Monacké kniežacie dvojičky majú premiéru za sebou

Monacké kniežacie dvojičky majú
Ilustračné foto
2015-01-08 00:26:36 |

Veľkým jasotom privítali obyvatelia Monaka dvojičky princa Albert a jeho manželky princeznej Charlene, ktoré im včera hrdo predstavili.

Pár sa objavil na balkóne monackého paláca v stredu pred poludním a predstavili svoje štvortýždňové dvojčatá  Jacquesa a jeho sestričku Gabriellu. Obidve bábätká boli zavinuté v bielych perinkách a svoje slávne predstavenie prespali.

Syna držal princ Albert a dcérky sa ujala mamina Charlene. Pre urodzených potomkov narodených 10. decembra to bolo prvé z množstva nasledujúcich vystúpení, ktoré ich ešte v živote čakajú.

Streda bola vyhlásená v Monaku za štátny sviatok a asi 3000 ľudí zhromaždených pod balkónom paláca ukázalo svoje nadšenie a radosť z dvojičiek.  Prípravy nenechali Monačania na náhodu, začali s nimi už deň vopred a ulice i budovy kniežatstva boli vyzdobené vlajkami a rôznymi pozdravmi.

Dvojičky sú prvými kráľovskými dedičmi narodenými v Monaku od narodenia ich otca pred 56 rokmi, preto Monačania oslavujú ich príchod na svet ako jednu z veľkých historických udalostí. Kostolné zvony zvonili po ich narodení 15 minút a pre každé bábätko vystrelili 21 delových sálv. Podľa monackého dedičského práva majú na trón právo prednostne muži, preto sa raz vládcom tejto malej krajiny stane práve Jacques.

Po prvý raz sa s dvojičkami pochválili na sociálnej sieti, keď mali dva týždne

 

Deti princa Alberta a jeho manželky Charlene, na ktoré Monačania dychtivo čakali už niekoľko rokov, nie sú jedinými urodzenými ratolesťami, ktoré čaká úplne iný život ako bežných smrteľníkov.

Princ George

Jednoznačne najväčším miláčikom fotografov a médií je potomok britského princa Williama a jeho manželky Kate Middleton - George, ktorý na každom zábere vyzerá neskutočne rozkošne. O pár mesiacov k nemu pribudne súrodenec, ktorý sa môže tešiť na rovnako veľký záujem o svoju osobu.

 

Švédska princezná Leonore

S maminou...

Ďalším drobčekom s modrou krvou je švédska princezná Leonore Lilian Maria s titulom vojvodkyňa z Gotlandu, ktorá je dcérkou princeznej Madeleine a jej manžela Christophera O'Neilla. Rozkošná princeznička oslávi svoje prvé narodeniny 20. februára. Leonore sa narodila v New Yorku, kde jej rodičia už niekoľko rokov žijú. 

Jedna aj s oteckom...

 

Švédska princezná Estelle

Estelle v júni 2013

Tretie narodeniny oslávi tri dni po Leonore aj jej sesternica, švédska princezná Estelle, celým menom Estelle Silvia Ewa Mary, vojvodkyňa z Östergötlandu. Jej mamou je dedička švédskeho trónu princezná Victoria a otcom bývalý tréner fitnesu Daniel Westling. O tom, že Estelle nie je len tak nejaká princezná, netreba pochybovať. Raz sa stane panovníčkou, lebo po svojej mame je v súčasnosti druhou v následníctve na trón. A to aj pred ujom, maminým mladším bratom Carlom Philipom. Švédsko bolo totiž prvou krajinou, ktorá zaviedla prednostné právo prvorodenectva na trón, čím prestali byť uprednostňovaní mužskí potomkovia.

Estellina mama Victoria je krstnou viacerých kráľovských potomkov, medzi ktorými sú napríklad nórska princezná Ingrid Alexandra, holandská princezná Catharina-Amalia, dánsky princ Kristán či belgická princezná Eléonore.

 

Holandská princezná Catharina-Amalia

Budúca holandská kráľovná sa narodila v roku 2003 kráľovi Viliamovi-Alexandrovi a jeho manželke Maxime. V deň, keď prišla na svet, oslavovalo celé Holandsko. Na štyroch miestach kráľovstva vypálili vtedy 101 sálv. Má dve mladšie sestry - princeznú Alexiu (2005) a princeznú Ariane (2007). Zaujímavosťou je, že princezné navštevujú bežnú verejnú školu. Rodičom záleží na tom, aby mali rovnaké vzdelanie ako ostatní obyvatelia ich krajiny.

Princezné Alexia, Catharina-Amalia a Ariane (zľava do prava)  

 

Nórska princezná Ingrid Alexandra

Princezná s otcom na fotke z roku 2007

Budúca kráľovná Nórska  o pár dní, 21. januára, oslávi jedenáste narodeniny.  Dcéra korunného princa Haakona a jeho manželky Mette-Marit  zasadne na trón vďaka zmene ústavy, podľa ktorej sa v tejto krajine rovnako ako vo Švédsku, neprihliada na pohlavie, ale  na prvorodenosť. Má dvoch bratov, staršieho nevlastného Mariusa (17), ktorý je nemanželským synom Mette-Marit a mladšieho osemročného  brata, princa Sverra Magnusa.

 

Dánsky princ Kristián

Prvorodený potomok dánskeho korunného princa Frederika a korunnej princeznej Mary má deväť rokov a na oslavu jeho narodenia vystrelili v Dánsku rovnako ako na počesť čerstvých dvojčiat z Monaka 21 delových sálv. Po celej krajine boli vyvešané národné vlajky a na pobreží krajiny pri západe slnka zapálili oslavné ohne. Následník dánskeho trónu má troch mladších súrodencov – dve sestry princeznú Isabellu a princeznú  Josephine a jedného brata princa Vincenta.

 

Španielske princezné Leonor a Sofia

Prvorodená dcéra kráľa Felipeho V. a jeho manželky Letizie Leonor má deväť rokov a jej mladšia sestra Sofia oslávi koncom apríla ôsme narodeniny. Ich mamina Letizia bola najskôr tŕňom v oku Španielov. Dôvodom bol jej neurodzený pôvod, otec  bol novinár, po vzore ktorého sa aj ona stala reortérkou a mama zdravotná sestra. Dnes však na ňu nedajú Španieli dopustiť a tvrdia, že majú najkrajšiu kráľovnú zo všetkých. Treba uznať, že Letizia právom patrí spolu s vojvodkyňou z Cambridge Kate Middleton medzi najkrajšie najštýlovejšie členky kráľovských rodín. V Španielsku má podľa ústavy prednosť v nástupníctve na trón mužský potomok a ak pribudne k princeznám ešte braček, panovníčkou sa prvorodená Leonor nestane.

 

Belgická princezná Élisabeth

Na rozdiel od španielskych princezien má táto 13-ročná slečna veľkú šancu, že sa stane prvou belgickou panovníčkou. Belgické nástupnícke právo zmenili v roku 1991 a odvtedy má nárok na trón prvorodené dieťa bez ohľadu na pohlavie. Dcéra kráľovnej Matildy a kráľa Filipa, ktorý na trón zasadol v júli 2013, má troch mladších súrodencov – dvoch bratov Gabriela a Emmanuela a sestru Eléonore.

Fotogaléria


Foto: facebook, wikiemdia commons.com, sita.sk, palais princier, profimedia.sk
Zdroj: az, hellomagazine.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia