Prvorodené deti naozaj vynikajú, tvrdí štúdia

Prvorodené deti naozaj vynikajú,
Ilustračné foto
Zdroj: flickr.com
2014-04-28 00:01:22 |

Ak chcete mať z dcéry úspešnú vedkyňu alebo syna, ktorý poletí do vesmíru, stavte na najstaršieho zo súrodencov.

Čo majú Angela Merkelová , Hillary Clinton , Oprah Winfrey , JK Rowling či Beyoncé spoločné? Okrem toho, že patria k najmocnejším ženám sveta, všetky sú prvorodenými deťmi v ich rodinách. Neoficiálne dôkazy o tom, že prvorodené deti sú obvykle úspešnejšie a ďaleko to dosiahnu, potvrdil aj výskum. Podľa Feifei Bu z Inštitútu pre sociálny a ekonomický výskum univerzity v Essexe sa ukazuje, že ak je prvorodeným dieťa ženského pohlavia, má štatisticky najvyššiu pravdepodobnosť vysokých ambícií a bude najkvalifikovanejšie zo všetkých v rodine. Ďalšími veľmi úspešnými ľuďmi sú prvorodení chlapci – všetkých 12 mužov, ktorí sa dostali na Mesiac, boli buď najstaršími spomedzi súrodencov alebo jedináčikovia.  

Štúdia tiež zistila, že ak chcú mať rodičia úspešné všetky deti, mal by vekový rozdiel medzi nimi byť minimálne štyri roky. Čím väčší vekový rozdiel majú, tým je väčšia šanca, že dosiahnu vyššiu kvalifikáciu.

Najstarší sú najambicióznejší

Odhliadnuc od rodín s jedináčikmi alebo s dvojičkami, štúdia skúmala dopad súrodeneckých štruktúr na ašpirácie. Predošlé prieskumy, predovšetkým v Nórsku, Dánsku a Holandsku, preukázali, že prvorodené deti majú väčšiu šancu získať vyššiu kvalifikáciu. Podľa expertov z essexkej univerzity to čiastočne vysvetľuje fakt, že s väčšou pravdepodobnosťou sú ambicióznejšie ako ich mladší bratia a sestry.

Vedci skúmali 1503 súrodeneckých skupín a 3532 jedincov. Aj keď brali do úvahy vzdelanie rodičov, zistili, že prvorodené deti o 7 percent radšej študovali než ich mladší súrodenci. Prvorodené dievčatá boli navyše v 13-tich percentách prípadov ambicióznejšie ako prvorodení chlapci. Pravdepodobnosť pokračovania v ďalšom štúdiu pre prvorodených je o 16 percent vyššia než u mladších súrodencov. Dievčatá majú o 4 percentá vyššiu pravdepodobnosť získať vyššiu kvalifikáciu.

„Existuje niekoľko možných vysvetlení pre vyššie ambície a získanie vyššieho vzdelania u najstarších súrodencov,“ hovorí Bu. „Je možné, že rodičia im jednoducho venujú viac času a energie, vďaka čomu sú snaživejší, aj keď vôbec nemusia byť inteligentnejší ako ďalší súrodenci v poradí,“ konštatuje.

„A myslím si, že čím väčší je vekový rozdiel medzi deťmi, tým lepšie vzdelanie dosiahnu,“ hovorí Bu. Dodala, že nenašla žiadne dôkazy, ktoré by podporili často počúvané sťažnosti prostredných detí o tom, že ich rodičia vynechávajú zo svojej pozornosti.

Štúdia tiež brala do úvahy zloženie pohlaví medzi súrodencami a veľkosť rodín – opäť okrem jedináčikov a dvojičiek – a zistila, že tieto faktory nemali žiadny vplyv na ich ambície či úspechy v neskoršom živote. Experti nenašli žiadne dôkazy o tom, že pohlavie druhého súrodenca ovplyvňovalo úroveň ašpirácie. Na druhej strane, vyšší vekový rozdiel medzi bratmi a sestrami mal vplyv na študijné výsledky.

Narodili sa, aby boli vodcami

Viac ako polovica všetkých laureátov Nobelových cien a amerických prezidentov boli prvorodenými, vrátane Baracka Obamu, Billa Clintona a Georgea W. Busha. Z 12 mužov, ktorí pristáli na Mesiaci, tiež boli všetci prvorodenými alebo jedináčikmi. Podľa jednej z množstva štúdií je pravdepodobnejšie, že z prvorodených detí sa stanú rockové hviezdy. Stačí sa pozrieť na takých známych hudobníkov ako sú Mick Jagger, John Lennon a Paul McCartney, ktorí sú alebo boli prvorodenými či Van Morrison , Elton John a Eric Clapton, ktorí sú jedináčikovia. K iným známym prvorodeným spomedzi súrodencov patria také známe mená ako Winston Churchill, Oprah Winfrey, Hillary Clinton, Richard Branson či JK Rowling.

Vedci z ohijskej štátnej univerzity zistili, že prvorodené deti sa najčastejšie a najlepšie uplatnia na pracovných pozíciách vyžadujúcich vysoký intelekt, či už v medicíne, strojárstve alebo práve. Experti z auklandskej univerzity zase prišli so štúdiou, podľa ktorej je u prvorodených detí väčšia pravdepodobnosť, že v neskoršom veku budú trpieť nadváhou.


Foto: flickr.com
Zdroj: theguardian.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia