Unavené dieťa? Možno mu chýba železo

Unavené dieťa? Možno mu
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstostock.cz
2014-11-13 18:00:23 |

Máte pocit, že váš drobec je nejako často unavený, bledý a nechutí mu jesť? Môže byť za tým nedostatok železa, ktorý sa prejavuje aj takto.

Nedostatok železa netrápi iba dospelých, ale aj deti, najčastejšie medzi šiestym mesiacom až tretím rokom života a v puberte. Okrem toho, že sa vám dieťa môže javiť unavené, málo železa sa prejavuje aj jeho popudlivosťou, rýchlym srdcovým tepom či závratmi. Často však ani nemusíte tušiť, že dieťa nedostatkom železa trpí, lebo si nevšimnete ani jeden z varovných príznakov. Jeho dlhodobý nedostatok však môže mať vážne následky.

Dieťa, ktoré nemá dostatok železa, má slabšiu imunitu a ťažko odoláva chorobám. Podľa toho, ako dlho sa s jeho nedostatkom pasuje, môžu sa uňho prejaviť poruchy rastu, psychomotorického vývoja, problémy so správaním aj s učením, lebo má „slabšiu“ pamäť a vnímanie.

 

Železo neordinujte len tak!

Ak ste si teraz uvedomili, že vaša ratolesť je v poslednom čase akási unavenejšia a nechutí jej tak ako predtým, nebežte hneď do lekárne kupovať tabletky. Železo síce dostať aj bez predpisu, nikdy ho však ratolesti neordinujte bez porady s lekárom, aj keď si myslíte, že ho má málo. Pediater jednoduchým krvným testom zistí, akú hladinu v skutočnosti má a na základe toho odporučí liečbu. Dôvodom je to, že aj nadmerný príjem železa je pre organizmus škodlivý rovnako ako nedostatok.

 

Koľko železa dieťa potrebuje?

Deti potrebujú v jednotlivých etapách vývoja rôzne množstvo železa. Dojčené bábätká ho do pol roka obvykle získavajú dostatok z materského mlieka, nedojčené z umelej mliečnej výživy. Dojčatá od 7do 12 mesiacov potrebujú 11 mg železa denne, vhodné je dopĺňať ho napríklad cereálnymi kašami, ktoré sú ním obohatené. Batoľatá potrebujú 7 mg denne, deti od 4 do 8 rokov 10 mg a staršie deti od 9 do 13 rokov 8 mg denne. Dospievajúci chlapci by mali denne prijať 11 miligramov železa a dospievajúce dievčatá15 miligramov.

 

S kravským mliekom opatrne

Odborníci upozorňujú, že aj nadmerný príjem kravského mlieka môže mať za následok nedostatok železa u detí! Toto mlieko totiž obsahuje málo železa a batoľatá, ktoré ho vypijú denne okolo sedem deci, sú menej hladné, z čoho vyplýva, že zjedia menej potravín bohatých na železo, najmä zelenej listovej zeleniny a červeného mäsa. Kravské mlieko tiež znižuje vstrebávanie železa a môže dráždiť sliznice čreva, čo spôsobuje slabé krvácanie a postupnú stratu železa cez stolicu. Problémy môžu mať aj vegetariáni, najmä v období dospievania, lebo železo zo živočíšnych zdrojov sa vstrebáva ľahšie ako železo z rastlinných zdrojov. Nedostatkom železa  v období dospievania trpia častejšie dievčatá ako chlapci, dôvodom je menštruácia a s ňou spojená strata krvi. Podobne sú na tom aj mladí športovci, ktorí môžu trpieť deficitom železa.

 

Diagnostika

V prvom roku života sa na nedostatok železa u detí príde v rámci bežného vyšetrenia, ktoré je súčasťou pravidelných poradní u pediatra. Neskôr krvné testy na železo zvažuje lekár vtedy, ak je dieťa dlhodobo unavené a vyzerá na svoj vek slabo. Okrem odberu krvi môže otestovať aj stolicu.

Anémia z nedostatku železa sa vyvíja postupne. Ak jeho množstvo klesá, prvé sú postihnuté  svaly a funkcie mozgu. Keď tento stav trvá dlhodobo, koža dieťaťa začína byť bledá, najmä v oblasti rúk, nechtov a očných viečok, srdce mu búcha rýchlejšie ako je obvyklé, začína byť nervóznejšie, odmieta jesť a môže sa sťažovať na pocity slabosti alebo závraty. V zriedkavých prípadoch sa u detí trpiacich chudokrvnosťou môže vyvinúť potreba jesť nepotravinárske veci ako sú kriedy, omietky či rôzne nečistoty.

 

Liečba

Ak sa nedostatok železa potvrdí, obvykle lekár dieťaťu naordinuje jeho každodenné užívanie a hladina sa upraví. Súčasťou liečby je aj zmena jedálnička. Železo je vhodné užívať na lačno alebo s malým množstvom potravy, nikdy nie s mliekom, lebo to zabraňuje jeho absorpcii. Naopak, jedlá a nápoje s vysokým obsahom vitamínu C zase pomáhajú absorbovať železo lepšie.

Po nasadení železa by sa deti mali cítiť lepšie už po dvoch dňoch, čo sa prejaví väčšou chuťou do jedla a energiou. Liečba trvá minimálne tri mesiace, často však dlhšie. Môže sa stať, že terapia nezaberie. Dôvodom je najčastejšie to, že organizmus dieťaťa ho neabsorbuje správne alebo predpísaná dávka nie je dostatočná. V takom prípade lekár obvykle zopakuje krvné testy, aby zistil, ako dieťa zareagovalo. V prípade ťažkej anémie nasadí inú liečbu alebo bude potrebná krvná transfúzia.

 

Skúste nedostatku železa predísť

Bábätká do jedného roka by mali piť iba materské mlieko alebo mliečnu formulu s obsahom železa. Dojčené deti by mali jesť pevnú stravu obohatenú o železo od šiestich mesiacov veku. Deti do dvoch rokov by nemali vypiť denne viac ako pol litra kravského mlieka. Výborným spôsobom ako malým deťom pomôcť získať viac železa, je ponúkať im produkty obohatené o železo.

Dobrým zdrojom železa sú: červené mäso, hydina, losos, tuniak, žĺtky, zelená listová zelenina, sušený hrášok a fazuľa, melasa, sušené ovocie a hrozienka, celozrnné pečivo. Vhodné je konzumovať ich spolu s potravinami a nápojmi bohatými na vitamín C ako sú paradajky, brokolica, pomarančová šťava, jahody a podobne, ktoré zlepšujú vstrebávanie železa. Vhodné je tiež varenie v liatinovej panvici.

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: http://kidshealth.org/kid/

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia