Z obyčajnej baterky sa môže stať vrah vášho dieťaťa!

Z obyčajnej baterky sa
Ilustračné foto
Zdroj: flcikr.com
2015-02-27 00:30:54 |

Kto by nemal doma hračky s baterkami? Aj keď na prvý pohľad vyzerajú neškodne, po prehltnutí môžu dieťatku spôsobiť veľmi vážne vnútorné popáleniny.

Keď dieťa prehltne klasickú lítiovú alebo „gombíkovú“ baterku, okrem udusenia hrozí aj riziko smrteľnej chemickej reakcie. Elektrický prúd z batérie v kombinácii so slinami vytvára hydroxid sodný, ktorý rozleptá pažerák.  

Najohrozenejšou skupinou sú deti v predškolskom veku, lebo baterky sú lesklé a malí zvedavci ich pokojne dajú do úst a prehltnú ako cukrík. Jedinou istotou je to, ak všetky ľahko dostupné baterky z dosahu detí odstránite. Bežne sa vyskytujú v hračkách a ďalších pomôckach, ako sú napríklad diaľkové ovládače na hračky či elektronika. Náhradné batérie držte tiež mimo detí. Podľa odborníkov je potrebné dbať aj na to, odkiaľ veci kupujete. Ak máte doma výrobky od renomovaných značiek, v tých by mali byť batérie umiestnené alebo zabezpečené tak, aby sa k nim malé deti nedostali.

K zraneniu zvyčajne dochádza, keď batéria uviazne v pažeráku a vytvorený hydroxid sodný začne svoju deštrukčnú cestu. Prepálenie pažeráka a okolitých ciev môže v závislosti od miesta, kde baterka skončí, spôsobiť potenciálne smrteľné zranenie do niekoľkých hodín. Dieťa môže vykrvácať.

Typickými príznakmi po prehltnutí baterky sú nevoľnosť, horúčku a kašeľ.

Ellie prežila s doživotnými následkami

Nepríjemnú skúsenosť s doživotnými následkami má za sebou 18-mesačná Ellie Gatrell, ktorej pre vážne vnútorné popáleniny hrozilo niekoľko mesiacov smrteľné krvácanie. Dievčatko prehltlo „gombíkovú“ batériu, lebo si myslelo, že je to sladký cukrík. Rodičia o tom netušili. K lekárovi sa vybrali až po tom, ako začala vracať a stále kašľala, akoby jej niečo vnútri zavadzalo. Mamu Nicol napadlo, že možno niečo prehltla, lebo všetko, čo našla na podlahe, dávala do úst.

V nemocnici stav dievčatka vyhodnotili ako klasické pálenie záhy a poslali ich domov. No Ellie bývalo zle po každom jedle a stále často zvracala. Rodina chodila do nemocnice ako na klavír, no na röntgen sa dievčatko dostalo až osem týždňov od prvej návštevy nemocnice. Po odhalení baterky na dne pažeráka jej ju urýchlene odstránili, no zjazvený pažerák mohol kedykoľvek začať smrteľne krvácať. Proces leptania totiž pokračoval aj po odstránení baterky. Po sérii nebezpečných operácií po ôsmich mesiacoch Ellie z nemocnice prepustili. Do konca života však bude mať s pažerákom problémy. Podľa lekárov mala jediné šťastie, že baterka sa zachytila na relatívne dobrom mieste. Aj tak sa nevyhla radu operácií v celkovej anestézii na rozšírenie zjazveného pažeráka. „Jediné miesto, kde mohla k baterke prísť, bol diaľkový ovládač na televízor, ktorý som hneď zahodila,“ hovorí mama Nicol.

 

Ročného Wsama baterka zabila

 

Podobnú skúsenosť má veľa detí. Iné toľko šťastia nemali a po prehltnutí baterky zomreli. Jednou z obetí je aj 13-mesačný Wsam Noorwali z Leicestershire v Anglicku, ktorý zomrel pred necelými tromi rokmi. Rodičia tiež netušili, že baterku prehltol. Na to, že sa niečo deje, prišli až po tom, keď začala zvracať krv. V nemocnici mu rovnako ako Ellie odmietli aj napriek prosbám rodičov urobiť röntgen. „Lekár to odmietol s tým, že vie čo robí a myslí predovšetkým na bezpečnosť nášho dieťaťa,“ spomína na najsmutnejšie okamihy v živote otec Ammar. Lekári drobčeka dali pod prístroje na podporu života, no bolo príliš neskoro a po tom, ako ešte dvakrát vyvracal krv, zomrel na infarkt.

Fotogaléria


Foto: flickr.om, wikimedia commons.com, dailymail.co.uk
Zdroj: dailymail.co.uk, az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia