Čo je lepšie: Palec alebo cumeľ?

Čo je lepšie: Palec
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstostock.cz
2014-10-20 12:01:03 |

Cmúľanie palca má oproti cumľu určité výhody, no treba povedať, že obidva spôsoby upokojovania bábätka môžu niesť isté problémy, najmä pri odvykaní od nich.

Palec, jeho výhody a nevýhody

Dieťatko si cmúľa palec dokonca ešte pred narodením. Na ultrazvukových tehotenských snímkach mnohé ženy vidia svoje bábätko v maternici s drobným palčekom v ústach. Sanie je prírodný reflex a deti ho používajú na upokojenie sa.

Hlavnou výhodou sania palca je to, že bábätko ho má vždy k dispozícii. Nespadne mu na zem. Nemusíte ho pripevňovať na oblečenie. Odpadá starosť s retiazkami, ktorými ho budete prichytávať.  Najlepšie zo všetkého je, že dieťa má palec pod kontrolou a vloží si ho do úst kedykoľvek potrebuje.

Odúčanie od palca je zložitejšie ako odúčanie od cumľa. Dôležité je zvoliť nenásilnú cestu. Obmotávanie palca obväzmi, prelepovanie či priväzovanie odborníci neodporúčajú. Zabezpečte dieťaťu pokojné prostredie a povzbudzujte ho. Pred večerným spaním vymyslite činnosť, pri ktorej budete dieťa držať za ruku, hladkať ho a podobne, aby ste odpútali jeho pozornosť. Väčším deťom sa snažte vysvetliť, prečo je už na skoncovanie s cmúľaním palca čas, môžete tak urobiť formou pútavého príbehu.

Od cmúľania palca sa deti aj bez nášho pričinenia obvykle odučia v troch až štyroch rokoch, keď objavia aj iné spôsoby ako sa upokojiť a vytvoriť si pohodu. Na druhej strane, s cmúľaním palca môže ratolesť pokračovať v noci alebo v stresových situáciách aj niekoľko rokov a narobí si tým problémy s vývinom zubov. Okrem toho, nevyzerá to vôbec dobre, keď si dieťa vkladá palec do úst vo veku veľkého škôlkara či nebodaj v škole.

Cumeľ, jeho výhody a nevýhody

Keď je dieťa veľmi nepokojné a plače, cumeľ je často najrýchlejšou a najefektívnejšou pomôckou. Majte však na pamäti, že je dokázaná súvislosť medzi častým používaním cumľa a ušnými infekciami. Baktérie z úst sa totiž dostávajú do úzkych kanálikov medzi ušami a krkom (tzv. Eustachova trubica) a vznikne infekcia.

Ak sa bábätko nedokáže cumľa vzdať, no chcete obmedziť riziko infekcie, veľmi často ho sterilizujte a vymieňajte. Nepoužívajte ho dlhšie, ako je napísané na návode. Problémy s ušami nemusí mať automaticky každé dieťa, ktoré „cumľuje,“ ak však nimi trpí, práve cumlík môže byť dôvodom. Staršie deti, ktoré cumle používajú, majú asi o tretinu častejšie problémy s ušnými infekciami ako deti, ktoré ich nepoužívajú.

Štúdie dokázali, že cmúľanie cumlíka znižuje riziko náhleho úmrtia dojčiat (SIDS), lebo opakované pohyby ho udržiavajú v ľahšom spánku a cumeľ zároveň pomáha udržiavať dýchacie cesty bábätka otvorené. Neznamená to však, že mu ho treba dávať, sú aj iné efektívne spôsoby ako SIDS predchádzať.

Hovorí sa, že cmúľanie cumlíka môže dieťa zmiasť a nedokáže sa dobre prisať na prsník. Viacerí odborníci tvrdia, že to nie je pravda, vhodné je však počkať s cumlíkom po narodení aspoň mesiac, kým si dieťa na prsník zvykne. Odporcovia cumľov argumentujú tiež tým, že cmúľanie cumľa znižuje množstvo času, ktoré by bábätko mohlo stráviť na prsníku. Ak prsia dojčiacej ženy nie sú dostatočne stimulované, tvorí sa v nich menej mlieka, čo vedie k skoršiemu odstaveniu dieťaťa od materského mlieka.

Jednou z nevýhod cumľa je to, že ak sa ho dieťa nevie zbaviť príliš dlho, môže mu narobiť problémy so zúbkami. Týka sa to však tých detí, ktoré ho cmúľajú dlhšie ako dva roky. V prvých dvoch rokoch totiž nemá cumeľ podľa odborníkov na chrup vplyv. Ak ho používa príliš často aj v troch či štyroch rokoch, môže sa to však už na zúbkoch prejaviť.

Ak ste sa rozhodli cumlík používať, ideálne je skončiť s ním okolo jedného roku veku. Vhodné je začať s jeho obmedzovaním už od šiestich mesiacov. U niektorých detí sa môže stať to, že ho nahradia palcom. Keďže však tento návyk nerozvíjali od narodenia, zvyčajne ho ako náhradu cumľa používajú len veľmi krátko.

 Niektorí odborníci upozorňujú, že cmúľanie cumľa má na svedomí pomalší rozvoj reči. Keď máte doma zarytého „cumľovača,“ vyberajte mu počas dňa cumeľ častejšie z pusy von a povzbudzujte ho, aby namiesto ukazovania používal slová.

Len málo rodičov môže povedať, že odúčanie od cumlíka bolo jednoduché. Ak sa rozhodnete dieťa odstaviť, obrňte sa trpezlivosťou a skúste mu ponúknuť nejakú náhradu – plyšového kamaráta, nový vankúšik, mäkkú deku a podobne. Niektoré deti to zvládnu celkom rýchlo, iné nie sú pripravené rozlúčiť sa so svojim spoločníkom nikdy.

Odborníci radia ísť na to postupne, začnite používanie cumľa obmedzovať cez deň počas vychádzok či pri hre. Po tom, ako ostane dieťaťu iba na noc, nedávajte mu ho do pusy vždy, keď mu vypadne a drobec zamrnká. Hladkajte ho, škrabkajte, jemne spievajte alebo sa mu tichým hlasom nežne prihovárajte.

Ak sa vám podarí uspať dieťa bez cumľa, je veľmi pravdepodobné, že sa prestane v noci budiť. Väčšina detí používajúcich cumlík sa totiž v noci prebúdza, keď si uvedomia, že ho nemajú v puse, lebo im vypadol. Keď si dieťa zvykne na to, že s cumľom nezaspáva, po krátkej dobe dokáže aj po prebudení v noci zaspať samo.

Niektorí rodičia si nechajú odúčanie od cumľa až na vek, keď dieťa už dokáže pochopiť, prečo je potrebné s cumľom skončiť. To je okolo troch rokov veku.

Preferujete radšej cumlíky? Vyskúšajte tie od osvedčenej značky Avent v akciovej ponuke a ušetrite až 30 percent.

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: babycentre.co.uk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia