Tieto detské fotky na sociálne siete nepatria

Tieto detské fotky na
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2014-12-02 12:30:52 |

Deti sú pýchou rodičov a mnohí sa radi pochvália na sociálnych sieťach ich fotkami. Ak ich zverejňujete aj vy, majte na mysli, že ich vidí množstvo cudzích ľudí.

 Keď pridávame na sociálnu sieť fotky, nerozmýšľame nad tým, že by ich niekto mohol zneužiť. Často sa však aj jeden záber môže stať osudným. Kým pred nejakým tým rokom rodičia veselo zverejňovali snímky svojich ratolestí ako sa nahé kúpu vo vani, pri prebaľovaní alebo sú obnažené v rôznych smiešnych situáciách, dnes sa s nimi vďaka varovaniam a pravidlám prevádzkovateľov sociálnych sietí stretávame už iba sporadicky. Presne toto je totiž kategória fotiek, ktorá by mala zostať iba v rodinnom archíve. Na čo všetko je potrebné pri zverejňovaní detských snímok dbať?

 

1. Nahé fotky nikdy!

Naše deti nie sú exhibicionisti, striptéri ani modely aktov a nepatria ani medzi sexi dievčatá či chlapcov leta, teda ľudí, ktorí dobrovoľne svoje obnažené telá na fotkách ukazujú ostatným. Drobci sú zvyčajne „na Adama“ rozkošní, no nikdy neviete, komu sa vami zverejnený záber dostane do rúk a ako s ním naloží. Existujú skupiny ľudí, ktorí sa práve na takéto zábery špecializujú a obchodujú s nimi na čiernom trhu. Nečakajú na umelecké fotky, ale práve na úplne prirodzené, ktoré rodičia cvaknú doma.

 

2. Fotky zo školy nepatria na sociálne siete

Na prvý pohľad nevinné zábery prezradia o dieťati veľmi veľa. Počas pobytu v škole nie sú ratolesti pod vašim dohľadom a učitelia majú na starosti desiatky školákov, nie iba toho vášho. Nech sú pedagógovia akokoľvek obozretní, pri hre vonku alebo cez prestávky nedokážu po celý čas sledovať každé jedno dieťa. K jeho ochrane môžete prispieť aj vy tým, že nebudete na sociálnych sieťach zverejňovať fotky, na ktorých by bolo možné prečítať si názov školy, ktorú navštevuje alebo ju ľahko identifikovať podľa budov v okolí. Aj z takých záberov niekto ľahko zistí, kde sa vaše dieťa pravidelne pohybuje a neviete, čo môže komu skrsnúť v hlave.

 

3. Nezverejňujte celé meno dieťaťa

Ochrana osobných údajov je veľmi diskutovanou a citlivou témou. Často si to ani neuvedomíme, no na fotkách svieti diplom v ruke dieťaťa aj s menom a priezviskom, prípadne sa chcete pochváliť dobrým vysvedčením a hocikto sa bez najmenšej námahy dopracuje nielen k celému menu ratolesti, ale aj adrese. Pred zverejnením fotky na internete si radšej vždy skontrolujte všetko, čo je na nej vidieť, aby ste mali istotu, že neprezradí viac ako by ste chceli. Všetky údaje sú veľmi ľahko zneužiteľné.

 

4. Pozor na cudzie deti na fotkách

Toto je takisto veľmi citlivá téma. Pred tým, že pridáte na sociálnu sieť fotky z oslavy či inej udalosti, na ktorej je vaše dieťa aj s množstvom kamarátov, spýtajte sa, či to ich rodičom neprekáža. Nie všetci totiž s umiestňovaním takýchto fotiek na internete súhlasia. Okrem toho, že sa môžu nahnevať či cítiť sa sklamaní, majú možnosť riešiť to aj právnou cestou a to sú veľmi nepríjemné situácie.

 

5. Fotky, s ktorými nesúhlasí dieťa

Bábätko, ktorého fotky pridávate na sociálnu sieť ako na bežiacom páse sa ešte ohradiť nemôže, no ak zverejňujete zábery staršej ratolesti, ukážte jej ich. Ak nebude súhlasiť, lebo sa na fotke tvári hlúpo, je v nelichotivej pozícii alebo sa sama sebe na nej nepáči, nerobte to nasilu. Čo sa vám zdá smiešne a rozkošné, môže byť pre dieťa traumatizujúce a trápne.

 

A na záver...

Ak sa upokojujete tým, že súkromie na účte máte perfektne nastavené a album s fotkami zamknutý, nie je to v žiadnom prípade zárukou bezpečnosti. Dnešné technológie sú pred nami a umožňujú prístup aj k takýmto obsahom. Stačí si spomenúť na množstvo škandálov s intímnymi fotkami mediálne známych ľudí, ktoré sa dostali na internet vďaka hackerom. 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com, flickr.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia