Ste už pripravení na halloweenskú noc? Máme zopár tipov...

Ste už pripravení na
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstostock.cz
2014-10-31 12:01:51 |

Čierne mačky, kostry, duchovia, pavúky, tekvice... Aj toto sú tradičné symboly Halloweenu, ktorý si pripomenieme počas dnešnej strašidelnej noci.

Hoci mnohým sa skomercionalizovanie Halloweenu nepáči, pre deti má táto noc svojské čaro. Vydlabaná tekvica, v ktorej horí sviečka, strašidelné kostýmy a tajomno spojené s halloweenskou nocou sú tým pravým orechovým pre malých odvážlivcov.

Poznáte povesť o tom, ako vlastne charakteristický halloweenský symbol – tekvica s otvormi v podobe tváre slúžiaca ako lampáš, vznikla? Určite bude zaujímavé porozprávať ju aj ratolestiam. Bolo to vraj takto...

Podľa írskeho folklóru bol Jack lenivý, ale lišiacky sedliak, ktorý okabátil a dolapil samotného diabla. Nakoniec ho prepustil za sľub, že jeho duša sa nikdy nedostane do pekla. O nejaký čas hriešnik Jack zomrel, do neba ho však nevzali a do pekla ho podľa dohody odmietol prijať diabol. Jack nariekal, že bez svetla nevie, kam sa má pohnúť a vtedy mu diabol dal žeravý uhlík z pekelného popola, ktorý nikdy nezhasne. Jack vydlabal pôvodne repu, dal do nej uhlík a vydal sa na nekonečné túlanie svetom hľadajúc miesto na spočinutie. Iná legenda hovorí, že írsky národ vyrezával do repy desivé tváre pripomínajúce lebky zosnulých a sviečka, ktorú vkladali dovnútra, mala nepokojné duše mŕtvych odohnať. Neskôr repu nahradila pôsobivejšie vyzerajúca tekvica.

Niečo o histórii Halloweenu

Pohanský pôvod sviatku siaha až k starému keltskému národu. V dávnych časoch sa Kelti v noci z 31. októbra na 1. novembra lúčili s letom, ktoré patrilo bohyni života a vítali vládu kniežaťa smrti Samhaina, ktorý vládol zime. Verili, že v túto magickú noc sa duše mŕtvych vracajú na zem a snažia sa ovládnuť všetko živé. Obliekali si strašidelné masky a maľovali sa vo viere, že v prestrojení sa zapáčia zlým duchom a tí ich potom nechajú na pokoji.

Neskôr v období vlády katolíckej cirkvi okolo roku 835 chcel pápež Gregor IV. zamedziť sláveniu pohanských sviatkov, a tak sa z keltského Samhainu stal "Sviatok všetkých svätých" a nasledujúci deň (2.11.) bol vyhlásený za "Deň všetkých duší". Názov Halloween zaviedla protestantská cirkev v 16. storočí.

Halloween má svoju tradíciu najmä v Spojených štátoch amerických, kde si ľudia tematicky ozdobujú svoje obydlia, deti oblečené v kostýmoch navštevujú okolité domy, pýtajú sladkosti a večer sa organizujú bujaré oslavy v maskách. Na Slovensku je však obdobie týchto sviatkov pokojnejšie a venované hlavne zosnulým.

 

Halloweenské kuchynské inšpirácie

Okrem vyrezávania či maľovania tekvíc a strašidelnej výzdoby možno deti prekvapiť aj čarovaním v kuchyni.  Pripravte spoločne ovocných duchov, strašidelné penové pusinky či hot-dogové múmie. Ako na to?

Ovocní duchovia

K ich príprave budete potrebovať jabĺčka a hrušky, bielu čokoládu a kúsok horkej čokolády. Ovocie dôkladne umyte a osušte. Bielu čokoládu si rozpustite nad vodnou parou, rovnako aj v nejakom menšom kastróliku kúsok horkej čokolády. Keď sa biela čokoláda rozpustí, vymiešajte ju do hladka a namočte do nej celé jablká a hrušky držiac ich za stonky. Dôsledne ich v čokoláde pootáčajte. Po vybratí nechajte nadbytočnú čokoládu odkvapkať. Keď zaschne, rozpustenou horkou čokoládou dokreslite ovocným duchom oči. Môžete však použiť aj rôzne drobné čokoládové cukrovinky.

Hot dogové múmie

Ktoré dieťa nemiluje toľko kritizované klasické párky? Snáď každé, ktoré ich raz ochutnalo. Ak ste však zástankyňou zdravej výživy, nemusíte ratolesť o párok v podobe múmie pripraviť, stačí nahradiť údeninu sojovým párkom. Okrem neho budete potrebovať ešte pizzové, prípadne krehkejšie lístkové cesto a celé čierne korenie.

Cesto nakrájajte na tenké dlhšie pásy, ktorými obalíte párky. Vynechajte priestor na oči – tam zapichnite opatrne po dve guľôčky čierneho korenia. Obalené párky aj s očami položte na plech vystlaný papierom a pri teplote 180 stupňov Celzia ich 15 až 20 minút pečte.

Strašidelné penové pusinky

Pripravte si sneh z 3 bielok, 15 dkg práškového cukru a štipky soli. V malom kastróliku si rozpustite kúsok horkej čokolády. Nachystajte si plech vystlaný papierom na pečenie. Zdobiace vrecko s nadstavcom strednej veľkosti naplňte tuhým snehom a na papier na pečenie vytvárajte strašidielka. Ak si netrúfate vyrobiť zo sladkého snehu ducha či netopiera len tak od oka, predkreslite si kontúry na papier, obtiahnite ich a potom vyplňte aj priestor medzi nimi. Nanášajte v hrubej vrstve, aby sa strašidielka nepolámali.

Sušte ich v rúre predhriatej na 80 stupňov Celzia dve až tri hodiny. Po upečení ich opatrne dajte z papiera preč. Na štetec, špajlu či špáradlo naberajte roztopenú čokoládu a nakreslite svojim strašidelným figúrkam oči, ústa a všetko, čo sa vám na ne hodí. Nechajte čokoládu zaschnúť a odložte v krabici na chladné miesto.

Prajeme príjemnú zábavu pri výrobe týchto kulinárskych špecialít a prajeme strašidelne dobrú halloweenskú chuť!

 

Viete, že....

  • najväčšia tekvica na svete váži 873 kilogramov? Vlani na každoročnej kalifornskej súťaži o najväčšiu tekvicu ju predstavil pestovateľ Gary Miller z okresu Napa, ktorý za ňu zinkasoval 8 830 eur.
  • najväčší tekvicový koláč na svete meral viac ako šesť metrov a vážil vyše 1 677 kg? Upiekli ho pestovatelia z New Bramana v Ohiu v roku 2010. Obsahoval takmer 550 kg tekvice, 2796 vajec, 109 litrov kondenzovaného mlieka, 238 kg cukru, 3 kg soli a 6,5 kg škorice.
  • zo všetkých zaváraných a konzervovaných druhov ovocia a zeleniny je tekvica najlepším zdrojom vitamínu A? Pol šálky tejto pochúťky obsahuje viac než trojnásobok odporúčanej dennej potreby.

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com, archív
Zdroj: TASR, babycenter.com, az

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia