Detstvo v strese zanecháva stopy na zdraví

Detstvo v strese zanecháva
Ilustračné foto
Zdroj: flickr.com
2014-04-15 00:01:09 |

Detstvo v stresujúcom sociálnom prostredí zanecháva trvalé stopy na chromozómoch. Deti z chudobných a nestabilných rodín majú kratšie teloméry.

Teloméry, tzv. biologické hodiny bunky, sa nachádzajú na koncoch chromozómov a určujú počet delení, ktorými môže bunka prejsť. Pri každom rozdelení bunky sa teloméra skráti a po vyčerpaní možných delení zaniká. Na jednej strane je síce tento mechanizmus užitočný, lebo sa ním odstraňujú z organizmu opotrebované bunky, na druhej strane však prispieva k celkovému rýchlejšiemu starnutiu a neskorším chorobám, akými sú napríklad aj cukrovka či demencia. Dĺžka telomér je jedným z biomarkerov chronického stresu.

Deti zo stabilných rodín s dobrým sociálnym a ekonomickým zázemím majú teloméry dlhšie ako deti žijúce v zlých podmienkach. Vedci sa pri tomto tvrdení opierajú o viaceré výskumy. Aktuálne skúmali DNA chlapcov z veľkých amerických miest vo veku deväť rokov a ukázalo sa, že teloméry detí z nestabilného rodinného prostredia boli o 19 percent kratšie ako u detí zo stabilných rodín.

„Štúdia pomáha expertom bližšie pochopiť, ako sociálne podmienky v detstve môžu ovplyvniť dlhodobé duševné, ale aj fyzické zdravie,“ hovorí psychologička z kalifornskej univerzity Elissa Epeli. Odborníci hodnotili vývoj detí na základe úrovne vzdelania ich matiek, finančných pomerov v rodine, štruktúry rodiny a výchovných spôsobov. Teloméry chlapcov, ktorých matky ukončili vysokoškolské štúdium, boli o 32 percent dlhšie v porovnaní s chlapcami, ktorých matky dosiahli nižšie vzdelanie. Deti zo stabilných rodín mali teloméry až o 40 percent dlhšie ako deti, ktoré prežívajú v štruktúre rodiny zmeny – ak napríklad mama mala viacero partnerov a podobne.

Doprajte deťom stabilné zázemie

Zdravie detí je jedným z najdôležitejších dôvodov, pre ktorý by sme sa mali snažiť o harmóniu a stabilitu v rodine. Kým pre dospelých je rozchod často najjednoduchším riešením, pre deti znamená stres, ktorý ich veľmi negatívne ovplyvňuje. Keďže podľa štúdie sú účinky dlhodobého stresu hmatateľné už vo veku deväť rokov, včasný zásah môže pomôcť zmierniť nepriaznivé dopady prežitého stresu na celoživotné zdravie detí. 


Foto: flickr.com
Zdroj: nature.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia