Cumeľ nemusí byť pohromou

Cumeľ nemusí byť pohromou
Ilustračné foto
Zdroj: curaprox.com
2016-12-12 13:50:14 |

Mnohí rodičia sa pri pomyslení, že by mali dať drobčekovi do úst cumeľ, až strasú. I keď prirodzenejšie je byť bez cumľa, ani ten nemusí bábätku nijako ublížiť. Niekedy je dokonca lepšou voľbou ako iné.

Všetky bábätká majú spoločné črty – je totiž prirodzené, že milá detská tvárička má bradu vzadu. Tá by mala v prvé dni, týždne a mesiace po narodení vývojovo dobehnúť hornú čeľusť a vyrovnať sa jej. Jednou z prvých vecí, ktorá napomáha predsúvaniu brady dopredu je prirodzené sanie.  Predsúvaním brady totiž dochádza k vytláčaniu mlieka – dieťatko tým uspokojí hlad a tiež napomôže tomu, že brada ide mierne dopredu. Podobnú úlohu plní aj cmúľanie cumľa. I keď je prirodzené byť bez neho, podľa ortodontistu Pavla Andela pri správnom výbere sa rodičia nemusia obávať zlého vplyvu na sanie materského mlieka z prsníka alebo zlého vývoja čeľuste u bábätka.

Cumeľ je prostriedkom na uspokojenie sacieho reflexu u bábätka, ktorý je v prvom polroku života úplne prirodzený. „Má jeden veľmi pozitívny dopad – dieťa najedením získa energiu a potrebuje ju zo seba dostať. Ako? Plačom, saním, tým, že naloží do plienky. Nemá veľa činností, ako sa jej zbaviť. Ten sací reflex je dobrý aj na to, že dieťa sa pri saní unaví, je to veľký energetický výdaj. Ak chceme, aby bolo dieťa pokojné, pokiaľ vyberieme správny cumeľ, v podstate neurobíme nič zlé,“ vysvetľuje Andel.

„Akonáhle dáme do pusy dieťaťa niečo, čo je objemovo väčšie ako by malo byť, začína sa nesprávne vyvíjať podnebie, na ktoré sa ten predmet tlačí. Lepšie je dať mu taký cumeľ, ktorý vývin ústnej dutiny negatívne neovplyvní,“ radí.  Dôležitá je preto aj veľkosť cumlíka. Pri používaní nesprávneho cumľa alebo nevhodnej veľkosti sa môže u bábätka začať vytvárať tzv. gotické podnebie. Vzniká tým, že keď niečo tlačí na podnebie, dochádza k zúženiu hornej čeľuste a je veľmi pravdepodobné, že dieťa bude neskôr potrebovať čeľustnú ortopedickú liečbu.

Ako vhodný odporúča Andel cumlík Curaprox Baby, ktorý je navrhnutý špeciálne tak, aby predchádzal komplikáciám spôsobeným bežnými cumlíkmi. Vďaka špeciálnemu sploštenému tvaru s „krídelkami“ predchádza posunu zubov, podporuje správne dýchanie, ako aj správny vývin podnebia a čeľuste. Silikónová membrána evokuje skutočný prsník a tým, že sa pohybuje spolu s ústami dieťaťa, podporuje vývin prirodzeného prehĺtania.

Kým v prvom polroku je cumľanie úplne prirodzené, lebo súvisí s nepodmieneným sacím reflexom, od druhého polroka života si dieťa cumľanie uvedomuje. Cumľovať by sme dieťaťu mali dovoliť maximálne do 2,5 až 3 rokov! Neskôr už vzniká závislosť, ktorej následky nebude musieť riešiť len čeľustný ortopéd či logopéd, ale aj psychológ. 

Prečítajte si tiež:

Čo je lepšie: Palec alebo cumeľ?

Jeden cumeľ a dve bábätká? Totálna galiba

 

Fotogaléria


Foto: CuraProx,
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia