Ak dieťa bolia nohy, môže mať aj leukémiu!

Ak dieťa bolia nohy,
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2015-05-21 13:01:11 |

Bolesti nôh nie sú u detí nezvyčajné. Pociťujú ich nielen po celodennom naháňaní, ale aj vtedy, keď rastú. Ak sa však ratolesť sťažuje na ne častejšie, zbystrite pozornosť.

Keď je dieťa bledé, unavené, často sa mu tvoria modriny alebo má infekciu bez reakcie na antibiotiká, môže mať leukémiu. Toto sú hlavné príznaky pri nedostatku červených krviniek, ktoré produkuje kostná dreň. „Pri takomto podozrení treba vyšetriť krvný obraz,“ hovorí Alexandra Kolenová, prednostka Kliniky detskej hematológie a onkológie Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave. Urobiť krvné testy je podľa nej potrebné aj v prípade, ak sa dieťa sťažuje na spomínané bolesť nôh a pritom nemá ortopedický problém.

Krvný obraz ukáže podľa Kolenovej veľa. „Ak je v poriadku a dieťa má infekciu, netreba sa obávať," uviedla. V prípade, že dôjde k zmene v krvnom obraze a lekár zistí podozrenie, urobí punkciu kostnej drene, ktorá definitívne chorobu potvrdí alebo vyvráti. „Robí sa v celkovej anestézii, výsledok je známy do niekoľkých hodín," vysvetľuje. Prvá diagnostika je podľa nej rýchla, trvá len deň. „A hneď v ten deň začíname dieťa aj liečiť," zhodnotila.


Dieťa s onkologickým ochorením a výživa


Na Slovensku pribudne podľa štatistík ročne asi 40 nových prípadov leukémie. Najpočetnejšou z nich je akútna lymfoblastická leukémia (ALL), ktorá sa objavuje zhruba v 30 prípadoch. Ročne tiež pribudne šesť až osem detí s akútnou myeloidnou leukémiou (AML) a maximálne dvaja pacienti s chronickou myeloidnou leukémiou.

 

„Leukémie sa častejšie vyskytujú u chlapcov, nie je to však výrazný rozdiel," dodáva Kolenová. Odborníci podotýkajú, že kým v minulosti deti na toto ochorenie zomierali, dnes už možno vyriešiť vyše 80 percent z nich!

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: TASR, az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia