Eko-mamy medzi svetoznámymi celebritami

Eko-mamy medzi svetoznámymi celebritami
Jessica Alba
Zdroj: wikimedia commons.com
2014-04-22 00:01:22 |

Dvadsiaty druhý apríl je Dňom Zeme. Patríte aj vy k maminám, ktoré si potrpia na životné prostredie? Pozrite sa, ako prispievajú k jeho ochrane niektoré svetové hviezdy.

Kým väčšina bohatých a známych ľudí dopraje svojim deťom všetko, na čo si zmyslia, iní sa rozhodli potomkov vychovávať trochu inak. Od malička im vštepujú svoj životný štýl zameraný na ochranu životného prostredia. Ktoré svetoznáme celebritné mamičky patria k horlivým prívrženkyniam eko života?

Jessica Alba

Herečka Jessica Alba a jej manžel Cash Warren majú dve dievčatká – päťapolročnú Honor a dvaapolročnú Haven. Hviezda filmu Fantstastická štvorka sa krátko po pôrode mladšej dcérky stala spoluzakladateľkou a prezidentkou The Honest company, ktorá ponúka rodičom netoxické a k prírode šetrené produkty pre deti  vrátane plienok, obrúskov, kozmetiky či čistiacich prostriedkov pre domácnosť. Percento z predaja venujú jednej detskej neziskovej organizácii.

 „V prvom rade sa snažíme vytvárať ekologické návyky u detí, ktoré potom dokážu uplatňovať v praxi,“ vysvetľuje Alba, ktorá svoje dve dievčatá učí od narodenia úcte k prírode a životnému prostrediu. Celebritné dcérky nemajú problém recyklovať či triediť  odpad. Alba sa podieľa tiež na organizovaní akcií, na ktorých sa deti učia vyrábať si nové hračky napríklad z kartónov, plechoviek a podobne.

Mama dvoch detí nabáda aj ostatné mamičky, aby deťom denne ukazovali možnosti ako sa šetrne správať k životnému prostrediu. Ona patrí k tým hviezdam, ktoré trávia so svojimi ratolesťami maximum času. „Skvelým spôsobom, ako deti inšpirovať k ekologickému zmýšľaniu, je zapojiť ich do takých činností ako záhradníčenie či varenie,“ radí.  „Starostlivosť o bylinky v našej záhradke pomáha Honor pochopiť to, ako je možno dopestovať potraviny, ktoré skončia na tanieri. Okrem toho ju to učí aj trpezlivosti,“ pochvaľuje si. Alba verí, že svojou výchovou dáva dievčatám základy pre to, aby aj ony raz uprednostnili zdravý životný štýl.  

Alicia Silverstone

Americká herečka, modelka, producentka a bojovníčka za práva zvierat je od roku 1998 vegánkou.  S manželom Christopherom Jareckim  žije v Los Angeles v dome so solárnymi panelmi a organickou zeleninovou záhradou. Okrem toho, že je herečkou, známa je aj vďaka veľmi populárnej vegánskej kuchárskej knihe Kind Diet, ktorú vydala v roku 2009. Práve vychádza pokračovanie kuchárky - The Kind Mama, ktorú v súčasnosti tehotná herečka práve promuje. 

Na svoj blog The Kind Life, ktorý je podľa nej interaktívnym pokračovaním tlačených kníh, pridáva mnohé recepty, informácie o zdravom spôsobe života a rady k šetrnému zaobchádzaniu so životným prostredím. Občas fanúšikov poteší aj vlastným videom. Keď mal jej dnes už takmer trojročný syn Bear Blue 10 mesiacov, Alicia spôsobila rozruch videom, na ktorom ho kŕmila ako vtáčatko - štýlom z úst do úst. 

Alicia tiež nahlas podporuje eko-techniku odplienkovania bábätka, ktorú v knihe Plienky zadarmo (Diaper Free) propaguje Ingrid Bauer. Bear Blue už ako päťmesačný vďaka tejto knihe podľa Silverstone plienky nenosil. „Šetríme tak veľa plienok... dokonca aj látkových...yahoooo! A je to také zábavné!“ pochválila sa hrdá mama v tom čase na Twitteri.

Gisele Bündchen

Podobným úspechom ako Silverstone sa môže pochváliť aj brazílska supermodelka Gisele Bündchen, ktorej syn Benjamin začal s nočníkom v šiestich mesiacoch. Ako modelka povedala, pre elimináciu používania plienky vždy po dojčení podržala bábätko nad nočníkom alebo toaletou, lebo vedela, že po mlieku sa mu rozhýbu črevá.

Mottom svetoznámej modelky, ktorá kedysi randila s Leonardom DiCapriom, no nakoniec sa vydala za hráča amerického futbalu Toma Bradyho, znie: Redukovať, recyklovať a znovu použiť.

„Čím viac budeme kupovať, tým viac budeme podporovať výrobcov, aby produkovali ďalšie veci,“ hovorí. Ona sama má päť sestier, tak vie, o čom hovorí. „Pozrite sa, keď som vyrastala, nosili sme veci jedna po druhej a tak to teraz funguje aj u mojich detí,“ tvrdí. Gisele má dve vlastné ratolesti – štvorročného Benjamina, ročnú Vivian a nevlastného šesťročného syna Jacka. „Jackovi sme nakúpili toľko oblečenia, keď bol menší, že teraz ho používam pre Benjamina,“ priznáva supermodelka, ktorá by si pri svojich príjmoch mohla dovoliť kupovať potomkom tie najdrahšie kúsky. Nevidí v tom však žiadny zmysel.

Gisele je tiež autorkou výroku, že by dojčenie malo byť celosvetovo uzákonené. Uviedla to v rozhovore pre Harper´s Bazaar a rozprúdila sa po ňom veľká diskusia. Neskôr však na svojom blogu spresnila, že myslela skôr na dôležitosť dojčenia ako na zákon o dojčení ako taký.

Supermodelka štedro podporuje ochranu životného prostredia – v januári 2010 darovala 1 500 000  dolárov zo súkromných peňazí na pomoc po ničivom zemetrasení na Haiti a napríklad v marci 2011 vypísala šek na čiastku milión dolárov pre Japonský červený kríž na pomoc po ničivom zemetrasení a tsunami v Tóhoku.

Deň Zeme

Deň Zeme je reakciou na rozsiahle poškodzovanie životného prostredia. Inicioval ho senátor Spojených štátov z Wisconsinu Gaylord Nelson, ktorý bol známym environmentálnym aktivistom. Cieľom je pripomenúť si, že sme závislí na daroch Zeme a jej zdrojoch, ktoré sú vyčerpateľné. 

Fotogaléria


Foto: wikimedia commons. flickr.com
Zdroj: parents.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia