Máte doma alergika? Sezóna sa začína...

Máte doma alergika? Sezóna
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-03-06 08:45:54 |

Alergici by sa mali mať na pozore, vo vzduchu sa už objavil prvý peľ liesky a jelše.

Tohtoročná mrazivá zima s dostatkom snehu posunula začiatok peľovej sezóny na Slovensku do poslednej februárovej dekády, čo nie je úplne typické. Alergici si tak mohli dlhšie oddýchnuť. Nástup vyšších denných teplôt však pomaly prebúdza ku kvitnutiu prvé jarné dreviny. Peľová sezóna liesky a jelše sa rozbieha na väčšine územia Slovenska, preto počas slnečných či veterných dní bez zrážok možno očakávať zvýšené koncentrácie peľu v ovzduší.


Štyri veci, ktoré ste o alergiách nevedeli


„Aj keď nočné teploty na väčšine územia dosahujú ešte mínusové hodnoty a nočné mrazíky sa vyskytnú aj v teplejších oblastiach Slovenska, už 17. februára sme v Banskej Bystrici zachytili prvé peľové zrná jelše a liesky," uviedla Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici, ktorý je koordinátorom Peľovej informačnej služby na Slovensku. Podľa nej oteplenie bez zrážok spôsobilo nárast hladiny peľu v ovzduší.

Tohtoročný peľový monitoring začala stanica Peľovej informačnej služby (PIS) pri banskobystrickom RÚVZ a Úrade verejného zdravotníctva SR v Bratislave od 15. februára.
 

Mohlo by vás tiež zaujať:

RADÍME:Štyri zvieratká vhodné pre alergikov

Ak dieťa svrbia oči, návštevu lekára neodkladajte

 

 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: TASR, az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia