, že ňou budú kontaminované. Preto napríklad americké úrady neodporúčajú konzumovať ostrieže z Mexického zálivu, žraloky, mečiare, tuniaky a veľké makrely. Veľa iných druhov rýb však obsahujú oveľa menšie množstvá ortute. Najmenej jej je v týchto druhoch rýb:

 

  • Losos
  • Tilapia
  • Treska
  • Platesa
  • Sumec
  • Mušle
  • Ustrice
  • Krevety

 

Experti odporúčajú rodičom, aby deťom podávali morské plody aspoň dvakrát do týždňa. Pre deti do šesť rokov je vhodná týždenná porcia do 120 gramov, deti do osem rokov môžu zjesť do 170 gramov za týždeň a deti staršie ako deväť rokov už môžu zjesť za týždeň rovnakú dávku, aká sa odporúča dospelým, čo je asi 340 gramov. Platí to však len pre morské ryby. Pri sladkovodných rybách sú odporúčané týždenné dávky oveľa nižšie. Deti do šesť rokov by vraj nemali zjesť viac ako 50 gramov, staršie deti nie viac ako 90 gramov.


Táto pyramída vám pomôže ku kvalitnejšiemu jedálničku


A prečo sú vlastne ryby pre deti dobré? Obsahujú veľa proteínov, železa a minerálov. Niektoré druhy ako napríklad losos, ančovičky a sardinky obsahujú omega-3 mastné kyseliny, ktoré pozitívne vplývajú na srdce a vývoj mozgu. Niektoré (ako losos) obsahujú vitamín D.

 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia