Dieťa sa môže stratiť každému. Čo vtedy robiť?

Dieťa sa môže stratiť
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstostock.cz
2014-10-30 11:22:46 |

Strata detí je snáď tou najhoršou nočnou morou rodičov. Sestry, ktoré zmizli včera, sa už našťastie našli, no viete ako sa zachovať, ak by sa to stalo vám?

Dráma z Kysúc dopadla dobre a Sabinka (7) s Anitkou (9) už sú v rukách zdravotníkov. Stať sa to však môže aj vám a je dobré vedieť, ako reagovať, aby sme nestrácali drahocenný čas. Prvé hodiny po zmiznutí dieťaťa sú veľmi dôležité. Dodržanie týchto niekoľkých základných krokov môže pri nájdení dieťaťa veľmi pomôcť:

  • Zistite si, kde a s kým bolo dieťa naposledy
  • Skontaktujte sa čo najskôr so spolužiakmi, kamarátmi, triednym učiteľom, známymi, či o ňom nevedia. Porozprávajte sa s jeho kamarátmi, aké mal plány, prípadne s kým sa mal stretnúť. (Vždy je dobré mať mobilné kontakty na zopár spolužiakov, kamarátov a ich rodičov, prípadne niektoré v takomto urgentnom prípade môžete získať napríklad cez triednu učiteľku.)
  • Obvolajte nemocnice, na urgentnom príjme by vám mali vedieť povedať, či náhodou nejaké dieťa neprijali.
  • O ďalších krokoch sa môžete poradiť aj na krízovej linke 116 000, ktorá funguje non-stop a je špeciálne určená na pomoc pri nezvestností detí.

Volajte políciu

  • Ak ste po vlastnej osi o dieťati nič nezistili, spojte sa s políciou na čísle 158 alebo 112. Stratu dieťaťa nahláste na najbližšom oddelení policajného zboru. (Až 92 % prípadov nezvestných detí nahlásených včas na polícii bolo úspešne vyriešených.)
  • Pripravte si čo najaktuálnejšiu fotografiu dieťaťa dajte polícii a premyslite si jeho popis vrátane oblečenia, ktoré malo naposledy.
  • U mladistvého overte, či má so sebou občiansky preukaz alebo iné doklady.
  • Pri ohlasovaní nezvestného pomôžu polícii informácie typu: miesta, kde sa okrem domova zvykne zdržiavať, kontakty na kamarátov, spolužiakov, popis špecifických telesných znakov, zdravotný stav a charakteristika správania.

Čo ešte môžete robiť?

To, že sa cítite zúfalo, bezmocne a máte strach je úplne normálne. Dôležité však je pozbierať sa a s pomocou príbuzných a známych prehľadajte okolie vášho bydliska, pričom sa sústreďte najmä na miesta, kde sa vo vašom meste obvykle zdržiavajú deti a mladiství.

 

Zabezpečte prítomnosť aspoň jedného rodinného príslušníka alebo známeho v mieste vášho trvalého bydliska, aby mohol v prípade návratu dieťaťa domov informovať čo najskôr rodičov a policajný zbor.

Rozhliadnite sa po okolí a využite akúkoľvek pomoc a služby, ktoré v tejto oblasti ponúkajú rôzne neziskové organizácie, verejné inštitúcie, ale i komerčné firmy.

Môžete požiadať, aby fotografia dieťaťa bola zverejnená v pátracích reláciách a v novinách alebo vyrobiť letáky s jeho podobizňou a rozvešať ich na najfrekventovanejšie miesta vo vašom okolí a na miesta, kde sa dieťa často zdržiavalo.

Čím menšie dieťa sa stratí, tým rýchlejšie treba konať a kontaktovať políciu!

Ak sa vám stratí dieťa v nákupnom centre, čo najrýchlejšie kontaktujte pracovníka na informáciách, SBS alebo pri pokladni. Predtým, než sa rozbehnete hľadať potomka pomedzi regály, nezabudnite im nechať na seba mobil.

Ak sa stratí dieťa na ulici, neznámom mieste alebo nastúpi bez vás do niektoré z prostriedkov mestskej hromadnej dopravy, kontaktujte hneď políciu, ktorá upovedomí všetky zložky integrovaného záchranného systému a spustí pátraciu akciu.

Tomuto sa pri hľadaní dieťaťa vyhnite

Ak sa stratilo dieťa, ktoré už má svoj mobil, nevolajte mu naň každých päť minút. Zbytočne sa vybije batéria a pre políciu bude ťažšie lokalizovať jeho polohu, čo je vďaka zapnutému telefónu možné.

Nikdy pred políciou nezatajujte informácie, ktoré by mohli viesť k vypátraniu dieťaťa, no vám môžu byť z nejakého dôvodu nepríjemné. V takejto situácii na to nie je dôvod.


Podľa informácií na 116000.sk sa každoročne na Slovensku stratí vyše 800 detí a mladých ľudí do 18 rokov. V skutočnosti je však stratených detí omnoho viac, pretože rodičia sa hanbia, že zlyhali vo výchove a polícii to neohlásia, najmä keď ide o opakované úteky z domu. Príčiny útekov detí z domu môžu byť rôzne – od naplnenia túžby po dobrodružstve až po radikálne riešenie zlých vzťahov či už v škole alebo v rodine, nedorozumenia s rodičmi, neúspechy v škole, ale i únik pred násilím a inými patologickými javmi v rodine. Dieťa odíde z domu, do neznámeho sveta, bez prostriedkov, neuvedomuje si riziká, ktoré na neho číhajú. Môže sa stať obeťou trestného činu, alebo jeho páchateľom. Polícia robí všetko, čo je v jej silách, aby sa deti dostali čo najrýchlejšie do bezpečia. Pomoc občanov je však veľmi vítaná.

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az, 116000.sk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia