Pripravte deťom špenátový puding či štrúdľu

Pripravte deťom špenátový puding
Ilustračné foto
Zdroj: wikimedia commons.com
2014-04-17 00:01:01 |

Typickým jedlom na Zelený štvrtok, ktorým začína veľkonočné obdobie, je špenát. Ohŕňajú nad ním vaše deti nos? Skúste ho upraviť trochu inak.

Špenátový puding

Ingrediencie:  4 vajcia, 60 g masla, 300 g špenátu, 2 rožky alebo žemle (ideálne z predchádzajúceho dňa), mlieko na namočenie pečiva, trochu soli, 50 g strúhanky, maslo na poliatie, šunka, petržlenová vňať

Príprava:

V mise vymiešame maslo a za stáleho miešania pridávame po jednom žĺtky. Pridáme rozmrazený alebo rozmixovaný čerstvý špenát, v mlieku namočené a vyžmýkané rožky (žemle), nadrobno pokrájanú šunku, strúhanku a soľ. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a zľahka primiešame k špenátovej zmesi. Vzniknutou masou naplníme vopred vymastené pudingové formičky, vložíme do nádoby s vodou a prikryté povaríme zhruba 20 minút. Po vyklopení z formičiek polejeme roztopeným maslom, posypeme opraženou strúhankou a petržlenovou vňaťou. Ako prílohu možno použiť na dozdobenie natvrdo uvarené vajíčka.

Špenátová roláda

Ingrediencie: 400 g mrazeného alebo čerstvého rozmixovaného špenátu, 3 vajcia, 120 g polohrubej múky, 1/2 lyžičky soli,  1 väčší alebo 2 menšie strúčiky cesnaku, olej
Plnka: 125 g masla, 2 až 3 kúsky taveného syra alebo 1 syr v črievku, 2 natvrdo uvarené vajíčka, 1 malá cibuľa, červená, zelená a žltá paprika, trošku 2 strúčiky cesnaku, trošku soli, príp. trošku korenia

Príprava:

Do špenátu pridáme 3 žĺtka a polohrubú múku, ochutíme soľou a roztlačeným cesnakom. Vmiešame tuhý sneh z bielkov a vzniknutú masu rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie. V elektrickej rúre pečieme pri cca 200 stupňoch, v teplovzdušnej pri 160 stupňoch a v plynovej rúre na stupni 3 asi 10 minút.

Plnka: Zmäknuté maslo vymiešame s taveným syrom, pridáme natvrdo uvarené vychladnuté vajíčka pokrájané nadrobno, posekanú cibuľu a papriky. Dochutíme prelisovaným cesnakom a ak treba, osolíme. Všetko dobre premiešame a podľa chuti možno pridať aj korenie. Zmes rozotrieme na upečené špenátové cesto, ktoré zrolujeme, zabalíme do alobalu a necháme v chlade aspoň dve až tri hodiny stuhnúť.

Tip: Čerstvo upečené cesto necháme chvíľku odpočívať a potom ho ešte teplé zvinieme aj s papierom. Keď rolka vychladne, rozmotáme ju a papier na pečenie opatrne stiahneme. Až potom cesto potrieme plnkou a opäť zrolujeme.

Lahodná špenátová polievka

Ingrediencie:  50 g masla, 1 stredne veľká cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 1 stredne veľký zemiak, 450 ml kuracieho alebo zeleninového vývaru, 600 ml mlieka, 450 g čerstvého špenátu, kôra z polovice citróna, muškátový oriešok, smotana na šľahanie alebo kyslá smotana

Príprava:

V hrnci rozpustíme maslo, do ktorého pridáme nadrobno posekanú cibuľu a cesnak. Osmažíme 5 až 6 minút. Primiešame na kocky pokrájaný zemiak  a ešte chvíľu posmažíme. Prilejeme vývar a mlieko, privedieme k varu. Potom pridáme polovicu špenátu a citrónovú kôru. Prikryté varíme asi 15 minút. Odstavíme a necháme trochu vychladnúť. Vlejeme do mixéra, pridáme zvyšný špenát a rozmixujeme najemno. Dochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom. Na tanieroch ozdobíme kyslou smotanou alebo šľahačkou.

Špenát s vajíčkom

Ingrediencie: 500 g mrazeného alebo čerstvého špenátu, soľ, 40 g cibule, 40 g oleja, 4 vajcia, 1-2 strúčiky cesnaku, mleté čierne korenie

Príprava:

Nadrobno pokrájanú cibuľu speníme na oleji, pridáme špenát, dochutíme soľou a prikryté dusíme na miernej teplote. Po 8 až 10 minútach prilejeme vajíčka rozšľahané v troche mlieka a miešame až do zhustnutia. Pridáme pretlačený cesnak a korenie.

Špenátová sadlina

Ingrediencie: 200 g špenátu, 4 vajcia, 4 dl mlieka, 20 g strúhanky, 20 g masla, soľ, mletý muškátový oriešok

Príprava:

Vajíčka rozšľaháme v osolenom mlieku. Pridáme udusený špenát, strúhanku, muškátový oriešok a zmiešame.  Dno väčšej nádoby vyložíme pomasteným pergamenovým papierom a pripravenú sadlinu do nej vlejeme. Prikryjeme, dáme do väčšieho hrnca s vodou a varíme 10 až 15 minút. Možno podávať so zemiakmi alebo zemiakovou kašou.

Špenátové pesto

Ingrediencie: 500 g špenátových listov, 1 dl olivového oleja, 100 g slnečnicových semienok, 100 g  syra (niva, gorgonzola, parmezán), 3 strúčiky cesnaku

Príprava:

Umytý špenát natrháme na malé kúsky a mixujeme spolu s pretlačeným cesnakom, slnečnicovými semienkami a syrom. Postupne prilievame olej. Snažíme sa, aby masa neobsahovala veľké kúsky, ale tiež aby nebola rozmixovaná úplne najemno. Podávame na hriankach alebo ním plníme zemiakové placky.

Špenátová štrúdľa

Ingrediencie: 1 balík lístkového cesta, 2 strúčiky cesnaku, 400 g mrazeného alebo rozmixovaného čerstvého špenátu, 3 vajcia, 15 dkg šunky, kúsok masla, soľ, olej

Príprava:

Na masle rozpustíme špenát, pridáme roztlačený cesnak a povaríme. Pridáme 2 surové vajcia, nadrobno nakrájanú šunku, pomiešame ako pri príprave praženice a osolíme. Zmes necháme trochu vychladnúť. Potom ňou potrieme lístkové cesto, zrolujeme a vrch potrieme vajcom. Pečieme pri teplote 180 stupňov 20 až 25 minút.


Foto: wikimedia commons
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia