Toto je najčastejšie chronické ochorenie detí a mládeže

Toto je najčastejšie chronické
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-03-25 15:30:59 |

Ak ste si správne tipli, že ide o zubný kaz, máte pravdu. Efektívne mu pritom možno predchádzať dôslednou dentálnou hygienou. Tú v žiadnom prípade nepodceňujte!

Ak si hovoríte, že detským zubom netreba venovať toľko pozornosti ako dospelým, ste na omyle. Upozorňuje na to aj zakladateľka dentálnej hygieny na Slovensku Eva Kovaľová. Pozornosť treba podľa nej venovať aj parodontu. "Je dokázané, že veľa ochorení súvisí so stavom ústnej dutiny, pričom nejde len o problémy týkajúce sa chrupu. Vo väčšej miere sa týkajú parodontu, ktorému sa nevenuje dostatočná pozornosť," vysvetľuje.

Vo vyspelých krajinách je zubný kaz vyriešeným problémom. "Ľudia robia všetko pre to, aby ich nepostihol. Ale nerobia všetko pre to, aby sa rovnako vyhli aj parodontitíde. V tom sme si rovní," poznamenáva odborníčka. Upozorňuje aj na to, že zanedbaná dentálna hygiena má preukázateľný vplyv aj na niektoré onkologické a kardiovaskulárne ochorenia.

Podľa špecialistky na dentálnu hygienu Renáty Duch by sa nemala ústna hygiena zanedbávať ani v tehotenstve. "Pokiaľ sa budúca matka nedostatočne stará o svoju ústnu hygienu už pred pôrodom, nebezpečné baktérie môžu prenikať z úst do celého tela. Do organizmu dieťaťa sa následne prenášajú plodovou vodou, prípadne po pôrode v rámci kŕmenia, keď matka olíže cumeľ alebo lyžičku," vysvetlila.

Odborníci sa zhodujú, že pre zdravý chrup je potrebná prevencia,  a tak by ľudia nemali podceňovať ani pravidelnú návštevu zubára. V súvislosti s prevenciou pripomínajú, že stomatológ nemá toľko času predchádzať problémom a rieši ich následky. "No pritom stačí tak málo. Návšteva zubnej ambulancie aspoň dvakrát za rok. Zdravie máme len jedno," dodáva Kovaľová.

Prečítajte si tiež:

Veľký Ťahák o ústnej hygiene

Zakazujete deťom žuvačky? Môžu im urobiť dobrú službu

 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: TASR, az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia