Medzi darčekmi pre deti by nemali chýbať knihy

Medzi darčekmi pre deti
Ilustračné foto
2013-12-15 12:01:50 |

Stále dokola počúvame, že dnešné deti menej čítajú a sú agresívnejšie. Záleží od nás rodičov, či ich budeme učiť láske ku knihám alebo k počítaču a televízoru.

Mnohým z nás sa pri spomienke na detstvo vynoria aj knihy s ním spojené. S hrdinami príbehov sme prežívali dobrodružstvá, spoznávali nové krajiny, učili sa nové veci. Pri nespočetnom množstve darčekov, ktorými dnes zasypávame vlastné ratolesti, na knihy občas zabúdame. Nestačí kúpiť im cédečká, na ktorých im príbehy rozprávajú cudzie tety a ujovia či dévedečká s rozprávkami. Najkrajšie chvíle pre deti sú tie, ktoré trávia s rodičmi a určite raz budú s láskou spomínať ako si spolu s maminou či tatinom pred spánkom čítali knižky. Pod žiadnym vianočným stromčekom by preto určite nemali chýbať.

 

Knihy pre bábätká do jedného roka

1. Mäkké gumové alebo látkové knižky, ktoré šuchocú či pískajú a majú veľké, jednoduché obrázky, niekedy aj s prišitými doplnkami, napríklad zajačikovi trčí chlpatý chvostík, vtáčikovi látkové krídelko a podobne. V iných sú zase našité zrkadielka alebo motúziky s malými hrkálkami.

2. Leporelá, ktoré sú dosť pevné a je v nich veľa obrázkov. Vyberajte také, ktoré na prvý pohľad upútajú pozornosť, obrázky sú veľké a farebné.

K obrázkom netreba vymýšľať žiadny dej, lepšie je ich jednoduchými slovami pomenovať a nezdržiavať sa pri nich dlho, aby bábätko nestratilo záujem. V tomto období je dôležité, aby deti knižku pozorovali, snažili sa ju chytiť, otáčať či rozkladať, rozvíja sa tým hrubá motorika.

 

Od roka sú vďačné knihy s riekankami, veršíkmi a zvukmi

1. Leporelá s veľmi jednoduchým textami, riekankami a veršíkmi. Obvykle sú bohato ilustrované. Aj pre tento vek sú vhodnejšie veľké jednoduché obrázky, na ktorých napríklad pláva kačka, dieťa drží loptu a podobne. Čítanie veršíkov a riekaniek bude pútavejšie, ak sa pri nich spolu zahráte a zatancujete. Obľúbené sú také ako Varila myšička kašičku či Ťap, ťap, ťapušky.

2. Knižky so zvieratkami či dopravnými prostriedkami, ktoré môžu tiež vydávať zvuky. Dieťatko si ich bude skúšať opakovať. Drobci obľubujú aj brožované knihy, v ktorých môžu prevracať stránky, ukazovať na obrázky a kadejako ich otáčať. Ak chcete, aby vám vydržali, nenechávajte deti s takýmto knihami bez dozoru, lebo rady trhajú papier.

 

Dvojročné deti už pochopia aj jednoduchšie príbehy 
 

1. Aj v tomto veku sú stále vhodné knižky s veršíkmi a riekankami s jednoduchými, no bohatým ilustráciami.

2. Skúste pridať už aj knižky s dvoj či trojslovnými vetami, aby si dieťatko rozvíjalo nielen slovnú zásobu, ale aj sa zdokonaľovalo v tvorení jednoduchých viet. Vhodné sú krátke a jednoduché príbehy o tom, čo robia deti na ihrisku, zvieratká na dvore, v lese alebo zoologickej záhrade, kde jazdia autá, aké kvetinky rastú v záhradke a podobne.  

3. Do knižnice dieťatka po druhom roku možno zaradiť už aj knižky, podľa ktorých sa môže učiť poznávať farby, kvetinky či tvary. Netreba ho nútiť, aby si ich zapamätalo, ale nenásilným spôsobom mu prostredníctvom takýchto knižiek môžete trénovať pamäť.

3. Dvojročné deti už obvykle sem tam pozerajú televízor alebo im púšťate DVD, tak určite ich potešíte knihou s ich obľúbeným hrdinom. V tomto veku sú veľmi vďačné napríklad príbehy o krtkovi, ktorého si pamätáte určite zo svojho detstva ešte aj vy.  

 

V troch rokoch prichádzajú na rad prvé ozajstné rozprávky

1. Deti od troch rokov, keď obvykle nastupujú do škôlky, už dokážu viac kombinovať a rozprávať jednoduché príbehy. Vhodné sú všetky rozprávky ako je Červená čiapočka, Tri prasiatka, Vlk a sedem kozliatok, Pampúšik, Ako išlo vajce na vandrovku, O škaredom káčatku, Tri medvede a podobne. Pri kúpe rozprávkovej knižky si vždy aspoň zbežne pozrite texty, lebo v niektorých sú tie isté príbehy písané zložitými vetami a aj jednoduchá rozprávka sa môže stať pre dieťa nezrozumiteľnou. V tomto veku sú vhodnejšie také, v ktorých sú rozprávky písané jednoduchším štýlom a nie sú príliš dlhé. Skúste napríklad takú klasiku, akou sú Rozprávky o psíčkovi a mačičke od Josefa Čapka.

2. Veľmi vhodné sú aj naďalej knižky, ktoré učia ratolesť spoznávať farby, tvary, čísla, hudobné nástroje, dopravné prostriedky, ovocie, zeleninu a ďalšie veci, ktoré deti obklopujú.

3. Môžete sa poobzerať aj po zvukových či priestorových knihách prispôsobených tomuto veku. Na trhu sú tiež knižky vo forme puzzlí, ktoré deti môžu skladať.

4. Deti od troch rokov sa môžu zoznamovať už aj s rozprávkami o princeznách, kráľoch, drakoch, rytieroch. Dbajte na to, aby text nebol zložitý.

 

Od piatich rokov začnite aj s náučnou literatúrou

 1. V predškolskom veku nahraďte jednoducho písané rozprávky príbehmi s bohatšou dejovou líniou a zložitejšími vetami. Veľmi vhodnými knihami pre tento vek sú napríklad Opice z našej police od Kristy Bendovej, Danka a Janka od Márie Ďuríčkovej či Už budeme dobrí od Bašky Mydlíkovej. Knihy obsahujú aj výchovné posolstvo.

2. Začnite pracovať s predškolskou literatúrou, aby bolo dieťa na prechod do školských lavíc primerane pripravené. V súčasnosti je na trhu množstvo kníh, v ktorých sa príbehy striedajú s úlohami pripravenými pre predškolákov.

3. V knihách pre deti od piatich rokov zohráva dôležitú úlohu dobrodružná zápletka, aby ich kniha zaujala.

4. Voľte knihy podľa záujmu vášho dieťaťa.

 

Školáci radi počúvajú o vzťahoch a kamarátstvach

1. Deti od šiestich až siedmich rokov obľubujú knihy o rodine a vzťahoch, neskôr ich začnú zaujímať príbehy o kamarátstvach, dobrodružných výpravách a v období puberty nastupujú u dievčat knihy o láske a sklamaniach z nej, chlapci inklinujú skôr k fantazijnej literatúre. Po preklenutí tohto emocionálne zložitého času už obvykle prichádza na rad literatúra pre dospelých.

Deti si vďaka knihám rozvíjajú komunikačné schopnosti, predstavivosť, fantáziu, obohacujú slovnú zásobu, nútia ich hľadať súvislosti. Literatúra je nielen zdrojom nových informácií, ale aj zábavy. Ak chcete, aby vaše ratolesti mali ku knihám vzťah, musíte im byť vzorom. Ak uvidia svojich rodičov často pri knihe, určite po nej siahnu tiež. Ak si neviete nájsť čas na čítanie večer pred spaním, pokojne deťom čítajte cestou v aute, autobuse, na výlete či len tak, keď ste spolu.


Foto: wikimedia commons
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia