Predsavzatia by si mali dávať aj deti

Predsavzatia by si mali
Ilustračné foto
2013-12-31 12:01:27 |

Pre mnoho z nás je Nový rok príležitosťou napraviť v našich životoch neduhy, ktoré nás trápia. Do novoročných predsavzatí zapojte aj deti. Naučíte ich sebadisciplíne.

Či už je to lepšia životospráva, pravidelné cvičenie alebo odvykanie od fajčenia, v našich životoch sa vždy nájde niečo, čo sa dá v nadchádzajúcom roku zlepšiť. Z novoročných predsavzatí však nemusíte profitovať len vy – dodajte im dôležitosť a urobte z toho rodinnú tradíciu.

Vždy na konci decembra si spoločne sadnite a porozprávajte sa o uplynulých dvanástich mesiacoch. Diskutujte o svojich cieľoch a o tom, čo sa vám podarilo dosiahnuť ako jednotlivcovi aj ako rodine. Je to tiež príležitosť zhodnotiť, čo v rodine funguje a čo nie. Dbajte na to, aby predsavzatia boli uskutočniteľné a aby vás príliš finančne nezaťažili. Napríklad sa ako rodina dohodnite, že si aspoň raz za mesiac vyrazíte na túru, raz za týždeň zahráte spoločenskú hru a podobne.

Podľa veku

Deťom pomôžte vybrať predsavzatia vhodné k ich veku. Predškoláka napríklad presvedčte, aby sa zameral na upratovanie hračiek, umývanie zúbkov či rúk. Alebo ho naveďte, aby sa zaviazal viac poslúchať a pomáhať vám.

Deti do 12 rokov by zase mohli prisľúbiť, že budú piť viac mlieka a čistej vody, včas vstávať do školy alebo viac úsilia venovať predmetu, v ktorom zaostávajú. Pubertiaci by zase podľa pediatrov a psychológov mali začať brať na seba viac zodpovednosti za svoje činy.

 

Ako na to

Dieťa k predsavzatiu najľahšie presvedčíte, ak mu pôjdete príkladom. Môžete použiť jednoduchý trik: „Tento rok budem piť viac čistej vody, lebo je to pre mňa dobré. Chceš sa pridať?“ Ak sa sami venujete viac e-mailom než rodine, zabite dve muchy jednou ranou: „Keď prídem domov z práce, vypnem si telefón. Budeš mi to pripomínať? A ty zase nezabudni až do večere nechať vypnutý počítač.“

Najdôležitejšie však je predsavzatia dodržiavať. Spíšte si ich na papier a každý mesiac si spoločne prečítajte, k čomu ste sa zaviazali. Ak vaše dieťa dosiahne niektorý zo svojich cieľov, nezabudnite ho pochváliť. Dodá mu to sebadôveru a chuť vytrvať v ceste za ďalšou métou.


Foto: profimedia.sk
Zdroj: pbs.org

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia