Top 5 najnevhodnejších darčekov pre učiteľov

Top 5 najnevhodnejších darčekov
Zdroj: thinsktock.com
2017-06-28 00:58:20 |

Dilemu, či a čo darovať učiteľke alebo učiteľovi na konci školského roka, rieši väčšina rodičov. My vám prinášame zoznam top piatich, ktoré žiadny učiteľ dostať nechce.

Po všetkých tých mesiacoch učenia sa, písania úloh a mučenia sa nad knihami klopú na dvere vytúžené prázdniny. Už iba dva dni a nielen žiaci, ale aj učitelia si hlasno vydýchnu. Kým žiaci si ponesú domov vysvedčenia, mnohí učitelia ruky plné darčekov. Rozmýšľali ste nad tým, ktoré im veľa radosti neurobia?

„Úprimne, nemyslím si, že existuje nejaký vyslovene zlý darček, najmä od žiaka základnej školy,“ myslí si učiteľka Soňa, ktorá učí tretiačikov. „Je však pravdou, že niektoré dary, ako sú hrnčeky, sviečky, porcelánové či keramické postavičky alebo pleťové vody, majú tendenciu prevyšovať potrebu človeka asi tak jeden k desiatim a naozaj ich už neraz nie je kam uskladniť,“ dodáva s úsmevom.  Na základe tejto inšpirácie sme zisťovali aj u ďalších učiteľov, ako je to s darčekmi od žiakov a zostavili sme rebríček piatich najhorších:

1. Hrnčeky a sviečky: Je veľmi pravdepodobné, že učiteľka ich má toľko, že nevie, čo s nimi robiť.

„Mám doslova stovky hrnčekov," píše na svojom blogu učiteľka na dôchodku Giese. „A sviečok mám toľko, že mi vydržia na ďalších 80 rokov,“ priznáva.

2. Domáce jedlá a zákusky: Učitelia si uvedomujú, že vlastnoručnej výrobe jedla venovalo dieťa, prípadne jeho mama  veľa úsilia, ale povedzme si tak, ako to je – ak nepatríte k vychýreným cukrárkam či kuchárkam, ktoré vedia ponúknuť naozaj top špecialitky, učitelia veľmi kulinárskym zručnostiam svojich žiakov či ich rodičov neveria a tiež nevedia, aká bola pri ich príprave hygiena. 

„Domáce jedlo ... no, nie je to veľmi dobrý nápad. Niekoľkokrát som ho dostala a poviem vám pravdu, skončilo v koši,“ priznáva učiteľka z menšej dedinskej základnej školy Viktória. „Akékoľvek koláče, sušienky alebo iné potraviny vyrobené žiakmi idú priamo do koša. Keď som videl, koľkokrát sa vŕtajú v nose a hryzú si nechty v triede, nikdy by som to nemohol zjesť,“ pridáva svoj názor aj učiteľ Tomáš z Bratislavy.

3. Veci v tvare sovy alebo s motívmi sovy: Áno, je to rozkošné a sova sa spája s učiteľskou profesiou, ale je veľmi pravdepodobné, že každý učiteľ má doma sovičiek vyše hlavy. Darujte ju iba vtedy, ak viete, že učiteľka je vášnivou zberateľkou takýchto drobností.

4. "Intimné" darčeky: Krémy, parfémy a rôzne výrobky intímnej hygieny môžu byť dobrým darčekom, ale iba v prípade, že obdarovaného dokonale poznáte. Ak to tak nie je, nemusíte trafiť značku či vôňu a vaša snaha vyjde navnivoč. Osobné darčeky pre učiteľov sa nehodia.

 „Najhorší darček, ktorý som dostala, bol odstraňovač chlpov. Ja viem, že Vivka alebo jej rodičia to mysleli dobre, ale v prvom momente som nevedela, či sa mám uraziť, rozplakať alebo rozosmiať. Nakoniec som ho dala kamarátke, ale fakt ma to v tej chvíli nepotešilo,“ spomína na darček z minulého školského roka učiteľka Tamara z východu Slovenska.

5. Hotovosť: Ak sa neviete rozhodnúť, čo učiteľke darovať, určite by to nemala byť obálka s hotovosťou. To ju môže uraziť alebo privesiť do nepríjemnej situácie.  

„Aj keď som túto myšlienku ocenila, cítila som, ako by som bola podplácaná, nech dám žiakovi lepšiu známku. Dostalo ma to do nepríjemnej situácie,“ hovorí učiteľka Ľubica, ktorú obálku dostala.  „Zachovať sa v takejto situácii správne je zložité. Nechcete uraziť rodiča, že to neprijmete, ale zároveň nechcete riskovať, že si spôsobíte problémy za prijímanie úplatku,“ dodáva. 

Ak neviete, čo vymyslieť a predsa si myslíte, že učiteľka si na konci školského roka aspoň malú pozornosť zaslúži, pokojne jej darujte už 120-tu "otrepanú" bonboniéru, kávu, čaj alebo kyticu. To aspoň môže zjesť, vypiť alebo ponúknuť a z kvetín sa bude tešiť niekoľko dní. Nie je to vôbec originálne, no niekedy lepšie ako vymýšľať špeciálne dary, s ktorými nevie naložiť :))í

Mohlo by vás tiež zaujať:

Kupovať učiteľovi darček na konci školského roka?

Top 15 najnebezpečnejších ciest do školy vo svete

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia