Deti nás robia šťastnými, aj zraňujú city

Deti nás robia šťastnými,
Ilustračné foto
Zdroj: pixabay.com
2014-04-24 12:01:12 |

Z bábätiek krok za krôčikom vyrastú osobnosti, ktoré budú na nás stále menej závislé. Niektoré vývojové míľniky rodičov dojímajú, iné rania. Ktoré sú to?

1. Keď dieťatko prvýkrát samo od seba povie: „Milujem Ťa.“

V deň, keď budete počuť tieto tri magické slová z úst drobčeka, vaše srdce sa bude kúpať v blahu.

2. Keď si mama uvedomí, že drobec je už príliš veľký pre jej lono

Pokojné chvíle, keď ste svoje dieťatko držali počas kŕmenia, pri čítaní knihy alebo keď sa sediac vo vašom lone pozeralo z okna raz skončia. Naozaj!

3. Keď dieťa bude chcieť tráviť čas bez mamy či otca

Jedného dňa si uvedomíte, že doma je akosi nezvyčajne ticho. Rozbehnete sa uistiť, či je všetko v poriadku a zbadáte dieťa ako sa spokojne hrá samo v izbe. Dokonca sa možno vo svojom kráľovstve zatvorí, vytiahne pár hračiek alebo kníh z regálu a bude sa s nimi zabávať bez toho, aby potrebovalo vašu asistenciu.

4. Keď rodičia musia pripustiť, že dieťa si pamätá viac ako oni

Kým vy si nebudete vedieť spomenúť, kde ste odložili kľúče alebo akú príchuť mala torta na poslednej narodeninovej oslave, dieťa si to bude pamätať. Možno vám raz pripomenie aj to, ako znie Pytagorova veta či vysvetlí, kedy sa píše vo vete veľké a kedy malé písmeno.

5. Keď dieťa zraní rodičovské city

Pripravte sa aj na to, že jedného dňa budete pre dieťa „trápni“ alebo povie: „Nenávidím vás.“ Jednoducho, počas vývoja sú aj fázy, v ktorých nie sú rodičia pre deti tými najúžasnejšími ľuďmi pod slnkom.

6. Keď dieťa ukáže svoju statočnosť

Každé dieťa má z niečoho strach alebo aspoň rešpekt pred niečím. Môže to byť nejaká činnosť, napríklad jazda na bicykli. A zrazu jedného dňa prekoná samo seba, nasadne naň a dá strachu zbohom. Uvidíte, akí budete hrdí a zároveň dojatí.

7. Deti z rodičov dennodenne robia lepších ľudí

Pri deťoch sa učíme láskavosti, trpezlivosti a obetavosti. Nemyslíme už hlavne na seba. Láskavejšie a ohľaduplnejšie sa správame aj k ostatným, lebo vieme, že dieťa sa pozerá. Možno sa dokonca naučíme jesť zeleninu alebo si obľúbime školské predmety, ktoré sme kedysi nenávideli. Všetko len z lásky k drobcom, ktorí bezvýhradne obsadili naše srdcia. 


Foto: pixabay.com
Zdroj: babycenter.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia