Na Nutellu zabudnite! Alebo sa presťahujte do Hollywoodu

Na Nutellu zabudnite! Alebo
Ilustračné foto
Zdroj: wikimedia commons.com
2015-01-27 13:00:42 |

Hľadáte pre svojho potomka netypické meno? Ak máte v pláne nejaké úplné „šialené“, presťahujte sa do Hollywoodu, tam sa to stratí. Inde veľmi neuspejete.

Patríte aj vy k milovníkom Nutelly? Jeden fancúzsky pár posunul svoju lásku k tej orieškovo čokoládovej pochúťke na vyšší level a pomenoval po nej dcérku. Neuspeli však. Súd vo francúzskom meste Valenciennes rozhodol, že takéto meno jej dať nemôžu.

Žiadna Nutella, bude to Ella, rozhodol sudca

„Názov Nutella je obchodným názvom sladkej orieškovo čokoládovej nátierky,“ znie oficiálne odôvodnenie. Ako sa v rozhodnutí pripomína, „je to v rozpore so záujmami dieťaťa“, lebo takéto meno môže viesť k posmeškom a pohŕdaniu.

Keď sa rodičia bez udania dôvodu a ospravedlnenia neukázali na vytýčenom súdnom pojednávaní, sudca v ich neprítomnosti premenoval štvormesačné dievčatko na Ellu.

Fraise je nevhodná, Fraisine obstojí

Podobný verdikt si vypočuli začiatkom januára aj rodičia v neďalekom meste Raismes. Tí dali svojej dcére meno Fraise, čo je francúzsky výraz pre jahody. Podľa francúzskeho denníka La Voix du Nord túžili po tom, aby ich dieťa malo originálne, nie bežné meno. Aj v tomto prípade sudca upozornil, že vďaka menu by sa dieťa mohlo stať terčom výsmechu, ktorý môže mať na následok rôzne traumy v neskoršom živote.

Dôvodom je najmä slangový výraz "ramène ta fraise," ktorý možno voľne preložiť ako „dvihni už ten zadok“. Nakoniec sa dievčatko po schválení sudcom aj so súhlasom rodičov volá Fraisine, čo je tiež vo Francúzsku netypické meno s pôvodom v 19. storočí.


Do roku 1993 si museli francúzski rodičia vyberať pre deti mená zo zoznamu právne prijateľných variantov. Za prezidenta Françoisa Mitteranda dostali viac slobody a odvtedy majú pri výbere mena širšie možnosti, ale tiež s rôznymi podmienkami a obmedzeniami. Matrikári sú povinní informovať lokálne súdy, ak sa im zdá, že rodičmi zvolené meno ide proti najlepším záujmom dieťaťa a miestny sudca môže rozhodnúť o zákaze jeho používania.

Presne to urobili sudcovia v prípadoch malej Nutelly a Jahody. Aj keď denníku sa nepodarilo zistiť, či sa rodičia navzájom poznali, keďže ich bydliská nie sú od seba veľmi vzdialené, treba povedať, že potraviny, ktoré ako mená pre svoje dcéry zvolili, k sebe mimoriadne dobre pasujú.

Také toasty s Nutellou a jahodami sú priam božské...

 

Ako je to na Slovensku?

U nás rodičia dávajú svojim deťom občas tiež dosť netradičné mená, s ktorými si možno raz ich nositelia nebudú vedieť veľmi poradiť. Vlani sa u nás narodili dievčatá, ktoré dostali mená Sukaina, Netanya, Panchewa alebo Yora. Nechýba dokonca ani Kitty. Originálni boli rodičia aj pri chlapcoch a tak môžete stretnúť Bentleyho, Bona, Juniora aj Sydneyho. „Ak rodič hodnoverne dokáže, že meno existuje a má pôvod v inej krajine, matrikárka meno zapíše,“ vysvetľuje hovorkyňa ministerstva vnútra Andrea Dobiášová.

 

V Hollywoode obmedzenia nepoznajú

Hollywoodske celebrity, ktoré pozná celý svet, sa snažia byť výnimočné v každej situácii a za každú cenu, čo často prezentujú aj šialenými menami svojich detí. Kým pre nás znejú tak nejako „americky“, po preložení ich významu do slovenčiny len žasneme. Napríklad deti Chrisa Martina a Gwyneth Paltrow sa volajú Apple (Jablko) a Moses (Mojžiš), dcérka rapera Kaneyho Westa a hviezdy reality show Kim Kardashian si ponesie životom meno North West, teda Severozápad. Speváčka Alicia Keys s manželom Swizz Beatsom sa rozhodli, že budú mať doma Egypta.

Nicole Kidman s manželom Keithom Urbanom nemôžu za ostatnými do seba zamilovanými hviezdami zaostávať a tak ich dcéry dostali mená Faith Margaret (Veriaca Margaret) a Sunday Rose (Nedeľná Ruža). Frank Zappa pomenoval svoje deti Moon Unit (Mesiac) a Diva Thin Muffin. Herec Rob Morrow považoval za veľmi smiešne pomenovať dcéru To Morrow (Zajtra).

Írsky spevák Bob Geldof s manželkou Paulou Yates nazvali svoje tri dcéry Fifi Trixibelle, Peaches Honeyblossom (Broskyňový Medový Kvet) a Pixie. Peaches neuchránilo ani sladko-ovocné meno a vlani vo veku 25 rokov zomrela. Dôvod doteraz nie je úplne jasný, vraj sa nepotvrdilo predávkovanie drogami ani samovražda.

Syn Sylvestra Stalloneho sa volá Sage Moonblood, teda Mudrc Krvavý Mesiac. Aj u nás známy a obľúbený kuchár Jamie Oliver má doma deti s menami Buddy Bear (Kamarátsky medvedík), Petal Blossom Rainbow (Okrasný lístok), Daisy Boo (Sedmikráska) a Poppy Honey (Vlčí mak). Vo výpočte by sa dalo pokračovať ešte pekne dlho, ale aj týchto pár mien pre príklad, čo všetko možno vymyslieť, bohato stačí.

Fotogaléria


Foto: wikimedia commons.com
Zdroj: La Voix du Nord

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia