S odstránením prisatého kliešťa neváhajte

S odstránením prisatého kliešťa
Ilustračné foto
Zdroj: flickr.com
2015-06-04 13:45:05 |

Infikovaný kliešť môže na človeka preniesť rôzne ochorenia ako kliešťovú encefalitídu, lymskú boreliózu či anaplazmózu. Ak sa už na človeka prisaje, treba ho dostať von čo najskôr.

Pri pobyte v prírode sa snažte prisatiu kliešťa zabrániť nosením vhodného oblečenia a obuvi alebo používaním repelentov. Pred kliešťovou encefalitídou je tiež možné nechať sa zaočkovať, to však nezabráni lymskej borelióze ani anaplazmóze. Pokiaľ si človek kliešťa nájde, mal by ho odstrániť čo najskôr.

Po návrate z prírody treba preto vždy skontrolovať nielen celé telo, ale aj šatstvo. Nezabúdajte na to, že kliešte nie sú nebezpečné len pre deti, ale aj pre dospelých. „Ak sa vám podarí nájsť ešte neprisatého kliešťa, alebo ste si kliešťa práve odstránili, okamžite ho zlikvidujte. Narábajte s ním však opatrne, nakoľko môže byť infikovaný. Kliešte sú veľmi odolné, a preto sa za najúčinnejší spôsob považuje spáliť ho," hovorí riaditeľ Parazitologického ústavu Slovenskej akadémie vied Branislav Peťko.


Bojíte sa kliešťovej encefalitídy?


Kliešť by sa mal z tela odstrániť čo najskôr. „Najľahšie sa odstraňuje krátko po prisatí, približne do dvoch hodín od prichytenia na kožu alebo až v štádiu, kedy je napitý krvou. Čím dlhšie ostáva infikovaný kliešť prisatý, tým vyššie je riziko prenosu ochorenia, preto ho treba odstrániť čo najskôr," pripomína vedúca Odboru epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici Mária Avdičová. Kliešťa treba podľa jej slov uchopiť čo najbližšie pri koži, ak sa dá, tak za tvrdú hlavičku. „Pomaly ním kývajte zo strany na stranu a keď sa uvoľní, vytiahnite ho. Ideálne je používať špeciálne umelohmotné pinzety, ktoré zabraňujú mechanickému poškodeniu kliešťa. Ranu vždy vydezinfikujte," priblížila Avdičová.

Kedysi bolo populárne vyberať kliešťa pomocou vaty a oleja či mydla. Dnes sa tento spôsob považuje za najriskantnejší. Kliešť sa začne dusiť a vylučovať do rany obsah čriev. Nemá sa točiť, keďže nemá závit. Pri takomto odstraňovaní môže dôjsť k ulomeniu bodavého orgánu kliešťa. Pri uchopení tela kliešťa môže zase dôjsť k jeho rozpučeniu, či odrhnutiu hlavičky. Rovnako je nevhodné násilné odtrhnutie.

Najčastejším dôsledkom nesprávneho odstránenia kliešťa je, že sa ho nepodarí vybrať celého. Pokiaľ nie je infikovaný, telo by si malo s touto situáciou poradiť bez pomoci. Odborníci však odporúčajú v takomto prípade navštíviť lekára. Rizikom je aj rozpučený kliešť, ktorý môže človeka nakaziť cez mikroskopickú ranku na koži. Kliešťa sa preto treba okamžite zbaviť a vydezinfikovať si tie časti tela, ktoré prišli do kontaktu s jeho obsahom.

 

Súvisiace témy:

Koža a hmyz: Ako na štípance?

Pravidlá pre bezpečnosť dieťaťa v lete

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: TASR

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia