Toto je skladba, ktorá robí bábätká šťastnými a spokojnými

Toto je skladba, ktorá
Ilustračné foto
Zdroj: flickr.com
2017-02-09 06:45:49 |

Emočným reakciám dospelých na hudbu sa venuje veľa výskumov. Svet detí však preskúmaný nie je. Teraz však prišli výskumníci so super novinkou! Nahrali melódiu, ktorá ich robí šťastnými!

Hudba má na ľudí silný vplyv. Dnes vieme, že už aj bábätko vyvíjajúce sa v maternici počuje a pamätá si hudbu. Jedna štúdia zistila napríklad aj to, že novorodenci dávajú prednosť skladbám Johanna Sebastiana Bacha pred hudbou americkej rockovej skupiny Aerosmith. Väčšina doterajších výskumov priniesla čiastkové informácie, z ktorých možno usudzovať, že deti preferujú v hudbe súlad nad nesúladom a príjemnejší je im jemnejší ženský hlas. Ich emocionálne reakcie na hudbu sú však stále tak trochu záhadou. Aký druh hudby ich uspokojuje?

Nad tým sa zamysleli anglickí psychológovia Laurent Stewart a Caspar Addyman, ktorí sa rozhodli vytvoriť skladbu, pri ktorej by bolo možné vedecky dokázať, že naozaj robí bábätká šťastnými a spokojnými. Spojili sa s naslovovzatou odborníčkou, skladateľkou a pesničkárkou Imogen Heap, ktorá má doma zhodou okolností dvojročnú  dcérku.

(Imogen Heap)

Preštudovali dostupné závery rôznych výskumov a dospeli k záveru, že skladba ba mala byť v durovej tónine s jednoduchou a opakujúcou sa melódiou. Keďže srdcová frekvencia bábätiek je rýchlejšia ako u dospelých, mala by mať rýchlejšie tempo a samozrejme, nemôže chýbať ženský vokál. Dopad skladby, ktorú vytvorili na základe získaných poznatkov a pomenovali ju Šťastná pieseň, testovali na množstve dojčiat. Zakomponovali do nej aj kýchanie, smiech či zvieracie zvuky, lebo práve na tieto reagovali bábätká najlepšie. Teraz sú rozhodnutí venovať sa vďaka tejto skladbe téme vplyvu hudby na emocionálny život drobčekov v množstve experimentov.

Šťastná pieseň nie je zdĺhavá, ale naopak, relatívne kráka. Má niečo cez dve minúty. Je melodická, plná rozkošných textov a smiešnych zvukov. Pozitívny vplyv by mala mať aj na rodičov. Nech sa páči, vypočujte si ju a zistite, či je to naozaj skladba, ktorá dokáže vyvolať pocit šťastia vo vašom drobčekovi aj vo vás. 

Mohlo by vás tiež zaujať:

Klasická hudba pozitívne ovplyvňuje detský mozog

Najrozkošnejší detský klip vznikol v obývačke: Musíte ho vidieť

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia