Aj drahé kočíky v teste kvality riadne prepadli

Aj drahé kočíky v
Ilustračné foto
Zdroj: flickr.com
2015-02-03 12:54:43 |

Pri výbere kočíka sa rodičia často predbiehajú, len aby kúpili ten naj, pre ich zlatíčko predsa nič nie je príliš drahé. Cena ani parádna značka však nemusia znamenať aj kvalitu.

V teste nemeckej Spoločnosti pre ochranu spotrebiteľa, ktorý sa zameral na 14 kočíkov, práve ten najdrahší úplne prepadol. Dobrý výsledok dosiahol iba jediný. Viac ako polovica z kočíkov dosiahla hodnotenie „dostatočný“. Ceny testovaných kočíkov začínajú niekde okolo 300 eur a končia pri 1350 eurách.

Pohodlie a komfort

Bábätko prespí denne asi 14 hodín, čo znamená, že potrebuje zodpovedajúci spánkový komfort – detská postieľka a kočík musia byť priestranné a pohodlné. Podľa Stiftung Warentest sú ideálne rozmery kočíkovej vaničky 35 x 78 cm. Toľko priestoru deti potrebujú, inak sa ich pohodlie zmenšuje. Väčšina zo 14 testovaných kočíkov má však plochu menšiu, buď sú užšie, kratšie alebo oboje. Napríklad aj v obľúbenom Maxi Cosi majú deti len 30-centimetrový priestor a najmä v zimných mesiacoch sa v nich nemôžu takmer vôbec hýbať.

Maxi Cosi

Zmäkčovadlá a karcinogény

Horšie ako nevyhovujúce rozmery sú toxíny, ktoré testy odhalili. Povolené limity sú ďaleko za hranicou najmä v najdrahšom z testovaných kočíkov značky Stokke Trailz za 1350 eur. V materiáloch, z ktorých  je vyrobený, sa nachádza množstvo zmäkčovadiel a rakovinotvorných látok. Chlórparafín, ktorý môže spôsobiť rakovinu, sa nachádza najmä v úchytoch. Nedostatkom tohto kočíka je okrem toxínov aj malá plocha na ležanie a to, že sedák nemožno sklopiť do ležiacej polohy.

Stokke Trailz

 

Druhým drahým „prepadákom“ je kočík Joolz Day Earth, ktorý sa dá zaobstarať zhruba od 880 eur. Problém je tiež v toxínoch, konkrétne v polycyklických aromatických uhľovodíkoch nachádzajúcich sa v poťahu. Kočíku už nepomôže ani široká, veľmi jednoducho zabudovateľná vanička.

Joolz Day Earth

 

Víťazom je BritaxGO

Hodnotenie DOBRÝ si z testu odniesol len kočík BritaxGO, ktorého cena na trhu u nás je od 615 eur. Jeho výhodou je dobrá vanička a ľahká skladateľnosť. Dobre sa čistí. Nevýhodou je, naopak, nedostatočne variabilná podpera na nohy a to, že sedadlo sa nedá sklopiť do ležiacej polohy. S prenosnou časťou sa dá výborne manipulovať. Toxíny neprekračujú žiadne limity.

Britax Go

Ostatné hodnotené kočíky – (Bugaboo Cameleon3 Base, Hauck Malibu XL All in One, Knorr-Baby Voletto Sport, Teutonia BeYou V2, Naturkind Terra plus, Peg Perego Book Pop-Up Modular, ABC-Design Turbo 6S, Gesslein F6 Air+, Hartan Topline S, Maxi-Cosi Mura 4 Plus, Mutsy Evo) dopadli uspokojivo (3) alebo dostatočne (8). Ich problém nie je v škodlivých látkach, ale v malých rozmeroch, nepolohovateľnosti, nepohodlnej manipulácii, montáži alebo nevyváženom rozložení opierok na nohy a podobne.

Kým napríklad kočík Naturkind Terra plus absolútne skóroval vďaka použitým eko materiálom – vyberateľná vanička zo strižovej vlny či rukoväť z korku namiesto plastu, pohorel pri rozmeroch rovnako ako väčšina testovaných kočíkov.

Naturkind Terra plus

 

Čo si všímať pri kúpe kočíka?

 

  • ubezpečte sa, že sedák je možné sklopiť do úplne vodorovnej polohy, v ktorej deti spia pohodlne a je chránený ich chrbát
  • podpera na nohy by mala byť dostatočne variabilná
  • vhodné je vybrať si kočík, v ktorom je možné vaničku, resp. sedák nastaviť v obidvoch smeroch – kým menšie bábätká sa potrebujú pozerať na rodičov, väčšie deti chcú byť otočené smerom vpred, aby sa mohli obzerať po okolí

Fotogaléria


Foto: flickr.com
Zdroj: stern.de, test.de

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia