Kliešte sa prebúdzajú, infikované sú najmä na brehu Váhu

Kliešte sa prebúdzajú, infikované
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-04-03 17:05:05 |

Kliešte začínajú byť aktívne asi ôsmich stupňov Celzia. S ich výskytom už preto treba rátať.

Kliešte sa nachádzajú na celom Slovensku, nie všetky sú však nosičom vírusu. „Tie nakazené sa nachádzajú predovšetkým pozdĺž brehov rieky Váh," konštatuje hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Zuzana Drobová. V tejto oblasti zaznamenávajú hygienici najvyššiu chorobnosť na kliešťovú encefalitídu, maximum výskytu má najmä v lete.

Okrem okolia Váhu možno za endemické územie považovať aj juhozápadnú časť Slovenska. Ide o pohorie Tríbeč, Vtáčnik, Nitriansku a Pohronskú pahorkatinu, oblasť Malých Karpát, okresy Trenčín, Nové Zámky, Nitra a Levice. Kliešte sa však zmenou klímy dostávajú aj do vyššie položených oblastí Slovenska – do Tatier. Možno ich nájsť v horských oblastiach do 1000 až 1200 metrov, na južných svahoch a hrebeňoch hôr, dokonca nad 1400 metrov.

„Okrem encefalitídy prenášajú kliešte často aj lymskú boreliózu," povedala Drobová. V oboch prípadoch ide o infekčné ochorenia.

Lekári vlani hlásili 174 ochorení na kliešťovú encefalitídu. Minulý rok si nevyžiadala úmrtie. Na lymskú boreliózu vlani ochorelo 1105 osôb, lekári takisto nezaznamenali úmrtie. Kliešťovú encefalitídu doktori najviac diagnostikovali v Banskobystrickom kraji, najmenej v Bratislavskom. Na lymskú boreliózu ochorelo najviac ľudí v Žilinskom kraji a najmenej v Bratislavskom.

Pred kliešťovou encefalitídou sa možno najlepšie chrániť očkovaním. Proti lymskej borelióze sa očkovať nedá. 

Mohlo by vás tiež zaujať:

Prestaňte s deťmi kŕmiť labute chlebom

Máte doma alergika? Sezóna sa začína...


Foto: thinkstock.com
Zdroj: TASR, az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia