Máme doma bábätko: Robíte aj vy tieto zbytočnosti?

Máme doma bábätko: Robíte
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2017-05-12 14:01:28 |

Stáva sa to najmä rodičom prvorodených detí. Občas zbytočne plytvajú energiou tam, kde netreba a naopak, niektoré dôležité veci opomínajú. Patríte k nim aj vy?

Pri prvom bábätku to tak býva. Obvykle sa snažíme robiť všetko dokonale, študujeme knihy, hľadáme informácie na internete, pridávame sa k rodičovským skupinám na sociálnych sieťach a nasávame všetko, čo sa dozvieme. Občas však vydávame energiu tam, kde netreba alebo dokonca by sme urobili lepšie, keby sme to nechali tak. No a na druhej strane možno zabúdame na veci, ktoré majú oveľa väčší význam. Ktoré sú to napríklad?

 

Cumeľ

Je váš drobček závislý na cumlíku a vy ste závislí na jeho čistení? Keď sa narodí prvé bábätko, pravdepodobne každý rodič sa snaží mať doma čo najčistejšie, aby náhodou niečo nenachytalo... V snahe uchrániť dieťa pred všetkými „nepriateľmi“ sterilizujeme cumlík vždy, keď mu vypadne z ústočiek, veď sa určite zašpinil... Našťastie, po pár mesiacoch, niekedy po pár týždňoch či dokonca dňoch si uvedomíme, že je to úplne zbytočné. Koniec koncov, keď si uvedomíme, že drobec olizuje všetko, k čomu sa dostane, pochopíme, že snaha o extrémnu čistotu nemá zmysel.

Výskumy potvrdzujú, že prehnaná čistota pri bábätkách je skôr na škodu. Lepšie urobíte, ak cumlík, ktorý spadne na zem, len opláchnete pod tečúcou vodou. Takto dokonca môžete znížiť riziko vzniku alergií, ekzémov aj astmy. Ak cumeľ vždy vysterilizujete, bábätko sa nedostane do styku s bežnými mikróbmi a baktériami a nemá šancu posilňovať si prirodzene imunitu.

Vyhýbajte sa však tomu, aby ste cumlík čistili tak, že ho „ocumlete“ vo vašich ústach. Osídlenie ústnej dutiny u dospelých je predsa len iné. Aj keď, na druhej strane, mikróby a iné „potvory“ môžete na dieťa preniesť aj obyčajným pobozkaním alebo vtedy, ak mu dáte ochutnať sústo z vašej vidličky. Napriek tomu je istejšie, ak v prvých mesiacoch cumlík umyjete čistotu vodou. Sterilizovať stačí iba raz za čas, dôležitejšie je vymieňať cumeľ zhruba každé tri mesiace.

Iné je to pri dojčenských fľašiach. Zvyšky mlieka, ktoré zostanú na dne alebo stenách fľašky či v záhyboch gumeného cumlíka, sú živnou pôdou pre baktérie, ktoré môžu spôsobiť dieťatku zdravotné problémy. Preto je lepšie, aspoň pri drobčekoch do jedného roka, fľašu pred každým použitím sterilizovať.

 

Zubná kefka

Uverili ste aj vy teórii, že po chorobe vždy treba dieťaťu vymeniť zubnú kefku, ktorou si umývalo zúbky? Vyhadzovať ju vždy, keď drobček prechladne, vyzerá ako plytvanie. Áno, je pravdou, že na kefku sa dostanú baktérie a vírusy, ale šanca, že dieťa sa nimi bude nanovo infikovať aj po vyzdravení, sú naozaj mizivé. Odborníci z texaskej univerzity tvrdia, že kefku netreba vymieňať ani po bakteriálnej infekcii či inej vážnejšej chorobe. Takže, ak ste doteraz „pre istotu“ vyhodili aj kefku, ktorú dieťa používalo nejaké dva týždne len preto, lebo ochorelo, bolo to zbytočné. Ideálne je meniť kefku každé tri mesiace.

 

Spánok

Máte obavy, že by ste pri spoločnom spaní mohli bábätko „priľahnúť“ a preto trváte na oddelenom spaní? Samozrejme, detská postieľka je ideálnou voľbou, no keď si necháte drobčeka pri sebe po nočnom dojčení alebo si ho preložíte k sebe nadránom, keď sa mu už v postieľke nepáči, neurobíte žiadnu chybu. Viaceré štúdie poukazujú, že spoločné spanie, pri ktorom vás dieťa cíti, pôsobí veľmi dobre na jeho emocionálny rozvoj. Takže, nemusíte vôbec preháňať a za každú cenu udržať drobčeka po celú noc v jeho postieľke. Pristúpte na kompromis a keď vás dieťa potrebuje, doprajte mu svoju blízkosť.

 

Sú však veci, ktoré by ste robiť naozaj nemali... Ktoré napríklad?

Telefonovať počas šoférovania

Určite je bezpečnejšie oblízať cumeľ dieťaťa vo vašich ústach, aj keď to nie je ideálne riešenie, ako posadiť ho do autosedačky a počas jazdy telefonovať či čítať sms. Zo záverov jednej štúdie z roku 2013 vyplýva, že používanie mobilu pri šoférovaní na telefonovanie alebo esemeskovanie reakčný čas vodiča zdvojnásobuje. Bohužiaľ, v nedávnom prieskume až dve tretiny dospelých priznali, že mobilný telefón pri jazde s deťmi používa. Ide nielen o bezprostredné riziko pre každého v aute, ale zároveň tým deti učíme, že je to vlastne úplne normálne.

 

Zabudnúť na opaľovací krém

Detská pokožka je extrémne jemná a citlivá na všetky podnety, preto by používanie opaľovacieho krému vždy, keď vykukne slniečko, malo byť samozrejmosťou. Deti by sme mali natierať už aj v týchto dňoch. Aj keď ešte nebehajú v tričkách a šortkách, ušká či krk, kde je koža tenká, slnko už cítia.

Melanóm je najviac smrtiacou formou rakoviny kože a podľa štúdie nedávno zverejnenej v časopise Pediatrics sa vyskytuje u detí čim ďalej, tým častejšie. Aj keď v tejto vekovej skupine je to pomerne vzácne ochorenie, prevencia je na mieste, aby ste dieťaťu nespôsobili zbytočné komplikácie do dospelosti. Nie je na tom nič zložité – stačí si zvyknúť pred každým pobytom vonku natrieť krémom odkryté časti tela.

Pri malých deťoch je vhodnejšie používať klasické detské krémy než opaľovacie prostriedky v rozprašovačoch. Malé čiastočky, ktoré sa pri aplikácii uvoľňujú, môžu mať na svedomí astmu a iné problémy s dýchacími cestami.

 

Prečítajte si tiež:

Deťom dávajte piť len odtečenú vodu

Viete, prečo deti treba viac chrániť?

 

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia