Koniec zubnému amalgámu u detí a tehotných žien

Koniec zubnému amalgámu u
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2016-12-10 00:01:20 |

Amalgám sa nebude v Európskej únii používať od roku 2018. Obsahuje totiž ortuť, ktorej dlhodobé pôsobenie na organizmus môže spôsobiť poruchy reprodukcie a poškodiť nervovú sústavu.

Európska únia tento týždeň obmedzila používanie amalgámových plomb obsahujúcich ortuť vo svojich členských štátoch vrátane Slovenska. Ministri zdravotníctva EÚ na zasadnutí s expertmi Európskej komisie a Európskeho parlamentu rozhodli, že od polovice roku 2018 nebudú môcť zubári používať amalgámové plomby u detí, tehotných žien a dojčiacich matiek. Úplný zákaz amalgámu v stomatológii by mal platiť od roku 2030.

Dlhodobé pôsobenie ortuti na organizmus môže spôsobiť poruchy reprodukcie aj poškodenie nervovej sústavy vrátane mozgu. Ekológovia upozorňujú, že organické zlúčeniny ortuti sa hromadia v telách živočíchov i v životnom prostredí, kde sa dostáva predovšetkým ľudskou činnosťou – vo veľkej miere i emisiami z krematórií a ako odpad zo zubných ambulancií. Pri vyvŕtavaní amalgámových plomb hrozí nebezpečenstvo vdýchnutia ortuťových výparov nielen u pacienta, ale i u lekára a personálu. "Pre spomenuté potenciálne úniky ortuti neplatia na Slovensku žiadne zákonné opatrenia, ako sú amalgámové separátory v ambulanciách alebo špeciálne filtre na krematóriách," upozornila uviedla Lenka Beznáková z environmentálnej organizácie Priatelia Zeme – CEPA.


Veľký Ťahák o ústnej hygiene


Zákaz ortuti používanej v amalgámoch podporujú podľa Priateľov Zeme mnohé členské štáty EÚ. Švédsko už amalgámové plomby s obsahom ortuti vôbec nepoužíva, v zopár percentách ich používajú Dáni, Fíni, Holanďania, Taliani, Portugalci či Estónci. Nedávno podpísal petíciu za zákaz ortuti v plombách i šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Slovensko podľa organizácie používa v 71 percentách amalgámové plomby a v 11 percentách alternatívy. Na základe cieľov Minamatského dohovoru o obmedzení používania ortuti z roku 2013 Slovenská republika prijala vo svojej Stratégii nakladania s odpadmi z ortuti opatrenie obmedziť používanie zubného amalgámu. „Do akej miery však neuvádza," konštatuje Beznáková. 

Prečítajte si tiež:

Zúbky sa tlačia: Pozor na homeopatické gély

Plastové fľaše a poháre ničia detské zúbky

 

 

 

 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: SITA, az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia