Strava ovplyvňuje správanie detí

Strava ovplyvňuje správanie detí
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2015-05-25 00:01:10 |

O pozitívnych účinkoch omega-3 mastných kyselín sa už toho vie veľa. A vedci prišli s ďalším dôvodom, pre ktorý sa oplatí zaradiť ho do jedálnička dieťaťa. Ktorý to je?

Konzumácia dostatočného množstva omega-3 mastných kyselín môže podľa výsledkov výskumu zverejneného v týchto dňoch v Journal of Child Psychology and Psychiatry viesť k zníženiu problémového správania u detí! A to je teda celkom dobrý dôvod na to, aby sme im ich ponúkali vo vyššej miere, čo poviete? 

Výskumníci z pensylvánskej univerzity rozdelili 200 detí v školskom veku do dvoch skupín - jedna dostávala po dobu šiestich mesiacov nápoj obohatený omega-3 mastnými kyselinami a druhá nápoj bez tohto doplnku. Po tomto čase podstúpili krvné testy pre porovnanie medzi obidvomi skupinami a pokračovali v testovaní ďalšieho pol roka.

V dotazníkoch, ktoré nasledovali, rodičia detí konzumujúcich nápoj s omega-3 mastnými kyselinami jednoznačne deklarovali pokles agresívneho aj antisociálneho správania. Vedci sa chystajú na ďalší výskum, v ktorom chcú zistiť, či pozitívne zmeny pri zvýšenej konzumácii vydržia stále alebo sa organizmus „prispôsobí“ a po čase už tieto účinky omega-3 mastné kyseliny mať nebudú.


Aké chyby vo výžive detí robíme najčastejšie?


 

Kde nájdeme omega- 3 mastné kyseliny?

Vo väčšom množstve sa nachádzajú v rybách, kôrovcoch, tofu, mandliach, vlašských orechoch, ako aj v niektorých rastlinných olejoch, napríklad z ľanového semena. Obsahujú ich tiež olivy, špenát, žerucha siata, ovsené a pšeničné klíčky, ale tiež jahňacie a bravčové mäso.

 

Ryby bohaté na tieto kyseliny je vhodné predložiť deťom (ale aj dospelým) aspoň raz týždenne, ideálne dvakrát. Nájdeme ich najmä v lososovi, ančovičkách, sardinkách, atlantickom sleďovi a makrele, v pstruhovi či tuniakovi.

Mohlo by vás tiež zaujať:

Viete, ktoré živiny potrebuje detská pokožka?

Tipy na zdravé stravovanie pre nové mamičky

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az, parents.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia