Sny tehotných žien: Odhaľte, čo znamenajú!

Sny tehotných žien: Odhaľte,
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2020-10-24 00:30:00 |

Sny žien čakajúcich bábätko sú často veľmi nekonvenčné. Tehotenské sny patria k najzvláštnejším. Čo sa nám sníva najčastejšie a čo to podľa odborníkov znamená?

Bizarné sny, z ktorých sa tehotné ženy občas strhávajú, sú podľa psychológa Alana Siegela výsledkom zmätených predstáv spojených s očakávaním bábätka. Častejšie sa s nimi stretávajú prvorodičky, pre ktoré je úloha mamy úplne novou a ešte neznámou.

„Sny sú akýmsi podnetom na to, aby sa žena vyrozprávala zo svojich pocitoch v tehotenstve,“ hovorí Siegel. Podľa neho jej pomáhajú vyrovnať sa s rolou rodiča, ktorá ju čaká. Je to súčasť „prestavovania duševných procesov u tehotných žien,“ dopĺňa ho profesor psychológie Tore Nielsen z Kanady.  Stačí skombinovať tento mentálny posun s tým, čo Siegel nazýva „gulášom“ hormónov tehotných žien a výsledkom sú excentrické sny, napríklad pôrod zubnej kefky.

Nie práve najpríjemnejšou správou je, že výkyvy hormónov môžu zhoršiť stres z nepríjemných snov, ktoré dokážu niektorým budúcim maminám mesiace očakávania riadne znepríjemniť. Nielsen predpokladá, že hlavnú úlohu v divokých tehotenských snoch hrá zvýšená hladina stresového hormónu kortizolu, ktorý sa zvyšuje aj v noci, aj v tehotenstve, takže dojnásobne.

Zaujímavosťou je, že existuje celý rad spoločných tém snov tehotných žien. Vedci sa snažia vysvetliť zmysel tých najčastejších. Ktoré sú to?

Sny o pohlaví dieťaťa

Ak snívate o bozkávaní či pohlavnom styku, „to v podstate ukazuje, že uvažujete o rodovej problematike," tvrdí Siegel. „Ľudia často podvedome dávajú prednosť jednému pohlaviu, aj keď si to vôbec neuvedomujú,“ vysvetľuje. Ak teda máte sny s erotickým nábojom, vôbec to neznamená, že vám chýba sex, ale to, že podvedome často myslíte na pohlavie vášho budúceho dieťaťa.
 

Sny o počatí

Na začiatku tehotenstva sa ženy prostredníctvom snov vysporiadavajú s novou situáciou v podobe metafor. V prvom trimestri tak patria k najčastejším sny o malých zvieratkách , ktoré rastú. „Svojim spôsobom majú tieto sny evolučnú hodnotu, pretože žena sa deväť mesiacov pripravuje na to, ako bude chrániť a starať sa o bezbranného jedinca,“ uvádza Siegel.
 

Sny o pôrode

Na rozdiel od prvých mesiacov, v treťom trimestri prichádzajú na rad sny spojené so skutočným pôrodom. Je úplne normálne, ak v sne rodíte napríklad na verejnosti a vidíte ako spod oblečenia trčia končatiny bábätka. Tieto mentálne vyobrazenia poukazujú podľa Siegela na to, že tehotná žena sa obáva toho, či všetko ide tak ako má alebo je znepokojená z pôrodu. Môžu však byť aj výrazom prevládajúceho nadšenia zo stretnutia so svojim bábätkom. 

 

Sny o pôrode zvieraťa alebo neživých objektov

Niektoré tehotné ženy snívajú o pôrode mačiatok, šteniatok alebo dokonca zubnej kefky. Aj keď sa na prvý pohľad zdajú naozaj bláznivé a dalo by sa za nimi hľadať niečo viac, podľa psychológov patria aj takéto snové predstavy k úplne normálnym.  „Je to zrejmá metafora či symbol dieťaťa, ale väčšina ľudí si to neuvedomuje. Sú to sny deformujúce skutočnosť a v skutočnosti znamenajú vnútornú prípravu na starostlivosť a zodpovednosť za dieťa,“ vysvetľuje Siegel.

 

Sny o tom, že niekto je v pasci

Ženy počas tehotenstva mávajú sny o tom, že sú niekde uväznené alebo ponorené vo vode, prípadne sa do pasce dostal niekto ich blízky. To je podľa Siegela spôsob, ako sa budúca mama identifikuje s vyvíjajúcim sa plodom v brušku „uväzneným“ v maternici. „Alebo také sny vyjadrujú obavy zo straty slobody po pôrode, keď sa žena stane rodičom. Napriek tomu, že chce mať dieťa, uvedomuje si, že v momente, keď príde na svet, bude na nej závislé a  bude už zaň po celý život zodpovedná,“ odkrýva význam takýchto snov Siegel. „Zmení to váš život. Takže, rovnako ako môžete pociťovať radosť alebo šťastie, zároveň sa môžete cítiť v pasci,“ dopĺňa.

 

Sny o tom, že žena niekde zabudla dieťa

Tehotenské úzkosti doženú niekedy ženu k snom o tom, že opúšťa dieťa a necháva ho bez dozoru. „Je to normálny strach a môže byť výsledkom zvýšenej zodpovednosti, ktorá prichádza s rodičovstvom,“ opisuje význam Siegel. Typické sú napríklad také sny, že ste zabudli dieťa v skúšobnej kabínke v obchode, v kočíku v parku, vo výťahu a podobne. Keď si to po pár minútach uvedomíte, premkne vás panika a strach, často sa zo sna zobudíte so zlým pocitom. „Je to spôsob podvedomého zápisu, keď sa žena necíti byť psychicky pripravená na dieťa,“ hodnotí Siegel.

Siegel odporúča, aby sa ženy pokúsili interpretovať tieto sny skôr na emocionálnej, než obsahovej úrovni. „Ak opustíte v sne dieťa, neznamená to, že budete zlá mama alebo sa na bábätko netešíte. Naopak, vyjadruje to, že máte starosti o jeho bezpečnosť a rozmýšľate o vlastných schopnostiach postarať sa oň,“ hovorí.

 

Nočné mory o fyzickom poškodení vás alebo dieťaťa

Každý, kto prechádza obdobím neistoty, strachu alebo nejakej zmeny, môže mať nočné mory, V tehotenstve však majú podľa Siegela nepríjemné a desivé sny jedinečnú formu.  Ženám sa dosť často sníva, že ich život alebo život ich bezbranného dieťaťa je ohrozený v extrémnych podmienkach. Nastávajúce mamičky, ktoré sa s nimi stretávajú a prebúdzajú sa v panike, sa prostredníctvom týchto desivých chvíľ pasujú s podvedomými otázkami či  sa budú vedieť dobre o bábätko postarať, ako mu dokážu pomôcť v chorobe, či mu náhodou nejako neublížia a podobne.

Jedna štúdia z roku 2008 zistila, že nočné mory môžu predpovedať kratší pôrod s menším počtom komplikácií. Podľa o niečo staršej štúdie z roku 2003 tehotenské sny s masochistickými témami sú dokonca vo vzájomnom vzťahu s nižšou pravdepodobnosťou vzniku popôrodnej depresie.  Ženy, ktoré sa stretávajú s desivými snami, dokážu vraj po pôrode ľahšie spracovať úzkosť. „Nepriateľské sny počas tehotenstva sú úplne normálne, lebo žena prechádza veľkými zmenami – mení sa telo, vzťah, psychika,“ vysvetľuje Siegel.  

Kým mierne nočné mory môžu byť dobrým znamením adaptácie a zvládania tehotenstva, extrémne a násilné opakujúce sa nočné mory môžu byť známkou toho, že sa deje niečo viac znepokojujúce ako je vhodné, upozorňujú psychológovia. Ak je to aj váš prípad, navrhujú vyhľadať odbornú pomoc, prípadne aspoň sa o snoch porozprávať s blízkymi či priateľmi.

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia