Pre všetky mamy, ktoré o sebe pochybujú….

Pre všetky mamy, ktoré
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstostock.cz
2015-03-04 12:30:33 |

Možno ste si ukradli pár minút pre seba a sedíte pri notebooku. Možno sa krčíte so smartfónom na toalete, aby vás deti nevideli a bojujete s výčitkami svedomia, že sa im dosť nevenujete.

Nech ste kdekoľvek a robíte čokoľvek, ak máte pocit, že ste nanič mama, tento odkaz je pre vás… Zamyslite sa  nad tým na chvíľu. Nikto nie je dokonalý, ani jedna mama nie je nadčlovek, každá robí nejaké chyby a občas potrebuje byť aspoň troche sebecká.

Vráťte sa do času, keď ste zistili, že čakáte bábätko. Ak radosť okamžite zastreli obavy, lebo ste si predtým dali zopár pohárikov vína, boli ste na sushi a užívali ste lieky, hneď vás napadlo, čo ak…. Nebolo to preto, lebo ste zlá, ale preto, lebo ste úžasná a od začiatku ste mysleli na svojho drobčeka.

Po prekonaní prvého šoku sa vo vás ozvali obavy, ako zvládnete pôrod a ako dokážete vychovať nového človiečika, keď máte starostli sama so sebou… Nebolo to pre to, lebo ste zlá, ale preto, lebo ste mama…

Po príchode bábätka na svet ste každé tri hodiny dojčili a vstávali k nemu. Od únavy ste nevedeli ako sa voláte a občas vás premkla zlosť, keď sa drobček len tak rozplakal. Samozrejme, nasledovli výčitky, že ste zlá mama. Nie, ste úžasná mama a je úplne normálne, keď vás od únavy premôže hnev na celý svet.

Bývate vyčerpaná, cítite sa opotrebovaná a niekedy chcete len spať. Hneď premýšľate nad tým, že ste sebecká a myslíte si, že nie ste dobrá mama… Nie, ste úžasná mama. Ak myslíte, že ostatné sú lepšie, mýlite sa…

Ste s drobcom vonku, pošmykne sa, spadne, na hlave mu navrie hrča a vy uháňate ako zmyslov zbavená na pohotovosť, aby ste niečo nezanedbali. Automaticky vám naskočia výčitky, že ste zlá mama, lebo ste tomu nedokázali zabrániť. V skutočnosnosti ste úžasná mama, lebo robíte všetko pre to, aby bolo dieťatko v poriadku. Deti jednoducho občas padnú a udrú sa. Dôležité je to, že im chcete pomôcť, nie to, že ste nedokázali každému pádu v živote zabrániť…

Prepadá vás pocit, že ste nemožná, dosť pohotová, dostatočne skúsená? Aj to je úplne normálne.

Dôležitým životným rozhodnutím je otázka, či zostať čo najdlhšie s dieťatkom doma, vrátiť sa do práce alebo si nájsť slabšie platenú robotu, ale mať viac času na deti… Akokoľvek sa rozhodnete, nevyčítajte si to. Každý má svoj dôvod a ak deti cítia vašu lásku, vychováte ich rovnako dobre, keď nastúpite do roboty krátko po pôrode alebo zostanete doma päť rokov. Univerzálna odpoveď na otázku, čo je lepšie, neexistuje.

Po prekonalí obdobia útleho detstva prichádza škola a nové starosti. Riešite domáce úlohy, testy, kamarátov, krúžky. Niekedy možno robíte chyby, neviete poradiť, ale to je život – nedokážete byť všade a riešiť všetko. Nedokáže to nikto. Ste rovnako dobrá mama ako ostatné.

 

Pochybnosti má každá jedna mama. Začnite si veriť. Pochybnosti vás okrádajú o sebadôveru a ničia vo vás schopnosť byť mamou.

Je úplne jedno, či ste rodili prirodzene, cisárskym rezom, s epridurálkou alebo ste si vytvorili pôrodný plán. Každá z nás je iná a každá sa rozhoduje podľa vlastného vedomia a svedomia. Buďte si istá, že kamarátka, ktorá dojčila deti do troch rokov nie je ani o kúsok lepšia mama ako vy, aj keď ste dojčili len mesiac. Je úplne jedno, či dieťa spáva vo svojej postieľke alebo s vami v posteli. Je to len a len vaša vec. Riaďte sa svojim rozumom a citom, nedajte sa nikým obrať o sebadôveru. Vy viete, prečo to tak je….

Nech už je vaše dieťa protopypom slušnosti alebo malým čertom, má jedného kamaráta alebo je vždy stredobodom pozornosti, je to úplne jedno. Vy robíte všetko, čo je vo vašich silách a tak je to správne.

Dôležité je správať sa k deťom tak, aby cítili z vás lásku a dôverovali vám. Nie je dôležité, či ste dokonalá, ani to, či sú dokonalé vase deti. Ak svoje dieťa milujete celým srdcom, verí vám a miluje vás so všetkými chybami. A to je to, čo je v živote dôležité…


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia