Týmto kočíkom a hračkám sa vyhnite

Týmto kočíkom a hračkám
Ilustračné foto
2014-12-20 20:08:53 |

Tak sa zdá, že pred Vianocami pribúda nebezpečných výrobkov pre deti ako húb po daždi. Inšpektori Slovenskej obchodnej inšpekcie (SOI) najnovšie upozorňujú na tieto kočíky a hračky.

SOI upozorňuje na tri kočíky, pri používaní ktorých hrozí drobcom nebezpečenstvo úrazu. Ak máte doma alebo rozmýšľate nad kúpou kočíka BABY LAND, STRONG KIDS či športového kočíka QQBEAR, ktorých pôvod je neznámy, inšpektori hovoria NIE. Ako zistili, vyhotovenie blokovacích zariadení v nich nezabráni neúplnému rozloženiu kočíka, prípadne jeho náhodným uvoľnením hrozí riziko zloženia kočíka a uviaznutia dieťaťa v ňom. Kočík QQBEAR nevyhovel ani dynamickej pevnosti a počas skúšok došlo k uvoľneniu blokovacieho zariadenia a samovoľnému zloženiu kočíka. Nedostatkom pri týchto kočíkoch je aj to, že na nich neboli uvedené všetky potrebné bezpečnostné upozornenia a tiež nebol predložený návod na bezpečné používanie a údržbu.

Kočík BABY LAND

 

Kočík STRONG KIDS

 

Kočík QQBEAR

 

Medzi hračkami kontrolóri opäť našli bábiku, ktorá obsahujú nadlimitné množstvo ftalátov poškodzujúcich zdravie a niekoľko hračiek, pri hraní s ktorými sa môžu deti zadusiť.

Neprípustné množstvo ftalátov sa nachádza v plastovej bábike s tromi psami pôvodom z Číny. Má polodlhé vlasy,  oblečené má šaty a obuté topánky. Zabalená je v papierovej škatuli s priehľadnou prednou stranou. Súčasťou balenia sú okrem bábiky aj 3 plastové psy. Na prednej strane škatule je názov Miao miao, na zadnej strane je údaj NO. LS10090 a označenie CE. Na papierovom štítku nalepenom na zadnej strane škatule je uvedené: bábika, NO: LS10090 a ďalší číselný údaj 110120.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na riziko zadusenia upozorňujú inšpektori pri detskej hrkálke – guli, plyšovom hrochovi s prísavkou, policajnom sete a luku so šípmi.

Hrkálka – guľa má pôvod v Číne. Skladá sa z troch gúľ, ktoré sú vsadené do tvaru trojuholníka v plastovom podstavci s odnímateľným držadlom. Vo vnútri každej gule sa nachádzajú malé guľôčky. Hrkálka je zabalená do plastového priehľadného vrecka, uzatvoreného papierovou farebne potlačenou sponou, na ktorej je uvedený nápis Bao Bei a označenie CE. Na papierovom štítku, nalepenom na obale, je označenie ITEM NO: SK-3640, PLAST. HRACKY – Hrkálka guľa.

Pri skúške nárazom guľa hrkálky praskla a vypadli z nej malé guľôčky, ktoré úplne zapadli do valca na malé časti. „Hračka na základe svojich funkcií, vlastností a vyhotovenia je určená pre deti do 3 rokov, preto berúc do úvahy bežné a predvídateľné správanie malých detí vkladať často veci do úst, predstavuje pre tieto deti riziko zadusenia,“ odôvodňuje SOI.

 

 

 

 

 

 

 

Plyšový hroch s prísavkou je tiež vyrobený v Číne. Textilná hračka určená najmenším deťom, má na hlave na šnúrke pripevnenú prísavku. Na labke hrocha je pripevnená papierová etiketa, na ktorej sú údaje: Plyšová hračka, ITEM NO: ZY-1891 12PCS, SK: Plyšový hroch, označenie CE.

Skúšaním sa z hračky uvoľnila prísavka spolu s textilnou šnúrkou a úplne zapadli do valca na malé časti, takže aj tu hrozí drobcom riziko zadusenia.

 

 

 

 

 

 

 

Plastový policajný set a luk s tromi šípmi s prísavkami, obidve  hračky pôvodom z Číny, sú síce určené väčším deťom, ale aj im hrozí udusenie.

Plastový policajný set obsahuje plastovú pištoľ, 3 strely s prísavkou, píšťalku, terč, nôž, vysielačku a kompas. Zabalená je zalisovaním jednotlivých častí priehľadnou fóliou na farebne potlačený papier tzv. blister. Na blistri je nápis SWAT WEAPONS CONFRONT TERRORIST, NO. 0937A-1 a označenie CE. Na zadnej strane je nalepený papierový štítok, na ktorom je uvedený údaj Produkt numer: NGH6744276.

Skúšaním sa zo striel oddelili prísavky silou menšou ako 90 N. Píšťalka, ktorá je súčasťou policajného setu, úplne zapadla do valca na malé časti, čím nespĺňa bezpečnostné požiadavky pre hračky, ktoré sú určené na vkladanie do úst. Berúc do úvahy bežné a predvídateľné správanie detí, pri používaní tejto hračky hrozí riziko zablokovania dýchacích ciest.

 

 

 

 

 

 

 

Luk s tromi šípmi s prísavkami obsahuje plastový luk a tri šípy zakončené prísavkou. Šípy sú umiestnené v plastovom držiaku. Hračka je zabalená zalisovaním plastovej priehľadnej fólie na farebne potlačený papier tzv. blister. Na blistri je uvedený nápis VICTOR high speed roomage, NO: 8824 a označenie CE. Na zadnej strane obalu je nalepený papierový štítok, na ktorom je údaj Produkt numer: PJ9560367.

Skúšaním sa z lukov oddelili prísavky silou menšou ako 90 N. V tomto prípade tiež berúc do úvahy bežné a predvídateľné správanie detí sa môže stať, že pri používaní tejto hračky hrozí riziko zablokovania dýchacích ciest uvoľnenou prísavkou.

 

 

 

Fotogaléria


Foto: soi.sk
Zdroj: soi.sk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia