Reumatoidná artritída: Môžu za ňu otcovia našich detí!

Reumatoidná artritída: Môžu za
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstostock.cz
2014-10-20 00:01:37 |

Vedci prišli so zaujímavým zistením. Nie je vylúčené, že infekcia, vyvolávajúca reumatoidnú artritídu, sa dostala do tela mamy počas tehotenstva vďaka partnerovým rizikovým génom.

Spúšťače reumatoidnej artritídy, ktorá je najčastejším reumatickým zápalovým ochorením, nie sú doposiaľ známe. Vedci predpokladajú, že okrem genetických predispozícií ho majú na svedomí bakteriálne alebo vírusové infekcie, hormóny, životný štýl, alergény a stres.

Hľadaj za tým muža...

Najnovšia štúdia z Anglicka, ktorej výsledky na prvý pohľad vyzerajú ako z ríše sci-fi, prichádza s teóriou, že u žien, ktoré ňou trpia omnoho častejšie ako muži,  sa môže reumatoidná artritída vyvinúť vtedy, ak majú deti s mužmi – nositeľmi vysoko rizikových génov. Bunky z dieťaťa totiž môžu počas tehotenstva prenikať do krvného obehu matky a u niektorých zostávajú po celé desaťročia. Doteraz boli považované za neškodné, no výskumy ukazujú, že ak obsahujú určité vysoko rizikové gény, ktoré dieťa zdedilo od otca, u mamy je zvýšené riziko ochorenia reumatoidnou artritídou.

„Zdá sa, že u žien s týmto ochorením pretrvávajú tieto fetálne bunky omnoho dlhšie než u ostatných, čo naznačuje, že sa jedná o potenciálne rizikový faktor pre rozvoj reumatoidnej artritídy,“ vysvetľuje autorka štúdie Giovanna Cruz. Odborníci zatiaľ bohužiaľ nevedia prečo sa tak deje, ale považujú za veľmi pravdepodobné, že je za tým aktivita spomínaných rizikových génov (označovaných ako HLA gény).  

U niektorých žien ich vlastný imunitný systém napáda bunky dieťaťa, známe ako voľné fetálne DNA, ako by išlo o votrelca a infekcia môže vyvolať reumatoidnú artritídu. Na rozdiel od osteoartrózy, ktorá sa vyskytuje prevažne v starobe, reumatoidná artritída napáda ľudí najmä v strednom veku. Postupne ničí chrupavku a kosť v kĺbe, môže viesť až k oslabeniu svalov, väzov a šliach, ktoré zabezpečujú stabilitu kĺbov a skracuje život v priemere o desať rokov.

Vieme A, no B ešte chýba

Okrem vysvetlenia trojnásobne vyššieho výskytu reumatoidnej artritídy u žien môžu nové zistenia viesť k posudzovaniu rizika ochorenia na ňu v závislosti od toho, či ich deti alebo partneri nesú rizikové varianty génov. Tieto otázky však ešte nedokážu odborníci zodpovedať, budú sa im venovať až v budúcich výskumných projektoch. Ako Cruz informovala, tie budú zahŕňať genetické analýzy viacerých generácií ľudí postihnutých reumatoidnou artritídou, vrátane matiek, ako aj skúmanie úlohy HLA-kódovaných proteínov.


Foto: thinkstock.com
Zdroj: telegraph.co.uk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia