Odborník varuje: Uši deťom po plávaní vysušte!

Odborník varuje: Uši deťom
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2016-07-20 16:09:19 |

Voda, ktorá sa pri plávaní dostane do uší, môže pri podceňovaní spôsobiť problémy. Keď je v ušiach príliš dlho vlhko, vytvára sa vhodné prostredie na vznik infekcie.

„Vo vonkajších zvukovodoch sa nachádza ušný maz, ktorý chráni naše uši pred vodou a nečistotami. Problém môže nastať, keď sme vo vode príliš dlho, prípadne voda je výrazne chemicky upravená alebo znečistená," hovorí Samuel Kunzo z I. ORL kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Univerzitnej nemocnice Bratislava. Vysvetľuje, že vo vlhku a teple sa baktériám výborne darí, množia sa a spôsobujú bolestivý zápal zvukovodu. „Zvukovod má veľmi tenkú kožu, preto akýkoľvek opuch spôsobený zápalom výrazne bolí. Ak je opuch výrazný a uzavrie zvukovod, môže spôsobiť dočasnú stratu sluchu. Takýto zápal sa niekedy označuje ako plavecké ucho, keďže plavci a vodnopólisti mávajú takéto zápaly často," skonštatoval.

Radí preto dbať na vysušenie uší po plávaní, a to priložením suchej vreckovky, vaty či uteráka na zvukovod a zatlačením na vchod zvukovodu. Pomôcť môže aj poťahovanie za ušnicu. Zvlášť upozorňuje na potrebu vysušenia uší u detí, ktoré rady trávia na dovolenke vo vode celé dni.


Bežná vec, ktorá sa mnohým stáva hlavne v lete: Triky, ako sa zbaviť vody v uchu bez pomoci lekára!


Lekár odporúča vyhnúť sa prílišnému čisteniu uší vatovými tyčinkami. Ušný maz má podľa jeho slov v ušiach svoju úlohu a netreba ho nasilu odstraňovať, pokiaľ nespôsobuje ťažkosti. Poukázal, že ľudia, ktorí si príliš často vatovými tyčinkami čistia uši, majú spravidla s ušami viac ťažkostí.

Ak človeka začína bolieť ucho, mal by sa vyhnúť ďalšiemu plávaniu a aplikovať si octanové kvapky do zvukovodu. Kyslé prostredie zabráni množeniu baktérií a pomôže telu zvládnuť infekciu, ozrejmil Kunzo. Netreba sa tiež podľa neho báť podať deťom analgetiká, aby neboli zbytočne v bolestiach.
„Ak vás ucho výrazne bolí pri každom dotyku, máte zvýšenú teplotu, prípadne výtok z ucha, vyhľadajte lekárske ošetrenie. Vyčistením zvukovodu a antibiotickými kvapkami s protizápalovou zložkou sa väčšina zápalov relatívne ľahko vylieči," zhrnul lekár.


Foto: thinkstock.com
Zdroj: TASR, az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia