Neurológ: Hlavičkovanie je pre deti nebezpečné

Neurológ: Hlavičkovanie je pre
Ilustračné foto
Zdroj: profimedia.sk
2019-07-16 00:30:24 |

Máte doma malého futbalistu, ktorý sa rád naháňa za loptou? Aj keď šport je pre deti prospešný, britský neurológ varuje, že hlavičkovaniu by sa mali vyhýbať.

Odrážanie lopty hlavou môže mať nepríjemné následky. „Hlavičkovanie je pre deti nebezpečné, môže spôsobiť vážne poškodenie mozgu,“ varuje odborník na neurovedu z birminghamskej univerzity Michael Grey. Ako hovorí, hlavičkovanie veľmi zaťažuje u detí ešte neúplne vyvinuté svaly krku, rovnako ako mozog, ktorý je tiež vo vývoji, čo znamená, že sú viac náchylné na poškodenie ako u dospelých.

K varovaniu Greya sa pridáva aj viacero známych lekárov a poukazujú na výsledky vyšetrení profesionálnych futbalistov potvrdzujúcich zjavné poškodenie mozgu u nich. Podľa jednej zo štúdií sa výrazné poškodenie mozgu ukazuje pri 1000 až 1500 hlavičkách ročne, čo predstavuje odrážanie lopty hlavou niekoľkokrát denne, no pokusy na zvieratách naznačujú, že už aj 35 otrasov spojených s hlavičkovaním po dobu dvoch hodín môže mozog negatívne ovplyvniť.

„Deti by určite nemali prestať športovať, no nemali by často hlavičkovať. Nevieme presne, v akom veku sú svaly krku natoľko silné, aby bezpečne čelili nárazom lopty,“ dopĺňa Grey. Niektorí neurológovia považujú za hranicu 14 rokov veku, no Grey upozorňuje, že je to individuálne. Menšie deti by podľa neho nemali hlavičkovať v podstate vôbec. Experti nevedia jednoznačne povedať, prečo sú niektorí ľudia na poranenia hlavy veľmi náchylní a u iných zaznamenávajú výraznú odolnosť. Grey odporúča, aby každé dieťa trénujúce futbal alebo iný šport, pri ktorom odráža loptu hlavou, absolvovalo vyšetrenie u neurológa. Ten by mal na základe vyšetrení jednoznačne určiť, či mu hlavičkovanie ako také môže ublížiť alebo nie. 

Prečítajte si tiež:

Toto s vaším bábätkom urobí pol hodina vonku

Zdravie detí: Päť normálnych, no pre rodičov alarmujúcich signálov


Foto: profimedia.sk
Zdroj: telegraph.co.uk, az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia