Čo dokáže mužov rozplakať?

Čo dokáže mužov rozplakať?
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2015-07-03 12:25:29 |

Čo vlastne spustí u muža emócie tak, že sa rozplače? Väčšina priznáva, že okrem smrti blízkych sú to chvíle, keď sa im narodí dieťa, vidia plakať rodičov alebo smutný film.

Po smútku zo smrti milovanej bytosti je hneď na druhom mieste spustenia mužských sĺz prvý pohľad na svoje novonarodené dieťa. Často spomínaným dôvodom je tiež plač otca alebo mamy a utrpenie zvierat. Aj keď muži sa omnoho častejšie snažia udržať emócie pod zámkom, v živote každého sú situácie, ktoré sa bez sĺz nezaobídu.

„Keď som po prvý raz zbadal svoju dcéru, bolo mi úplne jedno, že manželka, doktori a sestričky vidia moje slzy, bol to najdojímavejší moment v mojom živote. Nikdy predtým som tak neplakal,“ priznáva jeden z mužov. „Len som sa na ňu pozeral a predstavoval som si, čo všetko ju v živote čaká a nedokázal som ten príval sĺz zastaviť,“ približuje. Mnohých novopečených oteckov rozplakal tiež pohľad na svoju manželku, ktorá trpela pri pôrode. „Uvedomil som si, aká je silná, odvážna a krásna aj v tej bolesti,“ hovorí otvorene ďalší z mužov, ktorí sa k slzám priznal.

„Ja som nevydržal, keď som videl plakať svojho otca. Vidieť plakať otca, ktorý bol vždy tvrdý ako skala, je jedna z najsmutnejších vecí vôbec,“ myslí si ďalší z mužov. „Pri spomienke na môjho plačúceho otca, ktorému diagnostikovali smrteľnú chorobu sa mi aj teraz tlačia slzy do očí,“ pridáva sa ďalší. „Niekedy je mi neskutočne smutno, keď si predstavím svojho otca osamoteného v jeho malom byte a uvedomujem si realitu, že je tam tak veľmi opustený a ja musím byť stovky kilometrov od neho, lebo živím svoju rodinu a nemôžem si dovoliť opustiť prácu a byť s ním,“ opisuje muž v stredných rokoch svoje pocity. Byť ďaleko od rodičov je dôvodom na plač zhruba u 10 percent mužov. „Keď vidím moju mamu plakať, chce sa mi plakať tiež. Dala mi život, vychovala ma a jej láska je bezhraničná,“ vysvetľuje milujúci syn, ktorý tiež pre prácu musel odísť žiť od svojich rodičov vrľmi ďaleko.  Podlomené zdravie rodičov trápi veľa mužov a je to jeden z dôvodov, pre ktorý sa v ich očiach objavia slzy.


Päť mýtov o otcovstve: Zbúrajte ich!


Pre mnoho ľudí sú dôvodom k slzám zvieratá, ktoré trpia.  „Môj pes starne, zadné nohy mu už neslúžia, ale keď ma zbadá, vidím šťastie v jeho očiach, to ma privádza k plaču,“ priznal ďalší z mužov. „Páni tvorstva“ často plačú aj pri čítaní kníh alebo pozeraní filmov, v ktorých zvieratá zomierajú. Rovnako ich vedia dojať aj scény, v ktorých zomiera jeden z hlavných hrdinov. Jedným z najspomínanejších „uplakaných filmov“ je Vykúpenie z väznice Shawshank. 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia