Viete, ako spoznáte zlého lekára?

Viete, ako spoznáte zlého
Ilustračné foto
2014-08-19 00:01:27 |

V starých filmoch boli zlí lekári ľahko identifikovateľní – ich vzhľad bol na prvý pohľad nesympatický a ambulancie ponuré. V reálnom živote to však také zrejmé nie je.

„Rozdiely medzi dobrým a zlým lekárom sú omnoho menšie ako v minulosti, každý musí mať adekvátne vzdelanie a preto je omnoho zložitejšie odhaliť, či sme sa rozhodli pre toho správneho alebo nie,“ hovorí autor knihy Ako si vybrať dobrého lekára George Lemaitre. Tzv. zlí lekári môžu byť takí, ktorí sú prepracovaní, znudení, frustrovaní alebo po rokoch praxe jednoducho vyhoreli. Možné je aj to, že profesia lekára pre nich nikdy nebola na prvom mieste. Niektorí stratili intelektuálnu zvedavosť a nezaujíma ich naozaj to, čo vidia a s čím sa v praxi stretávajú. Experti pacientov povzbudzujú, aby sa pri výbere lekára spoliehali aj na svoje inštinkty. Ak nemáte z neho dobrý pocit, obráťte sa na iného. Lekár vás či vášho dieťaťa nemusí byť vašim najlepším priateľom, ale musí tu byť pre vás.

Ponúkame vám šesť spôsobov, ktoré vám môžu pri výbere lekára pomôcť.  Neunáhlite sa najmä pri výbere pediatra, ktorý môže ovplyvniť vzťah vášho dieťaťa k doktorom na celý život. Na týchto si dajte pozor:

1. Má ľahostajný alebo dokonca bezcitný postoj

Výzor detského lekára by v žiadnom prípade nemal byť prioritou, mal by vám však byť ľudsky sympatický. Vyhnite sa takému, ktorý je už na prvý pohľad chladný a povýšenecký.  Ak už k nemu nejaký čas chodíte, no nikdy sa nespýta na nič osobnejšie alebo sa neprihovorí dieťaťu, porozmýšľajte nad zmenou. Stačí nejaká tá zdvorilostná poznámka. Buďte si istí, že dieťa si aj cez takéto maličkosti buduje k svojmu lekárovi vzťah.

Aj keď si hovoríte, že veď môže mať veľa pacientov, preto nemusí mať na zdvorilosti čas a spoliehate sa najmä na jeho prestížny diplom z oblasti medicíny, u dobrého doktora to nestačí. Odbornosť a ľudskosť by mali ísť ruka v ruke. Niekedy ani ten najštudovanejší lekár nedokáže svoje teoretické znalosti bez empatie pretaviť do praktických zručností. Najmä u pediatrov by ľudskosť mala byť na rovnakej priečke ako odbornosť.

Lekár by mal byť ochotný vysvetliť vám, čo sa s dieťaťom deje, prečo sa rozhodol pre konkrétnu liečbu a ako by sa mala vyvíjať. Keď sa k dieťaťu pri vyšetrení správa chladne, nekomunikuje s ním, ignoruje ho a obracia sa iba na vás, je na zváženie či by nebolo lepšie vymeniť ho. Arogantný lekár môže vo vašej ratolesti vypestovať nedôveru a strach z návštev u akéhokoľvek doktora.

2.Nepočúva, nereaguje

Kvalifikovaný a skúsený lekár musí počúvať pacienta, dávať mu spätnú väzbu a prejavovať o neho záujem. Hovorí sa tomu pokora a tá je u lekárov veľmi dôležitá. „Keď ako pacient prídem k lekárovi, ktorý je presvedčený, že iba jeho spôsob liečby je jediný správny a  nepočúva moje prípadné návrhy, ako by bolo možné postupovať, odchádzam. Chcem niekoho, kto má otvorený prístup, nie dogmatického a príliš sebaistého lekára. Rovnako by ste mali uvažovať aj vy. Určite sa o zdraví svojich detí bavíte s viacerými ľuďmi a vytvoríte si svoj názor alebo sa chcete porozprávať aj o iných možnostiach liečby,“ radí pôrodník Wiliam Varth z massachusettskej nemocnice.

Verte tomu, že väčšina lekárov je veľmi zaneprázdnená, ale dobrý si nájde čas vypočuť si vás a odpovedať na vaše otázky. Ak vám dá pocítiť, že vaše návrhy alebo otázky sú hlúpe či nevhodné, je to zlé znamenie. Ako pacient či rodič malého pacienta máte právo očakávať zdvorilosť a normálne reakcie, a to nielen od lekára, ale aj od sestričky či ďalšieho personálu. Rovnako by mala byť samozrejmosťou možnosť do ambulancie zatelefonovať a prekonzultovať niektoré otázky takýmto spôsobom.

3. Nemá dostatok vedomostí

Zvážte zmenu lekára, ak sa vám zdá, že pediater nedrží krok s najnovšími poznatkami z medicíny. Súčasťou práce lekára je neustále vzdelávanie sa a kvalitnejšia starostlivosť o pacientov. Ak je tá možnosť, mal by vám dať na výber medzi tradičnejšou liečbou a novším prístupom, vysvetliť riziká a výhody obidvoch postupov. Tiež by ste mali dostať informácie o predpísaných liekoch, výžive pri liečbe, ako aj celkové zdravotné poradenstvo – čomu sa pri ochorení vyhýbať, na čo si dať pozor a podobne.

Neočakávajte, že pediater vždy dokáže odpovedať na všetky otázky hneď na mieste a v momente diagnostikovať každý problém. Mal by vám však vysvetliť, aké doplnkové vyšetrenia je potrebné absolvovať, kedy sa dozviete výsledky a ako je potrebné dovtedy dieťa liečiť.  Niekedy sa môže stať, že pediater neurčí správnu diagnózu na prvý raz, lebo nemal ešte k dispozícii výsledky vyšetrení. Neznamená to, že je to zlý lekár. Každý sa môže pomýliť a príznaky sú občas veľmi podobné. Samozrejme, nemôže sa to stať pri vážnejších diagnózach. Pozornosť zbystrite vtedy, ak sa to stáva príliš často alebo prehliadne varovné príznaky z nedbanlivosti.

4. Má málo odporúčaní

Ak nie je lekár dobrý, zvyčajne má pošramotenú povesť alebo o ňom „niečo započujete.“ Pri výbere lekára sa informujte u svojich príbuzných, známych, kolegov, kamarátov, zháňajte referencie, pozrite si internet, na ktorom nájdete viacero portálov s hodnoteniami lekárov a riaďte sa aj týmito radami. Samozrejme, nie sú to odborné názory, no často o lekárovi čo to napovedia. Vždy máte na výber, aj keď žijete v oblasti, kde nemáte také možnosti ako ľudia v mestách a lekárov je pomenej.  Určite si však môžete vybrať aspoň spomedzi dvoch alebo troch.

5. Stále dieťa posiela na nové a nové vyšetrenia

Lekár by mal odporučiť ďalšie vyšetrenia alebo iné postupy liečby, ak sú oprávnené. Keď je podozrenie, že vaše dieťa má zápal pľúc, je v poriadku, ak ho pošle na röntgen. No buďte ostražití, ak vaše dieťa posiela na množstvo rôznych vyšetrení a testov pri každej návšteve. Môže to znamenať, že neverí vlastnému úsudku a to nie je dobrá referencia. Skúsený pediater dokáže určiť bežné diagnózy bez toho, aby musel každý problém prekonzultovať s ďalšími lekármi. Naopak, ak o konzultáciu alebo doplnkové vyšetrenia dieťaťa požiadate vy ako rodičia, lebo chcete poznať aj druhý názor, mal by vám to umožniť.  Znamená to, že nad zdravím ratolesti rozmýšľate a hľadáte tú najvhodnejšiu cestu. Skúsený lekár s tým obvykle nemá problém.

6. Nerešpektuje váš čas

Ako dlho musíte s dieťaťom čakať pred ambulanciou? Podľa expertov, ak je to do pol hodiny, je to v poriadku, ak musíte v nej sedieť vyše hodiny, už to úplne v poriadku nie je. Pediater by mal dokázať nájsť vhodný model, ktorý pacientov nebude až tak zaťažovať. Nie je napríklad práve najšťastnejšie, ak objednaných vyšetrujú v čase, keď je ordinácia plná neobjednaných detí. Tí, ktorí si zaplatia poplatok za presný čas, by mali mať vyhradené osobitné ordinačné hodiny. Existujú tiež rôzne časenkové systémy alebo sa dá informovať telefonicky, kedy by bolo najvhodnejšie prísť, aby ste nemuseli s ratolesťou s bolesťami brucha, hlavy či zvýšenou teplotou tráviť neprimerane dlhý čas medzi inými detskými pacientmi.

Úprimne, dlhé čakacie doby pred ambulanciami sú na Slovensku jedným z kameňov úrazu a nájsť pediatra, ktorý má výborne zavedený systém bez dlhého čakania môže byť naozaj problém. Dobrým znamením však nie je ani to, keď pred ambulanciou obvykle nečaká nikto.

Ak potrebuje vaše dieťa rutinnú prehliadku a netrápi ho nič akútne, naplánujte si návštevu pediatra v čase, keď sa budete môcť chorým čo najviac vyhnúť. Určite sa k nemu nevyberte napríklad počas chrípkovej sezóny. 


Foto: wikimedia commons
Zdroj: babycenter.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia