Pripravte zdravé sladké dezerty, ktoré budú deti milovať

Pripravte zdravé sladké dezerty,
Ilustračné foto
Zdroj: flickr.com
2019-11-06 14:00:32 |

Máte doma "sladkožrútov," ktorí ignorujú vaše zdravé koláče a radšej si kupujú éčkové pochúťky v obchodoch? Skúste ich nalákať na niektorý z týchto dezertov.

Tieto recepty si môžete ripraviť kedykoľvek počas roka, dens kúpime naozaj všetko v každom ročnom období, takže veselo do toho!

Jablkové keksíky

Suroviny: pol šálky ovsených vločiek, 1 hrnček hladkej (špaldovej) múky, 1 ČL škorice, 1 ČL sódy bikarbóny, 1/4 ČL soli, 1 šálka prepláchnutých hrozienok, 1/2 šálky jemne nasekaných ďatlí, 2 väčšie vajíčka zohriate pri izbovej teplote,  1 šálka jablkového kompótu alebo udusených čerstvých jabĺk, 1/2 šálky rastlinného oleja, 1 ČL vanilkového cukru.

Postup:  Predhrejte rúru na 190 stupňov  a pripravte si dva plechy s papierom na pečenie. Vo veľkej mise zmiešajte vločky, múku, škoricu, sódu bikarbónu a soľ. Pridajte hrozienka a ďatle. V druhej mise rozšľahajte vajcia, pridajte jablčný kompót alebo udusené jablká, olej a vanilku. Premiešajte a pridajte do hmoty suché ingrediencie. Po vmiešaní robte z cesta na pripravených plechoch rukou kôpky. Pečte v predhriatej rúre 9 až 11 minút alebo dovtedy, kým nebudú okraje keksíkov svetlo zlatohnedej farby. Nechajte päť minút vychladnúť na plechu a potom preložte kesíky na mriežku, aby vychladli úplne.

 

Chrumkavé cereálne tyčinky

Toto živinami nabité občerstvenie je zdravou alternatívou ku kupovaným müsli tyčinkám.

Suroviny: 4 šálky ovsených vločiek, 1 šálka nasekaných vlašských orechov, 1/2 šálky opečených pšeničných klíčkov, 4 ČL ľanového semienka, 1/2 šálky kokosového oleja (kúpite napríklad v DM), 3/4 šálky medu, 2 ČL čistého vanilkového extraktu (ak nemáte, môžete použiť aj vanilkový cukor), 1 ČL škorice, 1/4 ČL soli, 1/2 šálky hrozienok, 1/2 šálky nasekaného sušeného ovocia (marhule, slivky, brusnice), 1/3 šálky vykôstkovaných a nasekaných ďatlí.

 

 

Postup: Predhrejte rúru na 180 stupňov. Na pekáč vystlaný papierom na pečenie dajte ovsené vločky, vlašské orechy, pšeničné klíčky a ľanové semienka. Pečte 12 až 14 minút za občasného miešania, kým ingrediencie ľahko nezhnednú. Znížte teplotu rúry na 150 stupňov. V panvici zahrejte kokosový olej do hladka, až bude tekutý. Pridajte k nemu med a premiešajte. Dajte preč z tepla a vmiešajte do hmoty vanilku, škoricu a soľ. Olejovou zmesou zalejte ingrediencie, ktoré ste piekli, pridajte sušené ovocie a poriadne premiešajte. Zmes dajte na pekáč, snažte sa ju čo najrovnomernejšie uhladiť.  Pečte 25 až 30 minút do zlatista. Pred krájaním nechajte aspoň tri hodiny vychladnúť.

 

Banánová žuvacie chipsy

 

Tieto sladké chipsy nie sú typickými chrumkavými banánovými lupienkami.

Suroviny:  2 banány, 1 PL citrónovej šťavy,  2 PL kokosového oleja,  1 PL agáve alebo javorového sirupu (ak nemáte, môžete použiť aj trstinový cukor), 1 ČL škorice, 1/2 šálky arašidového masla, 1 PL medu.

 

Postup: Predhrejte rúru na 180 stupňov a nachystajte si plech s papierom na pečenie. Kokosový olej zahrajte na panvici do tekuta, pridajte agáve alebo javorový sirup, škoricu a premiešajte. Nechajte 10 minút vychladnúť. Banány pokrájajte na tenšie kolieska, vložte do misy a zľahka premiešajte s citrónovou šťavou. Pridajte zmes z kokosového oleja a premiešajte tak, aby banány boli rovnomerne ochutené. Rozložte ich na plech. Pečte 10 až 12 minút, vyberte z rúry, každý banánový plátok opatrne vidličkou otočte a pečte ďalších 10-15 minút, kým nie sú zlaté až stredne hnedé. Rúru vypnite a pootvorte dvierka. Plech s banánmi nechajte vo vnútri ešte 30 minút, až potom ich vytiahnite. Počkajte, až úplne vychladnú a potom ich zložte z plecha. V malej miske zmiešajte arašidové maslo s medom a v zmesi namáčajte upečené banánové plátky. 

Ovocná pizza

Suroviny: 2 tégliky bieleho jogurtu, 2 hrnčeky polohrubej múky, 2 vajíčka, 1 ČL sódy bikarbóny, 1/2 ČL trstinového cukru, ovocie podľa chuti – jahody, čučoriedky, maliny, kivi, banány, pomaranče, jabĺčka.

Postup: Z múky, jogurtov, vajec, sódy bikarbóny a cukru vymiešame hladké cesto. Rozvaľkané dáme na plech. Navrch poukladáme polovicu pripraveného ovocia a dáme piecť na 15 až 20 minút do vopred vyhriatej rúry na 180 stupňov. Po upečení poukladáme navrch druhú polovicu ovocia a posypeme škoricou alebo zalejeme želatínou.

 

Jahodová jogurtová pena

Tento dezert, ktorý výborne chutí aj tým najväčším detským gurmánom, je bohatý na bielkoviny. 

Suroviny: 2 tégliky hustejšieho bieleho smotanového jogurtu, 1 PL medu, 3 PL pomarančovej šťavy, 2 ČL vanilkového cukru, mrazené jahody.

 

Postup: Jogurt po vytiahnutí z chladničky prelejte z téglikov do misy, pridajte med, pomarančovú šťavu, vanilku a dobre premiešajte. Jahody rozmixujte na hladké pyré a pomocou špachtle vmiešajte do jogurtovej zmesi. Dve-tri jahody iba pokrájajte a nechajte na ozdobu. Ak sa vám zdá dezert málo sladký, pridajte viac medu. Jahodovo-jogurtový krém rozdeľte do 4 pohárov alebo misiek, ozdobte a môžete hneď podávať alebo si ho dajte ešte vychladiť do chladničky.

 

Čokoládové fondue

Deti milujú ponárať ovocie do rozpustenej čokolády. Fondue ideálne spája chuť zdravého ovocia s čokoládou a ešte sa pri ňom aj zabavíte.

Suroviny: šálka polotučného alebo plnotučného mlieka, 3 PL kakaa, štipka soli, pol sáčika čokoládových lupienkov, 1 ČL vanilkového cukru, ovocie na namáčanie – plátky banánov, jabĺk, jahôd, pomarančov či ananásu.

 

Postup: V malej panvici rozšľahajte mlieko, kakao a soľ. Priveďte do varu a odložte z tepla. Pridajte čokoládové lupienky a miešajte, kým sa nerozpustia. Nakoniec vmiešajte vanilku. Prelejte zmes do servírovacej misy, každému dajte do ruky vidličku alebo špajlu a sladké hodovanie môže začať.

Mohlo by vás tiež zaujať:

Zdravé varianty zdravých desiat (nielen) pre školákov

Jesenné plodiny, ktoré vás zahrejú a pomôžu vám schudnúť

 

Fotogaléria


Foto: wikimedia commons.com, flickr.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: parents.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia