Tieto hračky do rúk deťom nepatria

Tieto hračky do rúk
Ilustračné foto
2015-04-25 15:30:49 |

Pozrite doma, či vaše deti nemajú medzi hračkami túto bábiku alebo policajné sety. Ak ich tam nájdete, radšej sa ich zbavte. Môžete ich vrátiť naspäť do obchodu, kde ste ich kúpili.

Plastová bábika

Plastová bábika s dlhými vlasmi, ktorá má oblečené šaty a obuté topánky pôvodom v Číne je síce chutnučká, no pre deti nevhodná. Zabalená je v kartónovom obale s priehľadnou prednou časťou a súčasťou balenia je aj malý psík a kefa na vlasy. Na prednej strane obalu je názov Fashion Doll try to collect all. Na zadnej strane obalu je údaj No. 1868-5 a označenie CE. Na nalepenom štítku je uvedený názov Bábika N: 106554. Slovenská obchodná inšpekcia (SOI) upozorňuje, že v plastovom materiáli, z ktorého je zhotovená hlava bábiky ako aj malý psík, zistili nadlimitné množstvo ftalátov, konkrétne bis(2-etylhexyl) ftalátu (DEHP) a dibutyl ftalátu (DBP). Predstavuje tak chemické riziko a najmä malé dievčatá, ktoré rady všetko dávajú do úst, by sa s ňou hrať vôbec nemali.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Plastové policajné sety

Pri hraní sa s týmto policajným setom s názvom MILITARY FORCE, ktorý má tiež pôvod v Číne, zas hrozí zadusenie dieťaťa. Ide konkrétne o hračku, ktorú tvorí plastová pištoľ, 3 strely s pružným nárazovým povrchom – prísavkou, odznak, hodinky, vysielačka, obušok a dva malé terče. Zabalená je zalisovaním jednotlivých častí priehľadnou fóliou na farebne potlačený papier. Na obale je uvedený názov MILITARY FORCE a označenie CE. Na zadnej strane je nalepený štítok s označením ITEM No: TC140267.

 

 

 

 

 

 

Ten istý problém – riziko zadusenia, hrozí aj pri ďalšom policajnom sete vyrobenom v Číne.  Tento obsahuje plastovú pištoľ, 3 strely s pružným nárazovým povrchom – prísavkou, vysielačku, obušok, kompas a píšťalku. Zabalený je zalisovaním jednotlivých častí priehľadnou fóliou na farebne potlačený papier. Na obale je uvedený názov Police Set a označenie CE. Na zadnej strane je nalepený štítok s označením ITEM No: TC140268.

Pri obidvoch hračkách sa skúšaním zo striel oddelili prísavky silou menšou ako 90 N, pričom ich rozmer je taký, že prejdú cez skúšobnú šablónu. Berúc do úvahy bežné a predvídateľné správanie detí, pri používaní tejto hračky hrozí podľa SOI riziko zablokovania dýchacích ciest.

Ak ste niektorú z týchto hračiek kúpili, máte nárok vrátiť ju a obchodník vám dá naspäť kúpnu cenu výrobku.  

 

Ponuku vhodných detských hračiek nájdete tu>>

Fotogaléria


Foto: soi.sk
Zdroj: soi.sk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia