„Priateľský“ rozvod pre deti neexistuje

„Priateľský“ rozvod pre deti
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstostock.cz
2014-09-05 00:01:11 |

Štúdia z USA prináša nie práve potešujúcu správu pre rozvedených rodičov. Či už ste sa rozišli priateľsky alebo nie, na deti má každý rozvod rovnaký negatívny vplyv.

Kým doteraz sa predpokladalo, že deti z rozvedených manželstiev, kde si partneri ani po rozchode nevedia prísť na meno, majú častejšie problémy so správaním a pravdepodobnejšie sa vrhnú na drogy alebo alkohol než ich rovesníci z úplných rodín alebo rozvedených, kde si rodičia aj napriek rozchodu rozumejú. Akademici v USA však zistili, že vo vnímaní rozvodu a života s jedným rodičom alebo v striedavej starostlivosti obidvoch, nie je u detí žiadny rozdiel. „Rozvádzajúci sa rodičia, ktorí sa snažia udržiavať priateľské vzťahy v záujme svojich detí, nerobia nič, aby im pomohli,“ konštatuje sa v štúdii.

Deti rozvedených rodičov sa boria s väčšími problémami

Experti skúmali 270 rodičov, ktorí sa rozviedli medzi rokmi 1998 a 2004. Pochádzajú z nemenovaného štátu USA a vláda ich núti zúčastňovať sa na vzdelávacom programe „Kooperatívna spolupráca rodičov.“ V Spojených štátoch totiž problematike detí z rozvedených rodín venujú veľkú pozornosť, preto aj vyčleňujú peniaze na podobné aktivity. To, či jedna štúdia niečo zmení, možno odhadnúť len ťažko.

Vyše 31 percent z opýtaných označilo svoj ​​vzťah s ex-manželom ako kooperatívny, 45 percent ho vníma ako celkom kooperatívny s občasnými konfliktami a 24 percent rozvedených párov označilo svoj vzťah za veľmi konfliktný.  Priemerný vek detí, ktoré si akademici všímali, bol osem rokov. Podľa výsledkov štúdie všetky deti z rozvedených rodín, či už si rodičia vychádzajú alebo proti sebe bojujú, častejšie ako deti z úplných rodín majú problémy so správaním a výsledkami v škole, tiež sa u nich častejšie stretávame s vnútornými problémami ako sú úzkosti a depresie.

Rodičia a deti to vidia inak

Tieto závery podkopávajú doteraz všeobecne prijímaný konsenzus, že rodičia snažiaci sa po rozvode o dobré vzťahy, pomáhajú deťom prekonať túto traumu. Aj keď výsledky štúdie nemožno zovšeobecňovať a ak práve vy ste príkladom rozvedených rodičov, ktorých ratolesti sa s podobnými problémami nepasujú, môžete si gratulovať. Reálne však má rozdelenie rodičov na deti negatívny vplyv.

Aktuálna štúdia je prvou po 20 rokov, ktorá skúmala ako rozvod rodičov ovplyvňuje správanie detí. Predchádzajúca štúdia venujúca sa tejto problematike pochádza z Veľkej Británie a bola publikovaná v roku 1994.

„Táto štúdia plne odhaľuje nesúlad medzi vnímaním rodičov a detí,“ hovorí Harry Benson z manželskej nadácie. „Nech sa rozvedení rodičia akokoľvek snažia a vychádzajú spolu, pre deti je to málo. Pre nich to nemá zmysel, ak nežijú spolu. Dobrý rozvod je jednoducho mýtus,“ dodáva.  


Foto: thinkstock.com
Zdroj: dailymail.co.uk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia