Fajčíte pri deťoch? Ubližujete im

Fajčíte pri deťoch? Ubližujete
Ilustračné foto
Zdroj: profimedia.sk
2014-03-06 00:01:34 |

Ste fajčiari a zapálite si aj doma pri deťoch? Zmeňte to. Ak nedokážete prestať, fajčite iba tam, kde deti nemusia dýchať cigaretový dym.

Deti, ktoré sú vystavené pasívnemu fajčeniu, majú trvalo poškodené tepny a cievy im starnú predčasne, o viac ako tri roky oproti rovesníkom, ktorých rodičia nefajčia, tvrdia vedci. Zhrubnutie cievnych stien zvyšuje v neskoršom živote riziko srdcového infarktu a mozgovej mŕtvice. Ak ich ľúbite, neničte im zdravie.

V štúdii, zverejnenej v European Health Journal, si všímali viac ako 2000 detí vo veku od troch do 18 rokov. U tých, ktorých obaja rodičia sú fajčiari, došlo k poškodeniu zdravia. Experti zdôrazňujú, že neexistuje žiadna „bezpečná“ úroveň vystavenia dieťaťa tabakovému dymu. Štúdia ide ešte o krok ďalej a ukazuje, že pasívne fajčenie spôsobuje potenciálne nezvratné škody na detských tepnách a zvyšuje riziko srdcových problémov v neskoršom veku.

 

Zmeny sú priame a nezvratné

Zdá sa, že výskum, ktorý sa uskutočnil vo Fínsku a Austrálii, odhalil fyzické účinky zafajčeného prostredia na deti, aj keď nie je možné vylúčiť iné faktory ovplyvňujúce ich zdravie. Ultrazvukové vyšetrenia ukázali jednoznačné zmeny na stene hlavnej tepny u detí fajčiacich rodičov. Kým v detstve boli zmeny malé, o 20 rokov boli už významné a detekovateľné. Experti brali do úvahy aj to, či potomok začal neskôr tiež fajčiť alebo nie, výsledky však zostali nezmenené. „Naša štúdia jednoznačne ukazuje, že expozícia pasívnemu fajčeniu v detstve spôsobuje priame a nezvratné poškodenie štruktúry tepien,“ zdôraznila jedna z jej autoriek, doktorka Seana Gall z University of Tasmania. Ako dodáva: „Rodičia alebo tí, ktorí sa chcú rodičmi stať, by mali prestať fajčiť. Obnoví sa tk nielen ich vlastné zdravie, ale budú chrániť aj zdravie ich detí do budúcnosti.“

Gall si myslí, že ak by v domácnosti fajčil iba jeden dospelý alebo by rodičia fajčili iba mimo domova, možno by to výsledky ovplyvnilo, lebo úroveň pasívneho fajčenia by bola nižšia. Tento typ dát však odborníci nemajú k dispozícii a teda je to len hypotéza. Bez ohľadu na to, všetky deti by mali byť pred pasívnym fajčením chránené.

 

Tabakový dym existuje aj keď ho nie je cítiť

Tabakový dym zostáva vo vzduchu po dobu až dvoch hodín, aj keď je otvorené okno. Čuchom ho už nemusíme cítiť, no on tam stále je. Dym obsahuje viac ako 4000 chemických látok, z ktorých niektoré sú známe ako rakovinotvorné. Deti , ktoré ho dýchajú, majú zvýšené riziko astmy, kašľa a prechladnutia, rovnako aj vzniku meningitídy a ušných problémov. U bábätiek do roka hrozí vo vyššej miere syndróm náhleho úmrtia dojčiat (SIDS).

Najúčinnejším spôsobom ako uchrániť dieťa, je nefajčiť. Ak to nie je možné, odpustite si aspoň fajčenie doma a v aute.

„Musíme sa vyvarovať šírenia poplašných správ, pretože poškodenie tepien môže byť spôsobené viacerými faktormi, vrátane zlej stravy a iných foriem znečistenia ovzdušia,“ hovorí šéf fajčiarskej skupiny Forest Simon Clark. Zároveň dodáva, že „aj keď je to rozumné a ohľaduplné, aby sme nefajčili pri deťoch v uzavretom priestore, je príliš ľahké ukázať prstom na fajčiarov, pričom problém je omnoho zložitejší.“

 


Foto: profimedia.sk
Zdroj: bbc.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia