Poradíme vám, ako zvládať „jesenné“ ochorenia

Poradíme vám, ako zvládať
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstostock.cz
2016-09-25 00:41:35 |

Na jeseň je obranyschopnosť ľudského organizmu vystavená nadmernej záťaži. Pribúdajúce sychravé dni prinášajú vírusy, nádchu, kašeľ a ďalšie zdravotné komplikácie.

Toto sa vám pred sezónou jesenných chorôb oplatí prečítať! Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ SR) radí, na čo si treba dávať v prichádzajúcom období pozor:


Chrípka

Chrípka je jedným z najčastejších infekčných ochorení, ktoré môžu pri niektorých rizikových skupinách viesť k vážnym zdravotným komplikáciám. Jej nástup je obvykle náhly, z plného zdravia. Často začína zimnicou, bolesťami hlavy, teplota stúpa na 39 – 40 °C, chorý má bolesti svalov, kĺbov, suchý dráždivý kašeľ, nádchu a škriabanie v hrdle.  V našich klimatických podmienkach sa očakáva začiatok chrípkovej sezóny v októbri.

„Dať sa zaočkovať je najúčinnejší spôsob, ako chrípke predísť. Princípom očkovania je tvorba špecifických ochranných protilátok, ktoré zabraňujú vzniku ochorenia spôsobeného chrípkovými vírusmi, prípadne zmierňujú jeho priebeh a znižujú nepriaznivé dôsledky chrípky,“ odporúčajú odborníci z ÚVZ SR.

Najviac odporúčajú očkovanie tehotným ženám. Po nich nasledujú deti vo veku 6 mesiacov až 5 rokov, ľudia nad 59 rokov, zdravotníci a tí, ktorí trpia chronickými ochoreniami.   

Vakcína proti chrípke neúčinkuje okamžite po podaní, imunitný systém ju spracúva v priebehu dvoch týždňov. Účinnosť vakcíny je asi 6 mesiacov, čiže približne počas celej chrípkovej sezóny.


Prechladnutie a iné respiračné ochorenia

S poklesom vonkajších teplôt sa vo zvýšenej miere prejavujú okrem chrípky aj iné respiračné ochorenia, ktoré sú najčastejšie spôsobené rinovírusmi, adenovírusmi, respiračno-syncyciálnym vírusom, prípadne baktériou Mycoplasma pneumoniae


Rinovírusy

Príčinou nádchy sú najčastejšie rinovírusy. Kým dospelí ľudia majú nádchu v priemere dva až trikrát ročne, u detí je to častejšie. Ochorenie sa prenáša vzduchom a úzkym kontaktom. Vírusy pretrvávajú na rukách, preto sa neodporúča neumytými rukami dotýkať sa očí, nosa a úst. Prízvukujte deťom, aby si ruky umývali často a dostatočne dlho vodou a mydlom (20 sekúnd). Keď nie je voda a mydlo k dispozícii, je potrebné mať so sebou dezinfekčný gél na báze alkoholu.


Adenovírusy

Adenovírusy môžu spôsobovať bežnú nádchu, bolesť hrdla (faryngitídu), zápal priedušiek, zápal pľúc, hnačku, zápal spojiviek, horúčku, zápal močového mechúra, zápal žalúdka a čriev (gastroenteritída) a neurologické ochorenia. U detí je vyššie riziko vzniku závažného ochorenia. Prevenciou je vyhýbanie sa kontaktu s chorými ľuďmi a opäť časté umývanie rúk.


Respiračno-syncyciálny vírus (RSV)

RSV je vírus, ktorý napáda pľúca a dýchacie cesty. U zdravých ľudí sa infekcia zvyčajne prejaví miernymi príznakmi pripomínajúcimi nádchu, prechladnutie alebo chrípku s vyzdravením do jedného až dvoch týždňov. U novorodencov a dojčiat, rovnako ako u starších ľudí však môže spôsobiť veľké komplikácie. V prevencii sa uplatňujú rovnaké opatrenia, ako pri iných respiračných ochoreniach, teda časté umývanie rúk, vyhýbanie sa kontaktu s chorými či časté vetranie.


Mycoplasma pneumoniae

Mycoplasma pneumoniae je baktéria, ktorá spôsobuje ochorenia horných a dolných dýchacích ciest u detí aj dospelých. Prenáša sa kvapôčkovou infekciou a úzkym kontaktom. Infekcia sa najčastejšie prejavuje malátnosťou, horúčkou, bolesťou hlavy, kašľom a u detí mladších než 5 rokov aj nádchou a chrčaním alebo sipotom.  Mycoplasma pneumoniae je jednou z príčin zápalu pľúc získaného v komunite. Okrem toho môže spôsobiť komplikácie postihujúce nervový systém. 


Alergie

Peľová sezóna zvyčajne trvá do konca októbra. Dominantné zastúpenie bude mať v tomto období peľ ambrózie (silný alergén) a slabo alergizujúcej pŕhľavy. ´Sezóna tráv´sa síce skončila, ale ich peľ sa naďalej vyskytuje v ovzduší v nižších koncentráciách. Peľ paliny (bylina so strieborno sivými listami a malými žltými kvetmi) sa bude vyskytovať už len v nižších hladinách. Pokles denných hladín peľu samozrejme ovplyvní ochladenie a zrážky. Vlhko a teplo prinesie nárast denných koncentrácií spór vzdušných húb,“ informuje PhDr. Mária Zámečníková z odboru objektivizácie faktorov životných podmienok ÚVZ SR. Alergiu by ste nemali podceňovať, lebo aj jej mierne príznaky môžu ohroziť zdravie. Podrobnosti o peľovej situácii na území celého Slovenska sa nachádzajú na stránke www.alergia.sk.

Kliešte

Prichádzajúca jeseň je ako stvorená aj pre vyčíňanie kliešťov. Stačí krátka prechádzka v lese či popri stromoch a kliešť sa ľahko prisaje na telo. Kliešte, ktoré sú najčastejším prenášačom vírusov u zvierat a ľudí, sa živia krvou. Sú príčinou niektorých životu nebezpečných chorôb. Preto treba chrániť seba aj deti. Veľmi nebezpečné ochorenia, ktoré môže spôsobiť, je kliešťová encefalitída alebo lymská borelióza.

Z boreliózy hrozí postihnutie nervov, kĺbov a ďalších komplikácií, napríklad choroby srdca. Odborníci  z epidemiológie ÚVZ SR radia: „Prvoradé je pred odchodom do prírody použiť ochranný prostriedok- repelent. Ten dokáže sčasti odpudiť nepríjemných škodcov. Určite si však treba obliecť aj dlhé nohavice či vrchný diel s dlhými rukávmi, aby sme mali čo najmenej odhalenej kože. Ak sa dá, vyhýbať sa vysokým trávam a kríkom, pretože práve tam sa kliešte zdržujú najviac. Po príchode domov je potrebné si dôkladne prezrieť celé telo a skontrolovať, či sa nejaký kliešť predsa len neprisal.“ Prevenciou je aj očkovanie proti kliešťovej encefalitíde. Toto zápalové ochorenie mozgu a mozgových blán môže mať až smrteľné následky.


Depresia

Na jeseň začína ubúdať aj z množstva slnečného svitu, čo ovplyvňuje náladu, vyvoláva únavu či apatiu. Za najlepší prostriedok, ako sa vyhnúť možnému depresívneho stavu, považuje Doc. PhDr. Róbert Ochaba, PhD., MPH, vedúci odboru podpory zdravia ÚVZ SR, jednoznačne športovú aktivitu: Pohyb dokázateľne zlepšuje náladu vďaka uvoľňovaniu endorfínov, tzv. hormónov šťastia. Fyzická aktivita má dlhodobo priaznivý vplyv na ľudí, ktorí majú sklony k negatívnym myšlienkam. Odporúčam cvičenie, najlepšie pravidelné, beh ale vhodné sú aj dlhšie prechádzky.“  Netýka sa to iba dospelých, dostatok fyzickej aktivity treba poskytnúť aj deťom.

 

Mohlo by vás tiež zaujať:

Mesiac narodenia: Čo hovorí o zdraví vášho dieťaťa

Bežné detské choroby vyliečite aj doma

 

 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: ÚVZ SR, az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia