Pre toto je chrápanie dieťaťa nebezpečné a treba ho riešiť

Pre toto je chrápanie
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-05-16 10:00:34 |

Keď ratolesť chrápe pravidelne, mohlo by to napovedať o zdravotných problémoch. Radšej to nepodceňujte. Tu je dôvod.

Ak vaše dieťa chrápe aspoň štyrikrát týždenne, toto si musíte prečítať! Na prvý pohľad sa vám možno chrapkanie maličkého rozkošného drobčeka alebo o niečo väčšieho škôlkara javí ako úplne normálne. Okrem toho nie je vôbec také nepríjemné, ako keď chrápe dospelý človek. Samozrejme, ak je vaše dieťa choré, veľmi unavené alebo si pochrapká len občas, nemusíte mať obavy, že by chrapot mal naznačovať nejaké zdravotné problémy. Ak však chrápe naozaj pravidelne, štyri alebo viac nocí týždenne, môže to byť dôvod na obavy a mali by ste to spomenúť pediatrovi.

„Dýchanie je automatický proces kontrolovaný mozgom. Ak signály prichádzajúce do mozgu naznačujú, že niečo nie je v poriadku, môže ako kompenzáciu zmeniť tempo dýchania,“ vysvetľuje medzinárodne uznávaný odborník na detskú ORL David McIntosh. Blokovanie dýchania vedie k poklesu hladiny kyslíka v krvi a to nie je pre mozog práve najlepšie. Keď sa ocitne bez kyslíka, resp. s jeho nízkou hladinou, spúšťa sa panika, čo môže mať za následok niekoľko problémov.

McInstosh prostredníctvom výskumu a pozorovaním chrápajúcich detí dokázal, že majú zníženú pozornosť, vyššiu úroveň sociálnych problémov a úzkosti, depresívne symptómy, kognitívne dysfunkcie, problémy s pamäťou a problémy s logickým myslením. Potvrdila to aj veľká štúdia, ktorá sledovala tisícku detí vo veku od šiestich mesiacov do 6 rokov.

Tie deti, ktoré chrápali pravidelne, mali najvyššie riziko hyperaktivity. U tých, ktoré časom chrápať prestali, bolo stále vyššie riziko porúch správania oproti deťom, ktoré nechrápali takmer vôbec. Ak teda máte doma malého „chrapka“, je dôležité, aby odborník začal s liečbou. Vyhnete sa tak problémom, ktoré by mu mohli zbytočne komplikovať život. 

Mohlo by vás tiež zaujať:

Poloha v spánku je dôležitejšia, ako si myslíte

Nemôže vaše dieťa zaspať? Takto mu pomôžete

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia