Pozrite sa do očí pravde o cestovaní s deťmi

Pozrite sa do očí
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2016-08-23 00:30:47 |

Cestovanie s deťmi nie je med lízať. Dlhá cesta je pre nich utrpením a neskutočnou nudou. A pre rodičov obvykle nočnou morou.

Cesty s deťmi patria často medzi stresujúce situácie. Nervozita, ktorá vďaka ich nepredvídateľným náladám panuje, zanecháva v rodičoch nezabudnuteľné spomienky. Mnohí radšej vzdajú svoje dovolenkové plány, ktoré by znamenali niekoľko stoviek kilometrov dlhú cestu autom. O nič lepšie to však často nie je ani v lietadle, v ktorom si na rozdiel od auta nemôžete urobiť ani prestávku. Skúsení cestovatelia však tvrdia, že omnoho múdrejším nápadom ako odoprieť si na niekoľko rokov všetky cestovateľské plány je pripraviť sa psychicky aj fyzicky na zopár špecifík, ktoré sú pre cestovanie s deťmi typické:

1. Cestovanie vždy naruší deťom spánkový rytmus. Môžete si byť istí, že sa to stane tak u polročného aj u trojročného potomka. Minimálne prvý deň po príchode do cieľa deti zostanú paradoxne hore dlhšie a budú skôr vstávať. Rovnaký scenár sa zopakuje zvyčajne aj po príchode domov a spánkový rytmus môže byť narušený aj týždeň, než sa dostane opäť do rutiny. Berte to pozitívne – takto sa dieťa učí prispôsobovať rôznym situáciám a je to výhodné v dlhodobom horizonte.

2. Deti budú "na cestách" jesť viac nezdravých pokrmov. Kým prvý deň alebo dva ešte ponúkate deťom ovocie, zeleninu, prípadne oriešky či doma upečené celozrnné keksíky, po tom, ako sa zásoby z domu minú, nahrádza ich často rýchle a ľahko skladovateľné občerstvenie. Nepanikárte a privrite trochu oči. Je, samozrejme, na vás, aby ste dohliadli na to, čo deti jedia, no ak si doprajú o niečo viac „zakázaných“ pochúťok, určite im to nejako vážne neublíži. 

3. Vaša predstava o pamiatkach a suveníroch z ciest je úplne iná ako predstava ratolestí. Je úplne v poriadku, keď vo vašej nákupnej taške skončia plastové meče, nevkusné tričká s nápismi či šialené obrázky. Tolerujte vek svojich detí a nevnucujte im svoj názor na to, čo by bolo pre ne peknou a nezabudnuteľnou pamiatkou z cesty. Zmierte sa s tým, že namiesto „pekného“ suveníru budú mať „zábavný“ suvenír, ktorý im umožní vychutnať si radosti detstva.

4. Deti si nepamätajú nepríjemné okamihy. Takže, keď dostanete cestou defekt alebo budete stáť v 40-stupňovej horúčave niekde na chorvátskej diaľnici bez fungujúcej klimatizácie, nebude im to vôbec prekážať. Rovnako sa zmieria s tým, keď sa vám cestou na zimnú dovolenku pokazí auta a ony budú musieť poskakovať okolo neho v mínusových teplotách. To, čo my dospelí prežívame ako „strašné tragédie“, sú pre deti nakoniec peknými a vtipnými zážitkami z ciest.

5. Čím viac budete cestovať, tým ľahšie to pre všetkých bude. A to je ten dôvod, prečo by ste sa nemali báť s deťmi pustiť na cesty – od dojčaťa až po adolescenta. Raz budete milovať tie chvíle, keď sa deti obzrú a zahlásia: „Pamätáš, keď...“ a budete spomínať na spoločné cesty. Budete sa usmievať a v duchu si pomyslíte: Áno, všetko to stálo za to!

Prečítajte si tiež:

Cestovná nevoľnosť: Prečo býva deťom v aute zle?

Rodičia, naplánujte si dovolenky!

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: thevacationgals.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia